Κόσμος

Πώς αντιμετωπίζει η Κίνα τον Βλαντιμίρ Πούτιν – Galaksias.com


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2023, 10:55

Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η χώρα του και η Ρωσία είναι φίλοι «χωρίς όρια». Η πραγματικότητα όμως είναι πιο περίπλοκη.

Πίσω στη δεκαετία του 1960, η Κίνα και η Ρωσία έχασαν την ευκαιρία τους να νικήσουν τη Δύση, όταν έγιναν σκληροί αντίπαλοι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, οι προεδροι τους – οι οποίοι συνεδρίασαν ξανά την προηγούμενη εβδομάδα – προσπαθούν να διορθώσουν αυτό το μοιραίο λάθος. Οι πιο ισχυρές αυταρχικές χώρες του κόσμου ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιπαρατεθούν στη φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων – υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους – μια απειλή που έγινε αντιληπτή όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο αυταρχισμός βρισκόταν ξανά σε επιθετική πορεία, και οι μεγάλες δημοκρατίες του κόσμου αντιμετώπισαν μια σοβαρή πρόκληση για την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους.

Καθώς το 2023 ανατέλλει και η πραγματική φύση της σχέσης Ρωσίας – Κίνας γίνεται πιο εμφανής, ο κίνδυνος που εγκυμονεί φαίνεται λιγότερο οξύς. Αυτό που έχει προκύψει δεν θυμίζει με τίποτα άξονα αυταρχικών δυνάμεων, αλλά μια μονόπλευρη συνεργασία στην οποία οι όροι ορίζονται από τον Σι Τζινπίνγκ, κυρίως για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Κίνας. Αυτό μας λέει πολλά για τις αρχές εξωτερικής πολιτικής των ηγετών της Κίνας και πώς αυτές οι ιδέες μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια του Πεκίνου να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Ιστορικά, οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας ήταν γεμάτες δυσπιστία και αντιπαράθεση. Οι δυο τους έφτασαν τρομακτικά κοντά στον πυρηνικό πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, στο αποκορύφωμα του σχίσματος του Ψυχρού Πολέμου. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, το Πεκίνο και η Μόσχα βρήκαν κοινό σκοπό. Από οικονομική άποψη, είναι αμοιβαία επωφελείς εμπορικοί εταίροι, με τη βιομηχανική μηχανή της Κίνας να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και άλλες πρώτες ύλες με αντάλλαγμα κινεζικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Ο Σι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν επίσης σφυρηλατήσει στενή προσωπική σχέση. Το 2019, ο Σι περιέγραψε τον Πούτιν ως τον «καλύτερο φίλο». 

Αυτό που τους ενώνει  είναι μια κοινή ανησυχία για την αμερικανική παγκόσμια πρωτοκαθεδρία. Καθένας βλέπει την Ουάσιγκτον ως το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη των διεθνών του φιλοδοξιών. Γι’ αυτό οι συναγερμοί χτύπησαν πιο δυνατά στις δυτικές  πρωτεύουσες όταν ο Πούτιν επισκέφτηκε τον Σι στο Πεκίνο στις αρχές Φεβρουαρίου και εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι «η φιλία μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει όρια» και ότι δεν υπάρχουν «απαγορευμένοι τομείς συνεργασίας». Οι φόβοι ότι τα δύο κράτη ξεκινούσαν μια συντονισμένη επίθεση στην Ασία και την Ευρώπη ενάντια στην κυριαρχία της Δύσης, αυξήθηκαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτοί οι φόβοι φάνηκαν δικαιολογημένοι όταν, αργότερα τον ίδιο μήνα, η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Η σινο-ρωσική συνεργασία φαινόταν να αποδίδει άμεσα μερίσματα. Από την οπτική γωνία του Σι η εισβολή του Πούτιν ανέτρεπε τη δυτική επιρροή (ή έτσι φαινόταν) με μικρό κόστος για την Κίνα. Η Μόσχα, από την πλευρά της, κέρδισε σημαντική πολιτική υποστήριξη από το Πεκίνο σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ στόχευαν να απομονώσουν τη Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή. Το Πεκίνο κατηγόρησε επανειλημμένα το ΝΑΤΟ για την πρόκληση του πολέμου και υποστήριξε τις ανησυχίες του Πούτιν για την ασφάλεια στην Ευρώπη, τις οποίες κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας περιέγραψε νωρίτερα αυτό το έτος ως «νόμιμες».

