Επικαιρότητα

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος με τους Ναυπάκτιους της Πάτρας για τον Άγιο Χαράλαμπο

Το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024, ο Σύλλογος των εν Πάτραις Ναυπακτίων τίμησε τον προστάτη του άγιο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο, στο ομώνυμο παρεκκλήσιό του στα Ζαρουχλέικα Πατρών. Όπως κάθε χρόνο, καλεσμένος στις λατρευτικές εκδηλώσεις ήταν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, με την άδεια του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Όρθρο και τέλεσε την θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τους Ιερείς, π. Βασίλειο Πατσό, π. Γεώργιο Γεωργάτο και τον Διάκονο π. Παΐσιο Παρασκευά, ενώ συμπροσευχόμενος ήταν και ο εφημέριος του Ιερού Ναού αγίου Βασιλείου Ζαρουχλέικων, π. Δημήτριος Σαββόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του είπε ότι ο άγιος Χαράλαμπος ήταν Ιερεύς στην Μαγνησία της Μικράς Ασίας, και όπως γράφει το Συναξάριό του, «ούτος ην διδάσκων την οδόν της αληθείας και κηρύσσων την εις Χριστόν πίστιν», δηλαδή δίδασκε την οδό της αληθείας και κήρυσσε την πίστη στον Χριστό. Αυτό είναι το έργο του καλού ποιμένος.

Και επειδή αυτό το έκανε σε εποχή που υπήρχε μεγάλη πλάνη και κηρύττονταν άλλες απόψεις για την πίστη, επειδή κυριαρχούσε η ειδωλολατρία, γι’ αυτό και μαρτύρησε.

Στην συνέχεια είπε ότι το έργο των ποιμένων είναι να διδάσκουν την αλήθεια και να κηρύσσουν την κατά Χριστόν πίστη και καθήκον των Χριστιανών είναι να ζούν σύμφωνα με την αλήθεια και την Χριστιανική πίστη.

Δυστυχώς, όμως, ζούμε σε μια εποχή που λέγεται Χριστιανική, όλοι μας λεγόμαστε Χριστιανοί και όμως ζούμε την εκκοσμίκευση ως προς την αλήθεια, ως προς την πίστη και ως προς το μαρτύριο, δηλαδή δεν θέλουμε να πάσχουμε για τον Χριστό. Η εκκοσμίκευση είναι η αλλοίωση της πίστεως και του τρόπου ζωής. Συμβιβάζουμε τον Χριστιανισμό με τα πάθη και την κοσμική ζωή. Θέλουμε να λεγόμαστε Χριστιανοί, αλλά ζούμε και με τα σύγχρονα είδωλα, κατά τρόπο ειδωλολατρικό.

Υπενθύμισε την προτροπή του Ευαγγελιστού Ιωάννου: «Μη αγαπάτε τον κόσμον μηδέ τα εν τω κόσμω. Εάν τις αγαπά τον κόσμον, ουκ έστιν η αγάπη του πατρός εν αυτώ· ότι παν το εν τω κόσμω, η επιθυμία της σαρκός και η επιθυμία των οφθαλμών και η αλαζονεία του βίου, ουκ έστιν εκ του πατρός, αλλ’ εκ του κόσμου εστί. Και ο κόσμος παράγεται και η επιθυμία αυτού· ο δε ποιων το θέλημα του Θεού μένει εις τον αιώνα» (Α΄ Ιω. β΄ 15-17).

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε κατ’ αρχάς τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, αφ’ ενός μεν για την κανονική άδεια που έδωσε για να λειτουργήση στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, αφ’ ετέρου δε για την αγάπη και την αγαστή συνεργασία που εδώ και τόσα χρόνια έχουν μεταξύ τους, ως γείτονες Ιεράρχες. Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους προέδρους των Συλλόγων, του εν Πάτραις Ναυπακτίων και του εν Πάτραις Ηπειρωτών, που ήταν παρόντες και συνεόρτασαν, τους Ιερείς καθώς και τους Ιεροψάλτες. Παρόντες ήταν και ο Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Κώστας Καραγκούνης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος κ. Χρήστος Παΐσιος.

Μετά την θεία Λειτουργία προσφέρθηκε κέρασμα από την Ενορία του Αγίου Βασιλείου Ζαρουχλέικων στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

Δείτε φωτογραφίες εδώ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button