ΕνημέρωσηΟικονομία

Dead line 3 ημερών για 35 κλάδους της οικονομίας – Από την 1η Απριλίου επιβάλλονται πρόστιμα

Τρεις μέρες απομένουν ακόμα για την ενεργοποίηση των POS από τους τελευταίους 35 κλάδους της οικονομίας (λιανεμπόριο) που δεν ήταν υποχρεωμένοι μέχρι τώρα να διαθέτουν τερματικά.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, όσοι επαγγελματίες του λιανεμπορίου αρνηθούν να δεχθούν πληρωμές με κάρτα ή δεν έχουν εγκαταστήσει τα αυτόματα «μηχανάκια» (POS) απειλούνται με βαριά πρόστιμα που φθάνουν τα 1.500 ευρώ, υπενθυμίζει η ΕΡΤ.
Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν παντού την κάρτα τους για όλες τις συναλλαγές είτε πρόκειται για αγορές αγαθών είτε για υπηρεσίες. Μπορούν να την χρησιμοποιούν σε ταξί, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές, πανηγύρια, θέατρα, κινηματογράφους, μεσιτικά γραφεία ακόμα και σε πανεπιστήμια ή ΙΕΚ.
Η λίστα αριθμεί περίπου 110.000 επαγγελματίες. Ωστόσο ο αριθμός των υπόχρεων, τους οποίους αφορά η ημερομηνία της 31ης Μαρτίου, είναι μικρότερος (περίπου 50.000) καθώς εξαιρούνται οι εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν περιθώριο εγκατάστασης και διασύνδεσης POS- ταμειακών έως την έναρξη λειτουργίας τους.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως για παράδειγμα οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, οι οποίοι αν και περιλαμβάνονται στη λίστα δεν πραγματοποιούν λιανικές πωλήσεις.
Η απόφαση για την εγκατάσταση τερματικών στους 35 νέους επαγγελματικούς κλάδους είναι υποχρεωτική ενώ η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου θα συνδυαστεί με ελέγχους στην αγορά από κοινά συνεργεία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης.
Οι επαγγελματίες που δεν θα  συμμορφωθούν με τη συγκεκριμένη υποχρέωση, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα 1.500 ευρώ ενώ στα 1.000 ευρώ ανέρχονται οι χρηματικές ποινές για τους επαγγελματίες που δεν θα δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, στον οποίο θα γίνεται η αποδοχή των συναλλαγών με POS ή IRIS αλλά και μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές ή συναλλαγές με μετρητά.
Παραβίαση των προθεσμιών δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
Για την εγκατάσταση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
Το πρόστιμο των 1.500 ευρώ που επιβάλλεται για μη εγκατάσταση POS, μειώνεται κατά 50%, όταν:
Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.
Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button