Υγεία & Διατροφή

Πότε πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια – Galaksias.gr

Το στήθος σας φιλοξενεί διάφορα όργανα και ιστούς που μπορεί να έχουν φλεγμονή, ή τραυματισμό, προκαλώντας σας πόνο. Οποιοιδήποτε πόνοι αισθάνεστε πιθανότατα οφείλονται σε μυϊκή καταπόνηση, μόλυνση, στρες, ή άλλες καταστάσεις που δεν σχετίζονται με την καρδιά.

Ο πόνος στη δεξιά πλευρά του στήθους μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Οι περισσότερες ενοχλήσεις στο στήθος δεν σχετίζονται με την καρδιά.

Μάλιστα, ειδικά ο πόνος στο στήθος στη δεξιά πλευρά συνήθως δεν είναι αποτέλεσμα καρδιακής προσβολής.

Σε αυτό το άρθρο παραθέτουμε όσα πρέπει να ξέρετε για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα συμπτώματά σας και πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Πότε πρέπει να ενημερώσετε άμεσα έναν γιατρό

Ο πόνος στο στήθος στην αριστερή πλευρά συνδέεται συνήθως με έμφραγμα. Εάν αισθάνεστε πόνο στη δεξιά σας πλευρά, πιθανότατα δεν σχετίζεται με την καρδιά σας.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν:

έχετε ανεξήγητο και απροσδόκητο έντονο πόνο στο στήθος
αισθανθείτε πίεση, συμπίεση, ή αίσθημα πληρότητας στο στήθος σας
έχετε έντονο πόνο που διαπερνά τα χέρια, την πλάτη, τον λαιμό, το σαγόνι, ή το στομάχι σας
αίσθημα ότι σας «λούζει» κρύος ιδρώτας
αισθάνεστε αδυναμία, ζάλη, ή ναυτία
έχετε δυσκολία στην αναπνοή

Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθεί από μια σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Επομένως θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα το συντομότερο δυνατό.

Πόνος στη δεξιά πλευρά του στήθους: Όλες οι πιθανές αιτίες

1. Στρες, ή άγχος

Μια αγχώδης διαταραχή, ή ακραίο στρες μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού, που μπορεί να μοιάζει πολύ με καρδιακή προσβολή. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να συμβούν απροσδόκητα, ή να προκληθούν από ένα τραυματικό, ή αγχωτικό γεγονός στη ζωή σας.

Τα συμπτώματα του άγχους και των κρίσεων πανικού μπορεί να περιλαμβάνουν:

-δυσκολία στην αναπνοή
-πόνος στο στήθος
-αίσθημα παλμών της καρδιάς
-ζάλη
-ίλιγγος
-μούδιασμα σε χέρια και πόδια
-εφίδρωση
-τρέμουλο
-λιποθυμία

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος επειδή όταν ο υπεραερισμός (αναπνέετε γρήγορα, ή βαθιά), παθαίνουν σπασμούς οι μύες του θωρακικού τοιχώματος. Ο πόνος που προκύπτει από άγχος, ή στρες μπορεί να εμφανιστεί και στις δύο πλευρές του θώρακα.

Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού μπορεί να μιμούνται εκείνα της καρδιακής προσβολής. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα, για να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

2. Μυϊκή καταπόνηση

Ένα τραύμα, ή η υπερβολική χρήση των μυών μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση. Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου και στις δύο πλευρές του στήθους.

Η μυϊκή καταπόνηση μπορεί να συμβεί λόγω έντονης δραστηριότητας του άνω μέρους του σώματος κατά τη διάρκεια αθλημάτων, ή λόγω υπερέντασης των μυών. Ο μυϊκός πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί σταδιακά ως αποτέλεσμα έντασης, ή άγχους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λήψη απλών παυσιπόνων χωρίς ιατρική συνταγή και η ανάπαυση είναι αρκετά για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας.

