ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ το 2023

Ηγετική θέση καταλαμβάνουν πλέον τα φωτοβολταϊκά στη νέα ενεργειακή ισχύ που προσθέτει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), το 2023 εγκαταστάθηκαν 1.574 MW, με αποτέλεσμα η συνολική τους ισχύς στην Ελλάδα να αγγίξει τα 7.087 MW.

Μόνο το 2023, επενδύθηκαν στη χώρα μας 1,11 δις ευρώ σε νέα έργα φωτοβολταϊκών. Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε από 15.730 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Τα φωτοβολταϊκά αποτέλεσαν πέρυσι το 74% όλων των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που φανερώνει το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο «πράσινο» κλάδο.

Σημαντικό είναι παράλληλα ότι μετά από χρόνια χαμηλών επιδόσεων, τα φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοκατανάλωση (net metering) δείχνουν να απογειώνονται. Πέρυσι εγκαταστάθηκαν 1.795 τέτοια συστήματα μαζί με μπαταρίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Τα συγκεκριμένα έργα επιτρέπουν στους πολίτες να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος σημαντικά.

Ο ΣΕΦ επισημαίνει σχετικά με τα παραπάνω ότι η Ελλάδα ήταν το 2023 πρώτη στην Ευρώπη σε ότι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά, με ποσοστό υπερδιπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (8,6%) και υπερτριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (5,4%).

Παράλληλα, τονίζει ότι τα φωτοβολταϊκά είναι μακράν η πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με πάνω από 72.500 εγκατεστημένα συστήματα όλων των μεγεθών σε όλη τη χώρα ως τα τέλη του 2023, αριθμός που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς.
Χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2023 αποσοβήθηκε η έκλυση 5,7 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτή είναι η ποσότητα CO2 που εκλύουν 4,6 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι για το 2024 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών 2 GW που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο την πράσινη παραγωγή ενέργειας.

To άρθρο Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ το 2023 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button