ΕνημέρωσηΠολιτική

Η Σουηδία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της στο Ιράν για σχέδιο δολοφονιών Εβραϊκής καταγωγής στη χώρα

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ (φωτό) δήλωσε σήμερα πως εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον ιρανό ομόλογό του μετά τις αποκαλύψεις του δημόσιου σουηδικού ραδιοσταθμού για ένα ζευγάρι, το οποίο είχε σταλεί από την Τεχεράνη για να δολοφονήσει εβραίους στη Σουηδία.

«Είναι εξαιρετικά αρνητικό μια χώρα να εκπονεί σχέδια δολοφονίας στο έδαφός μας», αντέδρασε μιλώντας στο Sveriges Radio (SR) ο Τομπίας Μπίλστρομ. «Δεν το παίρνουμε ελαφρά, είναι πολύ σοβαρό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ραδιοσταθμός αποκάλυψε στις αρχές Φεβρουαρίου πως ένας άνδρας, ο Μαχντί Ραμεζανί, και μία γυναίκα, η Φερεστέχ Σαναεϊφαρίντ, σχεδίαζαν να σκοτώσουν εβραίους στη Σουηδία το 2021. Είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο της χρονιάς εκείνης ως ύποπτοι για οργάνωση κακοποιών με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας.

«Το γεγονός ότι Ιρανοί πράκτορες προετοίμαζαν, στο σουηδικό έδαφος, το φόνο σουηδών πολιτών εβραϊκής καταγωγής είναι ένα πράγμα που παίρνουμε πολύ σοβαρά», υπογράμμισε ο υπουργός. «Το έχω εξηγήσει ξεκάθαρα στον Ιρανό συνάδελφό μου, καθώς και το πώς αυτό πλήττει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, μεταξύ του Ιράν και της Σουηδίας».

Στο ζευγάρι, στο οποίο είχε χορηγηθεί άσυλο το 2017 καθώς οι δυο τους είχαν προσποιηθεί τους Αφγανούς, είχε ανατεθεί από τους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό του Ιράν, να πραγματοποιήσει επιθέσεις στη Σουηδία εναντίον εβραϊκών στόχων, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ραδιοσταθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί οι ύποπτοι ως πράκτορες, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες, είχαν εντοπίσει κατά τη διαμονή τους στη σκανδιναβική χώρα τρεις εβραίους Σουηδούς, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο του επίσημου Συμβουλίου Εβραϊκών Κοινοτήτων της Σουηδίας, και είχαν τις διευθύνσεις και τις φωτογραφίες τους.

Απελάθηκαν το 2022 από τη Σουηδία στο Ιράν, επειδή αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ έκανε γνωστό ότι θα θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θα ήταν «ευεργετικό για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ να έχουν ανταλλαγές πάνω σ’ αυτό το ζήτημα και εμείς ενδιαφερόμαστε για τις απόψεις άλλων κρατών μελών σχετικά με τις δραστηριότητες του Ιράν στο έδαφός τους», δήλωσε στον SR.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button