Ο Σι απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στον Πούτιν για να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος ή να μεσολαβήσει μεταξύ του Ρώσου ηγέτη και του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky. Αν και ο Σι είπε στον Πρόεδρο Joe Biden (στη συνάντησή τους τον Νοέμβριο) ότι «ανησυχεί πολύ» για την κρίση στην Ουκρανία, φάνηκε επίσης να νίπτει τας χείρας του από κάθε ευθύνη να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επίτευξη λύσης. Η επίσημη κινεζική ανάγνωση της συνομιλίας ανέφερε ότι το Πεκίνο θα ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά προσβλέπει σε διάλογο μεταξύ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Η διπλωματική υποστήριξη του Πεκίνου στη θέση της Μόσχας για την Ουκρανία, καθώς και στον ρόλο της Ρωσίας στον κόσμο ως μεγάλης δύναμης, ήταν σημαντική για τον Πούτιν. Το ίδιο και η πιο απτή βοήθεια της Κίνας. Καθώς οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί της Ρωσίας με τη Δύση κατέρρεαν υπό το βάρος των κυρώσεων, το εμπόριο με την Κίνα αντικατέστησε μέρος του χαμένου εισοδήματος. Το συνολικό εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο, στα 172 δισ δολ μέχρι στιγμής φέτος (αντίθετα, το εμπόριο της Ρωσίας με τις ΗΠΑ μειώθηκε περίπου στο μισό, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία).

«Για τη Ρωσία, το βασικό καθήκον προς το παρόν είναι να δημιουργήσει αρκετή ροή εσόδων για να παράσχει χρήματα στην πολεμική μηχανή, στον προϋπολογισμό και για να στηρίξει όλους τους ανθρώπους που φέρουν όπλα και υποστηρίζουν την εσωτερική ασφάλεια», δήλωσε ο Alexander Gabuev, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Moscow Center.  «Καθώς η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης καταστρέφεται και από τις δύο πλευρές… οι βασικές ροές εσόδων στρέφονται προς την Ανατολή και η Κίνα είναι ο κύριος παίκτης», συμπλήρωσε.

Πέρα από τον πόλεμο της Ουκρανίας και όποια και αν είναι η έκβασή του, η σχέση Κίνας-Ρωσίας είναι πιθανό να βαθύνει. Ο Σι και ο Πούτιν μοιράζονται έντονο ενδιαφέρον για τη μείωση της οικονομικής τους εξάρτησης από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους και Ασιάτες εταίρους τους, και αμφότεροι έχουν σαφές κίνητρο να επεκτείνουν το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των οικονομιών τους. Σε μια πρόσφατη εργασία στο Naval War College Review, οι μελετητές Andrew Erickson και Gabriel Collins προβλέπουν επισης τη δυνατότητα για μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Η Μόσχα θα μπορούσε να ενισχύσει τις ναυτικές δυνατότητες της Κίνας δίνοντας στον στόλο της πρόσβαση στα ρωσικά λιμάνια στην Άπω Ανατολή και μοιράζοντας τεχνολογία, ειδικά για υποβρύχιο πόλεμο. «Οι ρωσικές στρατιωτικές τεχνολογίες κορυφής», έγραψαν, «θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τους οικονομικούς πόρους και τη βιομηχανία της Κίνας για να ανατρέψουν την ισορροπία ασφαλείας του Ινδο – Ειρηνικού υπέρ ενός σινο-ρωσικού άξονα σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και εταίρων τους».

Ωστόσο, τα γεγονότα του περασμένου έτους έδειξαν ότι η σχέση «χωρίς όρια» έχει, στην πραγματικότητα, τα όριά της. Το Πεκίνο δεν έχει παράσχει υλική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια του Πούτιν, ούτε βοήθησε την κυβέρνησή του και τις τράπεζες να αποφύγουν τις σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το προσωπικό συμφέρον σίγουρα λειτουργεί εδώ. Σε μια συνομιλία του Μαρτίου, ο Biden προειδοποίησε τον Σι ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει «συνέπειες» εάν ο Κινέζος ηγέτης βοηθούσε στρατιωτικά τη Ρωσία. Αυτό πιθανότατα θα συνεπαγόταν κυρώσεις στην Κίνα – τις οποίες η χώρα, που εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αμερικανικό και ευρωπαϊκό εμπόριο, την τεχνολογία και τις επενδύσεις, δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Παρόλο που ο Σι έχει υποστηρίξει τις ανησυχίες του Πούτιν για την ασφάλεια στην Ευρώπη, έχει ωστόσο δείξει και κάποια δυσφορία για την συνέχιση του πολέμου. Στη συνάντησή τους τον Νοέμβριο, ο Biden και ο Χι επέκριναν από κοινού την απειλή του Ρώσου ηγέτη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με την περίληψη της συνομιλίας που έδωσε η Ουάσιγκτον.

