ΕνημέρωσηΠολιτική

– Μετριάστηκαν οι «γαλάζιες» διαρροές – Galaksias Portal News

Με ευρεία συναίνεση, 51 βουλευτές της Ν.Δ. να διαφοροποιούνται από την κυβερνητική γραμμή, με διαρροές και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με βέλη από τον Αντώνη Σαμαρά και «πύρινους λόγους» από τα κόμματα που αντιδρούν, έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα Νόμος του Κράτους το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σε σύνολο 254 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 176 βουλευτές, εκ των οποίων οι 107 από τη Ν.Δ. και οι υπόλοιποι 69 από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.

«Όχι» ψήφισαν 76 βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ 2 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

«Στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, φανερά ικανοποιημένος, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Πολιτικό «μασάζ» ως το παρά πέντε…

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 107 βουλευτές της Ν.Δ., σε σύνολο 158 που αριθμεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οι εκτιμήσεις στην Πειραιώς ήταν ότι οι θετικές ψήφοι θα κυμανθούν από 100 έως 110, παρ’ ότι ως την τελευταία στιγμή γινόταν προσπάθεια ο αριθμός να ανέβει στους 112.

Μέχρι το παρά πέντε της ψηφοφορίας, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο Θανάσης Νέζης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος κ.α., ήταν σε επαφή με βουλευτές που κινούνταν κυρίως στην αποχή, αλλά και σε όσους δεν είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους για τη στάση τους, προσδοκώντας το πολιτικό «μασάζ» να αποδώσει καρπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, χρειάστηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με κάποιους βουλευτές.

Μετριάστηκαν οι «γαλάζιες» διαρροές

Τελικά, να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επέλεξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γ. Κεφαλλογιάννης, όπως και οι βουλευτές Δ. Μαρκόπουλος, Μιχ. Λιβανός, Ν. Βλαχάκος, Θ. Μπούρας και Κ. Κατσαφάδος, οι οποίοι είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις, με τις διαρροές έτσι στο «γαλάζιο στρατόπεδο» να μετριάζονται.

Τα «20» όχι από τη ΝΔ

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν, από τη «γαλάζια» παράταξη, 20 βουλευτές, και συγκεκριμένα οι: Χ. Αθανασίου, Φ. Αραμπατζή, Β. Γιόγακας, Στ. Γκίκας, Κ. Γκιουλέκας, Αθ. Δαβάκης,  Αν. Δημοσχάκης, Κ. Καραγκούνης, Α. Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Α. Κατσανιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Θ. Λεονταρίδης, Ξ. Μπαραλιάκος, Ι. Πασχαλίδης, Μ. Σαλμάς, Α. Σαμαράς, Ευ. Στυλιανίδης, Μ. Χαρακόπουλος και ο Μ. Χρυσομάλλης.

Ποιοι «γαλάζιοι» απείχαν

Την αποχή επέλεξαν 31 «γαλάζιοι» βουλευτές… Ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μ. Κεφάλα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Κελέτσης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Μπουγάς, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Θ.  Πλεύρης και οι: Δ. Ακτύπης, Γ. Ανδριανός, Λ. Βασιλειάδης, Κ. Βλάσης, Γ. Βλάχος, Γ. Γεωργαντάς, Γ. Γιάτσιος, Α. Ζαμπίλης, Θ. Καββαδάς, Γ. Καλλιάνος, Δ. Καλογερόπουλος, Μ. Καφούρος, Μ. Κόνσαλας, Γ. Κοτρωνιάς, Δ. Κούβελας, Σπ. Κουλκουδίνας, Γ. Λαμπρόπουλος, Π. Μαντάς, Ν. Μηταράκης, Κ. Μονογυιού, Χρ. Μπουκώρος, Γ. Οικονόμου, Γ. Παπασωτηρίου, Στ. Πέτσας, Χρ. Στεφανάδης και ο Α. Συρίγος.

«Αναταράξεις» στον ΣΥΡΙΖΑ…;

Στα «πηγαδάκια», αμέσως μετά την ψηφοφορία, πολλοί προεξοφλούσαν ότι σήμερα θα υπάρξουν εξελίξεις τόσο στην Κουμουνδούρου, όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη.

Η ηχηρή απουσία του Παύλου Πολάκη, παρά την κομματική πειθαρχία που είχε επιβάλλει ο Στέφανος Κασσελάκης, κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση του τίτλου «υπερσυντονιστής της Κ.Ο.» από τον βουλευτή Χανίων. Έκπληξη αποτέλεσε και η αποχή του ΄Όθωνα Ηλιόπουλου. «Παρών» ψήφισε η Νίνα Κασσιμάτη, υπερψηφίζοντας ωστόσο κάποια άρθρα.

Έντεκα διαρροές στο ΠΑΣΟΚ – «Μετωπική» με τη ΝΔ

Όπως αναμενόταν θόρυβο προκάλεσε και η διαφοροποίηση 11 βουλευτών (σε σύνολο 32) στο ΠΑΣΟΚ.

«Στη Ν.Δ. ψήφισε το 68%, στο ΠΑΣΟΚ το 66%. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο, είχε λιγότερο ποσοστό στο “ναι” από τη ΝΔ» σχολιάζαν δεικτικά πηγές της Πειραιώς.

Συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ την αποχή επέλεξαν η Γραμματέας της Κ.Ο. Ευ. Λιακούλη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδ. Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές: Α. Πουλάς, Μ. Χνάρης, Κ. Καζάνη, Στ. Μιχαηλίδης, Π. Παρασκευαΐδης, Χρ. Σταρακά, Μπ. Μπαράν, Α. Πάνας και ο Τ. Νικολαΐδης.

