Κόσμος

Πόσο ακριβά θα πληρώσει ο Πούτιν τη συμφωνία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν; – Ειδήσεις

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε με το θωρακισμένο, πράσινο τρένο του τα βόρεια σύνορα της χώρας του και βρίσκεται στον δρόμο για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του.

Μπορεί οι πληροφορίες να ήθελαν τους δύο Προέδρους να συναντώνται στο Βλαδιβοστόκ στο οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν διοργανώνει το Ανατολικό οικονομικό φόρουμ αλλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε δεκτός πριν από λίγη ώρα από εκπροσώπους του Κρεμλίνου σε ένα μικρό χωριό, το Χασάν, στα σύνορα Βορείου Κορέας – Ρωσίας.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τον τόπο ή την ώρα της συνάντησης Κιμ και Πούτιν αυτό που ανησυχεί εντόνως την Δύση, αλλά και τους συμμάχους της στην Ανατολή, είναι το πόσο γρήγορα και για τι αντίτιμο θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα και Ρωσία. Αν κανείς υπολογίσει πως η τελευταία συνάντηση Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν έχει λάβει χώρα σε έναν κόσμο ο οποίος δεν γνώριζε τι σημαίνει πανδημία και η ρωσική εισβολή στα Ουκρανικά εδάφη υπήρχε μόνο ως σχέδιο σε κάποιο συρτάρι του Ρώσου Προέδρου, η σημερινή ημέρα θα πρέπει να λογίζεται και σωστά ως μία νέα αρχή όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες, Ρωσία και Βόρεια Κορέα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την ομάδα που «πλαισιώνει» τον Πρόεδρο της Βόρειας Κορέας τότε εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό πως οι αποφάσεις – προτάσεις των δύο Προέδρων αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο σε πολλά παγκόσμια ανοιχτά θέματα. Στο πράσινο προεδρικό τρένο έχουν επιβιβαστεί δύο πρόσωπα «κλειδιά» για τις εξελίξεις: ο Ri Pyong Chol είναι ο άνθρωπος πίσω από το στρατιωτικό και εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας αλλά και ο ενδιάμεσος ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ και Μόσχα. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο έχουν σχεδόν όλες οι κυρώσεις της Δύσης στην σχετική του λίστα απαγορεύσεων και το πρόσωπο που υποδέχθηκε τον Ρώσο υπουργό άμυνας Σοιγκού τον περασμένο Ιούλιο στην Βόρεια Κορέα. Ο δεύτερος άνθρωπος που βρίσκεται στο πλευρό του Βορειοκορεάτη Προέδρου είναι η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Choe Son Hui. Η υπουργός του Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε μεν τα καθήκοντά της το 2022 αλλά είναι με διαφορά το πρόσωπο που εμπιστεύεται περισσότερο ο Πρόεδρος της Βορείου Κορέας σε διμερή ζητήματα. Η παρουσία της δεν θα είναι διαδικαστική αλλά περισσότερο δεσμευτική και εκτελεστική.

Λίγο πολύ είναι γνωστό το τι ζητά η Μόσχα από την συγκεκριμένη συνάντηση με το πολεμικό οπλοστάσιο της Πιονγιάνγκ να έχει σημαντικό μέγεθος ώστε να προσελκύσει το ρωσικό ενδιαφέρον. Αυτό που μένει να ανακαλύψει ο πλανήτης είναι το κόστος της συγκεκριμένης παραχώρησης. Τα σενάρια είναι αρκετά, αλλά όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι σήμερα ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα «πουλήσει» ακριβά κάτι για το οποίο έχει θυσιάσει την ευημερία του λαού του.

Δεν είναι επίσης απίθανο η σημερινή διμερής συνάντηση να έχει θέσει σε συναγερμό και την κινεζική πλευρά η οποία έχει περισσότερα να χάσει από την σύγκλιση ανάμεσα σε Μόσχα και Πιονγιάνγκ. Το Πεκίνο είναι ξεκάθαρο πως δεν θέλει περισσότερη ένταση ούτε στην Ανατολική Ευρώπη ούτε και στην Ασία μεΡωσία και Βόρεια Κορέα να ανταπαντούν με το «χαρτί» τους: «δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε».

Οι εξελίξεις και οι αποφάσεις σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατο να μείνουν κρυφές για πολύ είτε γιατί ο Ρώσος Πρόεδρος θέλει μετά την G20 να καταφέρει ακόμη ένα χτύπημα στο Κίεβο και τις ΗΠΑ σε επίπεδο διπλωματίας και στρατηγικής είτε γιατί τα Βορειοκορεατικά όπλα θα ξεκινήσουν να χτυπούν ουκρανικές θέσεις στα πεδία των μαχών. Αυτό που όλοι θα ανακαλύψουμε αρκετά αργότερα είναι η «επιταγή» με την οποία ο Πούτιν θα ξεπληρώσει στον Κιμ Γιονγκ Ουν τη σημερινή «χάρη».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button