3. Αμβλύ τραύμα στο στήθος

Ο πόνος στη δεξιά πλευρά του στήθους μπορεί επίσης να συμβεί λόγω ρήξεων στον θωρακικό μυ. Προκαλούνται συνήθως από έμμεσο τραύμα, ή άμεσο χτύπημα στο στήθος. Το αμβλύ τραύμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάγματα, ή πιθανή μετατόπιση των πλευρών.

Τα συμπτώματα ενός τραυματισμού στο στήθος, ή της μετατόπισης των πλευρών περιλαμβάνουν:

-πόνος στο στήθος που επιδεινώνεται με το βήχα, το φτέρνισμα ή το γέλιο
-δυσκολία στην αναπνοή
-μώλωπες
-πρήξιμο
-ευαισθησία στην αφή/ελαφρά πίεση στο σημείο

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

4. Δυσπεψία ή καούρα

Η καούρα αναφέρεται στο αίσθημα καύσου που νιώθετε στο στήθος σας μετά από φαγητό, σκύψιμο, άσκηση, ή ακόμα και όταν ξαπλώνετε τη νύχτα. Συνήθως προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος (το οξύ του στομάχου ανεβαίνει προς τον οισοφάγο).

Εκτός από πόνος στη δεξιά πλευρά του στήθους, μπορεί να:

-αισθανθείτε μια αίσθηση καψίματος στον λαιμό σας
-έχετε δυσκολία στην κατάποση
-νιώθετε ότι το φαγητό έχει κολλήσει στην μέση του λαιμού ή του στήθους
-έχετε μια ανεξήγητη όξινη, αλμυρή ή ξινή γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού

Η δυσπεψία αναφέρεται σε στομαχικές διαταραχές. Αν και η δυσπεψία συνήθως δεν προκαλεί πόνο στο στήθος, μπορεί να εμφανιστεί παράλληλα με την καούρα.

Τα συμπτώματα της δυσπεψίας περιλαμβάνουν:

-ναυτία
-πρώιμη και άβολη πληρότητα μετά το φαγητό
-πόνος, δυσφορία και κάψιμο στην άνω κοιλιακή χώρα
-φούσκωμα

5. Παλινδρόμηση οξέος

Η παλινδρόμηση οξέος εμφανίζεται όταν οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον σωλήνα τροφής (οισοφάγος).

Αυτό μπορεί να προκαλέσει:

-καούρα
-πόνο στο στομάχι
-ρέψιμο
-μια ξινή γεύση στο στόμα

Εάν αντιμετωπίζετε παλινδρόμηση οξέος περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχετε αναπτύξει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Εκτός από τον πόνο στο στήθος, τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν:

-καούρα
-πονόλαιμο, ή βραχνάδα
-μια ξινή γεύση στο στόμα
-ξηρό βήχα
-δυσκολία στην κατάποση

Αν και μπορεί να βρείτε ανακούφιση με οικιακές θεραπείες, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για διάγνωση.

6. Κωστοχονδρίτιδα

Ο πόνος στη δεξιά πλευρά του στήθους ίσως είναι σύμπτωμα κωστοχονδρίτιδας. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν φλεγμαίνει ο χόνδρος του θωρακικού κλωβού. Ο πόνος μπορεί να είναι σοβαρός, ή ήπιος. Αν και ο πόνος είναι συνήθως αισθητός στην αριστερή πλευρά του στήθους σας, μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη δεξιά πλευρά.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη και την κοιλιά και πόνο που επιδεινώνεται, όταν βήχετε, ή παίρνετε βαθιά αναπνοή.

Ο πόνος στη δεξιά πλευρά του στήθους, που προκαλείται από κοστοχονδρίτιδα, μπορεί να μοιάζει με έμφραγμα, ή άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά. Επομένως θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα. Ο γιατρός σας μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

7. Χολοκυστίτιδα

Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα) συμβαίνει όταν υπάρχει συσσώρευση χολής στην χοληδόχο κύστη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χολοκυστίτιδα προκαλείται από πέτρες στη χολή, οι οποίες φράζουν τον σωλήνα που οδηγεί έξω από το όργανο. Η χοληδόχος κύστη μπορεί επίσης να φλεγμαίνει λόγω προβλημάτων με τον χοληδόχο πόρο, ή λόγω όγκων στην περιοχή.

