ΑθλητικάΕνημέρωση

Θανάσιμα λάθη για τη δολοφονία της 28χρονης – Galaksias Portal News

Τσουνάμι εξελίξεων προκάλεσε η δημοσιοποίηση ηχητικού ντοκουμέντου, με την τελευταία τηλεφωνική συνομιλία της άτυχης 28χρονης με τον αστυνομικό στο κέντρο της Άμεσης Δράσης. Έξι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη λήψη καταθέσεων, απ’ όσους βρίσκονταν στο Τμήμα και το «100» και τα στοιχεία εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλούν στον Εισαγγελέα.

«Να παρέμβει ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας – αφού πλέον δεν έχουμε λάβει τις αναγκαίες απαντήσεις σε σωρεία αναφορών και εγγράφων μας από τους αξιωματούχους της Ελληνικής Αστυνομίας», ζητά με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) μετά τα όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μέσα και έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει την ζωή της μια 28χρονη κοπέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζόμενων στην Ελληνική Αστυνομία ζητά να διαταχθεί κατεπείγουσα έρευνα από την Δικαιοσύνη και την ίδια αναρωτιέται «για το ποιος ή ποιοι ευθύνονται που:

1) Τα Αστυνομικά Τμήματα «λειτουργούν» με το 1/3 της προβλεπόμενης αστυνομικής δύναμης;

2) Πολλά Τμήματα Ασφαλείας δεν έχουν αστυνομική δύναμη με αποτέλεσμα, ειδικά στη Δυτική Αττική, να κλείνουν στις 10 το βράδυ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3) Παραμένει «κρατικό μυστικό» πόσα περιπολικά της Άμεσης Δράσης καλύπτουν την Αττική συνολικά και πόσα θα έπρεπε να καλύπτουν επαρκώς και με ασφάλεια την πρωτεύουσα της χώρας και γενικότερα το Λεκανοπέδιο με το μισό πληθυσμό της χώρας, όπου υπηρετεί περίπου το 50% της αστυνομικής δύναμης; Ας καλέσει επιτέλους ο κ. Εισαγγελέας και τα ηγετικά στελέχη να ερωτηθούν τι γνωρίζουν επί όλων αυτών και τι πραγματικά φταίει; Διότι δεν μπορεί να φταίνε μονίμως οι αστυφύλακες και οι τροχονόμοι…» αναφέρει λίγο πριν το τέλος η ανακοίνωση.

Φαίνεται όμως ότι η ηγεσία στη λεωφόρο Κατεχάκη ήθελε να δώσει κάποιους «βορά στα θηρία» και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να προχωρήσει στο «ξήλωμα» του Διοικητή του Τμήματος Αγίων Αναργύρων, του αστυνομικού του τηλεφωνικού κέντρου της Άμεσης Δράσης, της αξιωματικού υπηρεσίας, της επόπτριας, της οδηγού της επόπτριας οι οποίες ήταν παρούσες κατά τη συζήτηση της 28χρονης με την αξιωματικό υπηρεσίας και του σκοπού του Αστυνομικού Τμήματος».

Κανένας όμως δεν αναρωτήθηκε για ποιο λόγο σε ένα τμήμα που έχει τουλάχιστον 15 βαθμοφόρους κλήθηκε να ασκήσει καθήκοντα υπηρεσίας αξιωματικού υπηρεσίας μια νεαρή… αστυφύλακας και μάλιστα μόνη της; Κανένας επίσης δεν αναρωτήθηκε γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το περιπολικό που ήταν σταθμευμένο έξω από το κτήριο του τμήματος. Καλά πληροφορημένες πηγές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση έλεγαν ότι «η υπηρεσία σαν «αξιωματικός υπηρεσίας» είναι δύσκολη και σίγουρα μια νεαρή αστυφύλακας δεν είχε, σε αυτή την φάση της επαγγελματικής της ζωής την ικανότητα να την φέρει εις πέρας. Όσο για το περιπολικό έξω από το Τμήμα; Είναι πλέον μια μόνιμη εικόνα έξω από πολλά τμήματα να υπάρχουν περιπολικά. Προσωπικό να τα επανδρώσει δεν υπάρχει».

Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας με τους οποίους συνομίλησε η «Ζούγκλα» ρίχνουν ευθέως τις ευθύνες στη λεωφόρο Κατεχάκη. «Η θέση του Αξιωματικού Υπηρεσίας είναι η πιο σημαντική και νευραλγική σε ένα αστυνομικό τμήμα. Κάποτε όταν βγαίναμε από τις σχολές για να κάνουμε μόνοι μας «αξιωματικοί υπηρεσίας» έπρεπε να κάτσουμε δίπλα σε ένα παλιότερο συνάδελφο τουλάχιστον έξι μήνες και μόνο αν έδινε εκείνος το «πράσινο φως» στο διοικητή ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, μας έβαζαν μόνους μας. Εκτός από γνώσεις, χρειάζεται εμπειρία και ανθρωπιά», λέει απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας με εμπειρία από πολλές θέσεις ευθύνης και επαφής με τους πολίτες.

