Επικαιρότητα

«Αυτόματη» υποβολή για περίπου 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους – Galaksias.com

Τρεις επιλογές θα έχουν φέτος οι φορολογούμενοι για τον τρόπο υποβολής της δήλωσης τους

Νέα δεδομένα φέρνει στον τρόπο που θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις περίπου ενός εκατομμυρίου μισθωτών και συνταξιούχων, η νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από την Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κάτι που θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και θα βάλει τέλος στις παρατάσεις. 

Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου και πλέον ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλουν με ένα «κλικ».

Συγκεκριμένα, από φέτος οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση. Το βασικό έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο προς υποβολή από τη φορολογική διοίκηση.

Το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να ελέγξουν εάν τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων.

Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα

Τρεις επιλογές θα έχουν φέτος οι φορολογούμενοι για τον τρόπο υποβολής της δήλωσης τους.

  • Αν το επιθυμούν θα μπορούν να απευθυνθούν στον λογιστή τους, ο οποίος θα κάνει τον έλεγχο και θα οριστικοποιήσει την υποβολή.
  • Εναλλακτικά, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν είχαν σημαντικές αλλαγές, μπορούν να ελέγξουν μόνοι τους ότι όλα τα στοιχεία είναι – αυτόματα – συμπληρωμένα σωστά, θα κάνουν κλικ στο κουμπί της υποβολής της δήλωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η δήλωση θα εκκαθαριστεί αυτόματα και θα εκδοθεί άμεσα το εκκαθαριστικό σημείωμα.
  • Η τρίτη επιλογή είναι να μην ασχοληθούν καθόλου. Συγκεκριμένα, για όσους μισθωτούς και συνταξιούχουν δεν μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ελέγξουν και να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση, στις 30 Ιουνίου η δήλωση θα υποβληθεί αυτόματα. Χωρίς καμία απαιτούμενη ενέργεια. Και σε αυτή την περίπτωση θα εκδοθεί αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος, υπενθυμίζεται πως οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να τον εξοφλήσουν σε 8 μηνιαίες δόσεις, από τα τέλη Ιουλίου έως και την τα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Ενώ όσοι το επιθυμούν, μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο τους εφάπαξ για να έχπουν έκπτωση 3%.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button