Ορισμένοι αναλυτές ερμήνευσαν έναν βαθμό αιφνιδιασμού από τον Σι σε αυτή τη συνάντηση ως ένα σημάδι ότι έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με το στοίχημά του στη Ρωσία. Αποκαλυπτικά ίσως, το κομμάτι για τα πυρηνικά παραλείφθηκε από τον απολογισμό της συνάντησης που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Όμως οι σχέσεις Κίνας – Ρωσίας συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Την ίδια μέρα που ο Zelensky βρισκόταν στην Ουάσινγκτον μιλώντας στο Κογκρέσο, ο Σι φιλοξενούσε τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Dmitry Medvedev στο Πεκίνο.

Πιθανότατα, τα δυο διπλωματικά βήματα του Σι είναι ένδειξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Πεκίνου να παίξει όλες τις πλευρές. Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για τυπική κινεζική εξωτερική πολιτική. Το Πεκίνο αποφεύγει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ουάσιγκτον προς τους στενούς του συμμάχους. Οι ηγέτες της Κίνας προτιμούν να διατηρήσουν τη δική τους ελευθερία κινήσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, χωρίς περιορισμούς από υποσχέσεις που δόθηκαν σε άλλες χώρες. Ο Σι έχει ενσωματώσει αυτή την πρακτική στο κύριο διπλωματικό του πρόγραμμα, την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας, ένα πλαίσιο για την αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης. Περιγράφοντας τις αρχές του, ο Σι δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει «να πουν όχι στην ομαδική πολιτική και την αντιπαράθεση μπλοκ». Οι προσπάθειες να σχηματιστούν «μικροί κύκλοι», είπε, είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν».

Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θα αντισταθεί στον σχηματισμό ενός νέου μπλοκ με τη Ρωσία (ή οποιαδήποτε άλλη χώρα) όπως το παλιό κομμουνιστικό μπλοκ που κάποτε σχημάτισε η Σοβιετική Ένωση. Η δέσμευση του Πεκίνου σε τέτοιες ιδέες υποδηλώνει ότι ποτέ δεν θα σφυρηλατήσει μια αληθινή συμμαχία με τη Ρωσία που θα απαιτούσε από τους ηγέτες της Κίνας να συντονίσουν την πολιτική πιο στενά με αυτην ή που θα τους δέσμευε στην αμοιβαία άμυνα. Παρά τα σημερινά της προβλήματα, η ρωσική ηγεσία μπορεί να το προτιμά έτσι. Η Μόσχα μπορεί να είναι επιφυλακτική μήπως βρεθεί πολύ δεμένη – και πολύ εξαρτημένη από την Κίνα. Η σχέση μεταξύ Σι και Πούτιν δεν είναι ισότιμη. Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει εκθέσει τη Ρωσία ως δύναμη σε παρακμή και η απομόνωσή της από τη Δύση άφησε στον Πούτιν ελάχιστες επιλογές από το να στραφεί στο Πεκίνο- και ο Σι το εκμεταλλεύεται.

Για παράδειγμα, η Κίνα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλες εκπτώσεις. Με την πρόσβαση σε συναλλαγές σε δολάρια να περιορίζονται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι ρωσικές επιχειρήσεις στρέφονται αντ’ αυτού στο κινεζικό γουάν, προωθώντας τον μακροπρόθεσμο στόχο του Πεκίνου να προωθήσει το νόμισμά του ως αντίπαλο του δολαρίου. Η σχέση είναι «πιο ωφέλιμη για την Κίνα παρά για τη Ρωσία», λεει ο Gabuev. «Η ασυμμετρία που ενσωματώθηκε σε αυτή τη σχέση ακόμη και πριν από τον πόλεμο έχει γαλβανιστεί από τον πόλεμο».