«Όποια επιχείρηση εκ μέρους της Ν.Δ. για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της… Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης» έσπευσε να απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη στις διαρροές της Πειραιώς.

Από τη Νέα Αριστερά απείχαν οι μειονοτικοί βουλευτές  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ. Συντεταγμένα υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, «όχι» είπε η ανεξάρτητη Αρετή Παπαΐωάνου που είναι μητέρα του κ. Χουρδάκη, επίσης ανεξάρτητου βουλευτή, ο οποίος ψήφισε «παρών».

Κυρίαρχο θέμα στα πηγαδάκια η ομιλία Σαμαρά

Στα πηγαδάκια της Βουλής η ομιλία Σαμαρά ήταν κυρίαρχο θέμα, με βουλευτές, κυρίως της αντιπολίτευσης, να σχολιάζουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανίσει εαυτόν ως τον… «γνήσιο εκφραστή της λαϊκής δεξιάς».

Χαμηλούς τόνους κράτησε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την αναχώρηση του από τη Βουλή, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους. «Αφού είπαμε, ο καθένας έχει την άποψη του» περιορίστηκε να δηλώσει, ενώ νωρίτερα και το Μέγαρο Μαξίμου απαντούσε: «κανένα σχόλιο».

«Πύρινος» λόγος από τον Α. Σαμαρά

«Σήμερα, λίγο πριν από μια σημαντική ψηφοφορία «κατά συνείδησιν», θα σας ζητήσω να ξεχάσετε όλα τα άλλα και να ακούσετε μόνο την συνείδησή σας… Να σκεφτείτε τι θα ψηφίσετε» ήταν οι πρώτες λέξεις του Α. Σαμαρά από βήματος της Βουλής.

Ο πρώην Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί ανατροπή του οικογενειακού δικαίου», ότι «ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί “ανθρώπινο δικαίωμα», και ότι δεν συνιστά διεθνή υποχρέωση της χώρας».

Ο Α. Σαμαράς εξέφρασε τη θέση ότι τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνονται πλήρως με τα Σύμφωνα Συμβίωσης και ότι αυτό που θα προσφέρει παραπάνω ο γάμος «είναι το δικαίωμα στην τεκνοθεσία». «Μετατρέπουμε – ευγενικά το λέω  – τη μητρότητα σε αμοιβόμενη αγοραία υπηρεσία. Το λέω και πιο χοντρά: Μετατρέπουμε τη μητρότητα σε επάγγελμα και εμπόριο» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας τη θέση του ότι ομόφυλα ζευγάρια ανδρών θα μπορούν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας.

Η απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση – με αιχμές για την πολιτική της στα εθνικά θέματα, σε σχέση με την Τουρκία, στους αγρότες αλλά και την ακρίβεια –  απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το προοδευτικό πρόσημο που απέδωσε στην παράταξη.

«Δεν κάνετε έτσι στροφή στο “Κέντρο”. Δεν είναι «Κέντρο» η ανατροπή της οικογένειας…  Δεν είναι «προοδευτισμός» οι πολυγονεϊκές οικογένειες» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, «Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την Παράταξή μας και τις Ιδέες μας.  Που είναι Φιλελεύθερες, είναι Πατριωτικές, είναι Ευρωπαϊκές, είναι Δυτικές, αλλά δεν μιμούνται κάθε ακρότητα που μας έρχεται απ’ έξω…» πρόσθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η παράταξη της Ν.Δ. δεν θα έπρεπε ποτέ να φέρει αυτό το  νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Σε τέσσερις κατευθύνσεις τα μηνύματα Μητσοτάκη

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς, γιατί από αύριο ένας φραγμός ακόμα μεταξύ μας καταργείται. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, απευθυνόμενος σε τέσσερις κατευθύνσεις:  στα κόμματα που αντιδρούν, στο εσωτερικό της Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στην Εκκλησία».

Προς τους «300»

«Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που υπάρχουν και ζουν με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν μεταβάλουμε το ισχύον πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και δεν καθιερώνουμε Γονέα 1 και Γονέα 2. Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να κάμψει τις επιφυλάξεις όσων, εκ των 300, αντιδρούσαν.

Προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Τους «γαλάζιους» βουλευτές δε, που εξέφρασαν ανησυχία για τον πυρήνα της ιδεολογίας της Ν.Δ., τους παρέπεμψε στην Ιδρυτική Διακήρυξης του κόμματος, πριν από 50 χρόνια, με την οποία η παράταξη δεσμεύεται… «να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων αλλά και με ίσα δικαιώματα, να συντηρεί από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα και να προχωρά με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες και διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες», όπως σημείωσε.

Με το βλέμμα στον Α. Σαμαρά

Με το βλέμμα στραμμένο δε και προς τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της Ν.Δ. ως μίας παράταξης και με προοδευτικό πρόσημο.

«Όσο για εκείνους που θεωρούν τη συντηρητική σκέψη ως αποκλειστικό τους προνόμιο, θα πω ένα πράγμα: να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα που μετατρέπει τελικά τη συντήρηση σε δόγμα. Αυτή η διαφορά είναι ακριβώς που κάνει τη δική μας συντηρητική παράταξη τελικά αληθινά προοδευτική» είχε προσθέσει με νόημα.

«Η παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»

Με τη φράση: «‘ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς» ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην Εκκλησία, τονίζοντας ότι η πολιτεία σέβεται τις θέσεις της αλλά οφείλει να προχωρά και στις δικές του ενέργειες, με πυξίδα το νόμο.

 

To άρθρο Τα «όχι» και οι απουσίες από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια: – Μετριάστηκαν οι «γαλάζιες» διαρροές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button