Η χολοκυστίτιδα δεν προκαλεί πόνο στο στήθος, αν και μπορεί να μοιάζει με τέτοιον. Εάν η χοληδόχος κύστη έχει φλεγμονή, μπορεί να αισθανθείτε έντονο πόνο στην πάνω δεξιά κοιλιακή χώρα. Αυτός ο πόνος μπορεί να “αντανακλά” στον δεξιό (όχι στον αριστερό) ώμο, ή την πλάτη σας.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-ναυτία
-εμετός
-πυρετός
-εφίδρωση
-απώλεια όρεξης
-ευαισθησία όταν αγγίζετε την κοιλιά σας

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για διάγνωση.

8. Παγκρεατίτιδα

Η φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) συμβαίνει όταν πεπτικά ένζυμα αρχίζουν να λειτουργούν, ενώ βρίσκονται ακόμα στο πάγκρεας. Τα ένζυμα ερεθίζουν τα κύτταρα του παγκρέατος, προκαλώντας φλεγμονή του οργάνου. Η παγκρεατίτιδα μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως η κατάχρηση αλκοόλ και οι πέτρες στην χολή.

Ο πόνος στη δεξιά πλευρά του στήθους δεν είναι σύμπτωμα παγκρεατίτιδας. Αλλά μπορεί να εμφανίσετε πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα. Αυτός ο πόνος μπορεί επίσης να ακτινοβολεί στην πλάτη, κάτι που ίσως το αισθάνεστε και στο στήθος.

Άλλα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας περιλαμβάνουν:

-πόνος στην κοιλιά σας που γίνεται χειρότερος μετά το φαγητό
-πυρετός
-γρήγορος παλμός
-ναυτία
-εμετός
-ευαισθησία όταν αγγίζετε την κοιλιά σας

Εάν η παγκρεατίτιδα γίνει χρόνια, μπορεί να έχετε λιπαρά κόπρανα και μη φυσιολογική απώλεια βάρους.

9. Έρπητας ζωστήρας

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό, ο οποίος προκαλεί επίσης ανεμοβλογιά.

Ο έρπητας ζωστήρας δεν προκαλεί πόνο στο στήθος. Αλλά μπορεί να νιώθετε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα με την καρδιά, ή τους πνεύμονες, ανάλογα με τη θέση της ιογενούς λοίμωξης.

Εκτός από ένα εξάνθημα, τα συμπτώματά σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

-πόνο
-αίσθημα καύσου
-μυρμήγκιασμα, ή μούδιασμα
-ευαισθησία στην αφή
-φουσκάλες γεμάτες με υγρό που σπάνε και σχηματίζουν κρούστα
-φαγούρα

Αν και μπορεί να μπορείτε να βρείτε ανακούφιση με οικιακές θεραπείες, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για διάγνωση.

10. Πλευρίτιδα

Η πλευρίτιδα εμφανίζεται όταν φλεγμαίνει η μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική πλευρά της θωρακικής κοιλότητας, γνωστή ως υπεζωκότας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και στις δύο πλευρές του στήθους, όταν εισπνέετε και εκπνέετε, καθώς και πόνο στους ώμους και την πλάτη.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-πόνος στο στήθος, που επιδεινώνεται με τον βήχα, το φτέρνισμα, ή το γέλιο
-δύσπνοια, εάν προσπαθείτε να ελαχιστοποιήσετε την εισπνοή και την εκπνοή
-πυρετός, ή βήχας εάν η αιτία της πλευρίτιδας είναι λοίμωξη των πνευμόνων

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για διάγνωση.

