ΕνημέρωσηΟικονομία

Αλλάζει η κατανομή των εσόδων από τους ρύπους για να κλείσει η τρύπα του λογαριασμού ΑΠΕ

Με απόφασή του το Υπουργείο Ενέργειας προχωρά σε ανακατανομή των πόρων που αποκομίζονται από τα δικαιώματα εκπομπών CO2 και στηρίζει μεταξύ άλλων τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, για το φετινό έτος το 14,61% των εσόδων θα κατευθυνθεί στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ που διατηρεί ο ΔΑΠΕΕΠ και καλύπτει τις πληρωμές των παραγωγών πράσινου ηλεκτρισμού.
Πρόκειται για σημαντική άνοδο σε σχέση με το 3,8% του 2023, καθώς πρέπει να κλείσει η “τρύπα” που είχε στα τέλη του περσινού έτους ο λογαριασμός ΑΠΕ μέσω της εισροής άλλων 56,16 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, στο 11,73% αυξάνεται το ποσοστό των εσόδων για το Πράσινο Ταμείο, όπως και η αποζημίωση της βιομηχανίας από το 11% σε 17%. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) θα λάβει το 2,5% ή 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να φέρει εις πέρας το εγχείρημα ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Από την άλλη, τα ποσά για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης πέφτουν στο 45,8%, καθώς πλέον οι ανάγκες για επιδότηση των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος είναι μειωμένες. 

To άρθρο Αλλάζει η κατανομή των εσόδων από τους ρύπους για να κλείσει η τρύπα του λογαριασμού ΑΠΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button