Όσο ισχυρότερη γίνεται η Κίνα, τόσο μεγαλύτερη γίνεται αυτή η ανισορροπία και τόσο περισσότερο το Πεκίνο μπορεί να ωθήσει τη Μόσχα να ευθυγραμμίσει τα συμφέροντά της με αυτά της Κίνας. «Μια Ρωσία της οποίας τα κίνητρα για επιθετική στρατιωτική δράση στην Ευρώπη πιθανότατα περιλαμβάνουν την ανάκτηση του «σεβασμού» που είχε απονεμηθεί στη Σοβιετική Ένωση στο παρελθόν, μπορεί να κουραστεί να θεωρείται – και ίσως να αντιμετωπίζεται – ως υποτελής της Κίνας», έγραψαν οι Erickson και Collins. «Η λαϊκή δυσαρέσκεια για την εθνική υποτέλεια μπορεί να ωθήσει τον Πούτιν ή τον διάδοχό του να επαναφέρει τις σχέσεις συμβολικά, ακόμη και ουσιαστικά, μακριά από τις προτιμήσεις του Πεκίνου».

Η δυναμική των σχέσεων του Σι με τη Ρωσία μας λέει ότι η Κίνα δεν είναι και τόσο καλός φίλος και αυτό θα έχει σίγουρα συνέπειες στην αναζήτηση του Πεκίνου για μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή. Οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει και εδραιώσει τη δύναμή τους μέσω ενός δικτύου στενών συμμαχιών και αμυντικών συμφωνιών με κράτη που μοιράζονται αξίες και στόχους εξωτερικής πολιτικής. Η Κίνα δεν επιθυμεί να κάνει κάτι τέτοιο. Το Πεκίνο πιθανότατα θα λειτουργήσει μέσω διμερών δεσμών, χαλαρών διεθνών ομάδων (όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης) και πρωτοβουλιών που μπορεί να ελέγξει (όπως το πρόγραμμα ανάπτυξης Belt and Road). Θα συνεργαστεί με άλλες χώρες, μόνο εφόσον τέτοιου είδους ρυθμίσεις την ωφελούν άμεσα, όπως δείχνει η εταιρική σχέση με τη Ρωσία.

Το ερώτημα είναι εάν μια τέτοια στρατηγική είναι επαρκής για να επιτύχει το Πεκίνο τις φιλοδοξίες του στην εξωτερική πολιτική. Οι ΗΠΑ σίγουρα επιδιώκουν τις εθνικές τους προτεραιότητες στις εξωτερικές τους υποθέσεις, μερικές φορές αδίστακτα, αλλά ήταν επίσης πρόθυμες να κάνουν θυσίες για να προωθήσουν την ατζέντα τους  – για παράδειγμα, απορροφώντας το κόστος της άμυνας άλλων χωρών. Η Κίνα δεν απέφευγε πάντα μια τέτοια πρακτική. Σε ιστορικές περιόδους που η Κίνα ήταν η ασυναγώνιστη δύναμη στην Ανατολική Ασία, οι ηγεμόνες των αυτοκρατορικών δυναστειών συχνά ξόδευαν πολλά σε δώρα και βοήθεια σε ξένα κράτη και αξιωματούχους της περιοχής. Η επίδειξη γενναιοδωρίας σχεδιάστηκε για να στηρίξει το διπλωματικό σύστημα των δυναστειών. Οι σημερινοί Κινέζοι ηγέτες, ωστόσο, φαίνονται πολύ λιγότερο πρόθυμοι να θυσιάσουν τον πλούτο ή να κάνουν παραχωρήσεις για να επιτύχουν μεγαλύτερους στόχους. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μπορεί να επιλέξουν να ανταποκριθούν με τον ίδιο τρόπο, περιορίζοντας την ικανότητα του Πεκίνου να ασκήσει την επιρροή του σε έναν παγκόσμιο αγώνα με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Παρόλα αυτά, η σχέση Κίνας – Ρωσίας θα μπορούσε να παραμείνει επικίνδυνη για τις ΗΠΑ. Όποιες και αν είναι οι διαφορές ή τα σημεία δυσπιστίας που μπορεί να έχουν, το Πεκίνο και η Μόσχα εξακολουθούν να μοιράζονται έναν στόχο αλλαγής της παγκόσμιας τάξης και θα συνεχίσουν να το επιδιώκουν, εντός των περιορισμών των σχέσεών τους. «Δεν πρόκειται για συμμαχία», λέει ο Yun Sun, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο Stimson Center. «Η λέξη εταίροι είναι μια λέξη πολύ εξειδικευμένη όσον αφορά το τι θα κάνει η κάθε πλευρά για την άλλη». Συνεχίζει λέγοντας ότι «οι Κινέζοι ηγέτες, βλέπουν τη Ρωσία ως χρήσιμο εταίρο – ή χρήσιμο εργαλείο – στην αντιμετώπιση των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει».

Πηγή: The Atlantic 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Suggested text: Our website address is: https://sainis.gr.

Comments

Suggested text: When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Save settings
Cookies settings