Τι ορίζει το πρωτόκολλο για διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

Τον Αύγουστο του 2021 είχε σταλεί ενδοϋπηρεσιακά ένα έγγραφο 21 σελίδων με οδηγίες αστυνομικής ανταπόκρισης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Σε αυτό, αναφέρονται με σαφήνεια η νομοθεσία και όλες οι ενέργειες που πρέπει να προβούν οι αξιωματικοί υπηρεσίας, τα στελέχη που βρίσκονται στα περιπολικά καθώς και όλοι όσοι βρίσκονται στο τηλεφωνικό κέντρο.

Σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η ΕΛΑΣ, είναι η αξιολόγηση της καταγγελίας, δηλαδή εάν είναι αξιόπιστη. Σε επόμενο χρόνο, γίνεται η εκτίμηση κινδύνου, όπου ερευνάται κατά πόσο υπάρχει η πιθανότητα επανάληψης μίας βίαιης συμπεριφοράς προς το συγκεκριμένο άτομο, από τη στιγμή που φεύγει από το ασφαλές περιβάλλον του αστυνομικού τμήματος.

Σε τρίτο στάδιο, γίνεται η λήψη μέτρων άμεσης προστασίας του θύματος, όπως η αποτροπή να φύγει από το αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια, γίνεται ανασκόπηση στο ιστορικό θύτη και θύματος και η αναζήτηση ποινικού παρελθόντος του δράστη.

«Το περιπολικό δεν είναι ταξί κυρία μου»

Η 28χρονη Κυριακή φέρεται να έλαβε την απάντηση «το περιπολικό δεν είναι ταξί κυρία μου» από τηλεφωνητή της ΕΛ.ΑΣ. , λίγο πριν πέσει θύμα δολοφονίας. Ήταν εκείνη τη στιγμή που η άτυχη κοπέλα βγαίνοντας από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων  πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση για να ζητήσει περιπολικό να την συνοδεύσει στο σπίτι της, ενώ είχε ήδη δηλώσει ότι φοβόταν για τη ζωή της. Λίγο αργότερα δέχτηκε την επίθεση του 39χρονου πρώην συντρόφου της πέφτοντας νεκρή.

 

–      Άμεση Δράση

–      Ναι, καλησπέρα.

–      Γεια σας.

–      Βρίσκομαι στο τμήμα Αγίων Αναργύρων και χρειάζομαι κάποιον να μπορέσει να με πάει στο σπίτι μου, γιατί έξω από το σπίτι μου με περιμένει ο πρώην μου, ο οποίος έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

–      Οπότε να στείλω στο σπίτι σας για τον πρώην σας;

–      Ορίστε;

–      Να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην;

–      Όχι είμαι στο τμήμα και θέλω να πάω σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου. Τον είδα να περιμένει έξω από την πόρτα.

–      Ωραία, το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας.

–      Ωραία στείλτε στο σπίτι μου.

–      Σε ποια οδό;

–      Αριστοφάνους…Άγιοι Ανάργυροι.

–      Αριστοφάνους…Άγιοι Ανάργυροι.

–      Σε πόση ώρα; Σε πόση ώρα θα είναι εκεί;

–      Δεν γνωρίζω σε πόση ώρα.

–      Ωραία. Και εγώ τι πρέπει να κάνω; Να περιμένω στο τμήμα ή να ξεκινήσω να πηγαίνω προς τα εκεί;

–      Το έχετε κάνει μήνυση;

–      Όχι.

–      Οπότε…Λοιπόν…αυτός τι κάνει; Περιμένει για κάποιον λόγο;

–      Περιμένει για να μου…για να με εκδικηθεί δεν ξέρω. Να με χτυπήσει. Και χθες είχε έλθει και δεν το τραβήξαμε τόσο.

–      Το όνομα σας;

–      Γρίβα Κυριακή.

–      Γρίβα Κυριακή. Οπότε αναμένει έξωθεν της οικίας της ο πρώην σύντροφός της με σκοπό…να σας ασκήσει βία έτσι;

–      Ναι.

–      Με σκοπό να της ασκήσει βία. Σε πόση ώρα θα είστε περίπου εκεί; Να γράψω; Θέλετε;

–      Ε, δίπλα είμαι. Δίπλα είμαι. Σε δύο λεπτά θα είμαι εκεί εγώ.

–      Βρίσκεται πλησίον. Βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα να γράψω;

–      Τώρα ναι, αλλά είμαι με αυτοκίνητο με έναν φίλο μου και θέλουμε να πάμε σπίτι.

–      Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα.

–      Εεεε…χάνομαι.

–      Έχει έρθει εδώ.

–      Ο πρώην;

–      Ναι, είναι εδώ.

–      Οπότε να το στείλω στο αστυνομικό τμήμα;

–      Ναι…

–      Την σκότωσε. Την σκότωσε. Την σκοτώνει.

–      Την σκότωσε. Ένα ασθενοφόρο γρήγορα.

–      Με ακούτε;

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button