11. Πνευμονία

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη σε έναν, ή και στους δύο πνεύμονες. Η πνευμονία θα σας προκαλέσει βήχα, μερικές φορές με φλέγματα, που μπορεί να προκαλέσει πόνο και στις δύο πλευρές του στήθους. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο στο στήθος όταν αναπνέετε.

Άλλα συμπτώματα της πνευμονίας περιλαμβάνουν:

-δυσκολία αναπνοής
-πυρετός
-εφίδρωση
-τρέμουλο
-κρυάδες
-ναυτία
-εμετός
-διάρροια

Οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας. Αλλά είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία. Εάν αφεθεί χωρίς σωστή θεραπεία, η πνευμονία μπορεί να γίνει θανατηφόρα!

12. Πνευμοθώρακας

Ο ξαφνικός, οξύς πόνος στο στήθος είναι το κύριο σύμπτωμα του πνευμοθώρακα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή πλευρά του στήθους και είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε πνευμονική νόσο, ρήξη φυσαλίδων του πνεύμονα, ή χρήση ιατρικού αναπνευστήρα.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-δυσκολία στην αναπνοή
-αίσθημα σφιξίματος στο στήθος
-γρήγορος καρδιακός ρυθμός
-βήχας
-κούραση

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πνεύμονα που έχει καταρρεύσει, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

13. Καρδιακή φλεγμονή

Υπάρχουν δύο τύποι καρδιακής φλεγμονής που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος: μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα. Η μυοκαρδίτιδα συμβαίνει όταν ο καρδιακός μυς γίνεται φλεγμονή. Η περικαρδίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή στο περικάρδιο (ο σάκος που τυλίγει την καρδιά).

Και οι δύο καταστάσεις προκαλούνται συνήθως από έναν τύπο μόλυνσης και μπορεί να οδηγήσουν σε ήπιο έως σοβαρό πόνο στο στήθος.

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

-πυρετός
-αδυναμία
-δυσκολία αναπνοής
-βήχας
-αίσθημα παλμών της καρδιάς
-κούραση
-πρήξιμο των ποδιών, των αστραγάλων, των πελμάτων, ή του στομάχου

Με την περικαρδίτιδα, η ενόχληση στο στήθος μπορεί να είναι τόσο έντονη, που να νιώθετε σαν να έχετε καρδιακή προσβολή. Εάν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο στο στήθος, αναζητήστε επείγουσα φροντίδα για να αποκλείσετε τυχόν απειλητικές για τη ζωή αιτίες.

14. Πνευμονική υπέρταση

Η πνευμονική υπέρταση αναφέρεται στην υψηλή αρτηριακή πίεση στο σύστημα καρδιάς-πνεύμονα. Αυτό μπορεί να κάνει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πόνο σε όλο το στήθος.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-δύσπνοια ακόμα και σε συνήθεις δραστηριότητες
-αίσθημα ζάλης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας
-κούραση
-ταχυπαλμία
-πόνος στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς
-μειωμένη όρεξη
-λιποθυμία
-πρήξιμο στους αστραγάλους, ή τα πόδια
-κυάνωση (γαλάζια/μπλε απόχρωση) σε χείλη, ή δέρμα

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για διάγνωση.

15. Πνευμονική εμβολή

Μια πνευμονική εμβολή εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος ταξιδεύει στους πνεύμονές σας από μια φλέβα στο πόδι σας. Αυτός ο ξαφνικός αρτηριακός αποκλεισμός εμποδίζει την ροή του αίματος στον πνευμονικό ιστό, προκαλώντας πόνο στο στήθος.

Ο πόνος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε όλο το χέρι, τη γνάθο, τον ώμο και τον λαιμό.

Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, γι’ αυτό αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα, εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα.

Πηγή: healthline.com.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Suggested text: Our website address is: https://sainis.gr.

Comments

Suggested text: When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Save settings
Cookies settings