Κόσμος

Όπλα λέιζερ – Πώς καταρρίπτουν drones με κόστος 13 δολάρια ανά βολή – Galaksias.com

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι το όπλο, το οποίο αποκαλεί DragonFire, διαθέτει μια ακτίνα υψηλής ισχύος που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας με λέιζερ (LDEW), και έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει με ακρίβεια έναν στόχο τόσο μικρό όσο ένα νόμισμα «σε μεγάλες αποστάσεις».

Βίντεο από τη δοκιμή του DragonFire, που δόθηκε στη δημοσιότητα, καταγράφει την επιτυχή, όπως λέει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, χρήση του όπλου λέιζερ εναντίον εναέριου στόχου.

«Θα φέρει την επανάσταση στην αεράμυνα», αναφέρεται στο βίντεο, καθώς μια ακτίνα λέιζερ τρυπά τον νυχτερινό ουρανό πάνω από το αρχιπέλαγος των Εβρίδων νήσων, και βρίσκοντας τον στόχο της δημιουργεί μια φωτεινή σφαίρα.

Σύστημα αεράμυνας με… 13 δολάρια ανά βολή

Το υπουργείο Άμυνας έθεσε την τιμή της εκτόξευσης λέιζερ 10 δευτερολέπτων σε περίπου 13 δολάρια. Αντίθετα, το Standard Missile-2 που χρησιμοποιείται από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών κοστίζει περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια ανά βολή.

«Έχει τη δυνατότητα να είναι μια μακροπρόθεσμη εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους σε ορισμένες εργασίες που εκτελούν επί του παρόντος οι πύραυλοι», πρόσθεσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Άλλωστε, το κόστος των πυραύλων αεράμυνας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους αμυντικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια, καθώς τα drones χαμηλού κόστους έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους τόσο στο μέτωπο της Ουκρανίας, όσο και στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και στον Κόλπο του Άντεν.

Επιπλέον, αναλυτές αμφισβήτησαν για πόσο καιρό οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι τους μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν πυραύλους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούθι, που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να αποκτηθούν με πολύ λιγότερα από 100.000 δολάρια.

Στο μεταξύ, τα ακριβά συστήματα αεράμυνας από συμμάχους της Δύσης ήταν ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Αυτός ο τύπος οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στα πεδία των μαχών, μειώνοντας την εξάρτηση από ακριβά πυρομαχικά», δήλωσε ο Bρετανός υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, μετά τη δοκιμή του DragonFire.

Τα όπλα των ΗΠΑ

Οι Βρετανοί δεν είναι οι πρώτοι που αναπτύσσουν ένα λέιζερ τέτοιου τύπου. Το 2014, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε και ανέπτυξε με επιτυχία ένα οπλικό σύστημα λέιζερ στο USS Ponce στον Περσικό Κόλπο. Το σύστημα ήταν ικανό να προσβάλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μικρά αεροσκάφη και μικρά σκάφη. Το 2020 και το 2021, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε ένα πιο προηγμένο σύστημα λέιζερ στο USS Portland.

Το 2022, ένα σύστημα λέιζερ εγκαταστάθηκε στο αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Preble. Το σύστημα αυτό εξακολουθεί να υποβάλλεται σε δοκιμές, δήλωσε ο αντιναύαρχος Φρεντ Πάιλ, διευθυντής της Διεύθυνσης Επιφανειακού Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης, το 2022, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δοκίμασε με επιτυχία ένα σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας εναντίον ενός στόχου που αναπαριστούσε έναν πύραυλο κρουζ. Αλλά, ένας απολογισμός αυτής της τελευταίας δοκιμής ανέφερε ότι «προσφέρει μια ματιά στο μέλλον των όπλων λέιζερ».

Μια έκθεση του 2023 από το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO) σημείωσε την επιτυχία του Πενταγώνου στη δοκιμή όπλων λέιζερ, αλλά είπε ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να τα φέρει στα στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού των ακριβών αποστολών και των στρατηγικών απόκτησής τους.

Ωστόσο, Βρετανοί ηγέτες Άμυνας υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια νέα επιτακτική ανάγκη να εισέλθουν τα λέιζερ στο σύγχρονο πεδίο μάχης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο.

Με πληροφορίες από CNNi / Brad Lendon / Air defense for $13 a shot? How lasers could revolutionize the way militaries counter enemy missiles and drones

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button