ΕνημέρωσηΟικονομία

Περιορισμός των εξαγωγών της προς το Ισραήλ λόγω της επίθεσης στη Γάζα

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ σε 54 κατηγορίες προϊόντων, ως αντίδραση στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο της Γάζας.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου αναφέρεται ότι «η Τουρκική Δημοκρατία αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές προϊόντων προς το Ισραήλ που ανήκουν στις ομάδες προϊόντων που αναφέρονται στο παράρτημα, ως πρώτη κίνηση, από τις 9 Απριλίου 2024. Οι πρόνοιες αυτής της απόφασης θα εφαρμοστούν άμεσα».

Στο παράρτημα απαριθμούνται διάφοροι τύποι προϊόντων, κυρίως κατασκευαστικά υλικά, όπως αλουμίνιο και χάλυβας, χρώματα, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα και άλλα υλικά.

«Η απόφαση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει την επαρκή και αδιάλειπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ακόμη ότι «δεν επιτρέπει την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στο Ισραήλ» εδώ και πολύ καιρό.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «το Τελ Αβίβ πρέπει, «σε πλήρη συνεργασία με τον ΟΗΕ, να επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή όλης της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών και των υπηρεσιών υγείας που χρειάζονται», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Χτες (8.4.2024), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, είχε προαναγγείλει ότι η Τουρκία θα επιβάλει σειρά νέων κυρώσεων κατά του Ισραήλ, επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιτρέπει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «εδώ και αρκετό καιρό, η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα με αλεξίπτωτα μέσω Ιορδανίας. Είχαμε υποβάλει το αίτημά μας να συμμετάσχουμε σε αυτή την επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας με τα φορτηγά αεροπλάνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μάθαμε σήμερα ότι το αίτημα αυτό, το οποίο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τις ιορδανικές αρχές, απορρίφθηκε από το Ισραήλ».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για το Ισραήλ να εμποδίσει την προσπάθειά μας να παραδώσουμε από αέρος βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας που παλεύουν με την πείνα».

Ενώπιον αυτής της κατάστασης, συνέχισε ο Χακάν Φιντάν, η Τουρκία αποφάσισε να λάβει μια σειρά νέων μέτρων κατά του Ισραήλ. Τα μέτρα αυτά, που εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «θα εφαρμοστούν βήμα προς βήμα χωρίς καθυστέρηση» έως ότου το Ισραήλ κηρύξει κατάπαυση του πυρός και επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button