Υγεία & Διατροφή

Ρέθυμνο: Έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις οι αγροτοκτηνοτρόφοι – Συνεδριάζει σήμερα το Παγκρήτιο Συντονιστικό Όργανο – ΡέθυμνοΣτο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, καταγγέλλει ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, προσπάθησε με ψίχουλα για την κτηνοτροφία να «χρυσώσει το χάπι»

Τα αγροτικά προβλήματα και οι διεκδικήσεις των 16 Αγροτικών Συλλόγων μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Χανίων, που ανήκουν στο Παγκρήτιο Συντονιστικό Όργανο, στον χώρο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τίθενται επί τάπητος σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο, με στόχο τη διοργάνωση κινητοποιήσεων στην Κρήτη μέσα στο επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, καταγγέλλει ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, προσπάθησε με ψίχουλα για την κτηνοτροφία να «χρυσώσει το χάπι» στην Αθήνα, τάζοντας στους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων αύξηση κατά 2 εκατομμύρια, στα 89 εκατομμύρια που είχε ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός!

«Εμείς θα συζητήσουμε όλα τα προβλήματα εκείνα που αφανίζουν τους βιοπαλαιστές αγρότες», λέει στη “ΝΚ” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος. «Θα συζητήσουμε τα θέματα του κόστους παραγωγής, τα θέματα των κτηνοτρόφων, τα ζητήματα της καταστροφής των σταφυλιών και αυτά της εξέλιξης του δάκου και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Εμείς βάζουμε αιτήματα τιμών τέτοιων που να μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να παράγουμε…».

Σύμφωνα με τον Μανόλη Καρκαβάτσο, το Παγκρήτιο Συντονιστικό θα διεκδικήσει αποζημιώσεις στο 100% από τον ΕΛΓΑ για να μπορέσουν οι παραγωγοί να συνεχίσουν να βρίσκονται στα χωράφια και στις στάνες τους. «Θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα συμφωνήσουμε πως δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Σίγουρα θα κινητοποιήσουμε τον κόσμο και θα διεκδικήσουμε σημαντικά μέτρα για την ανακούφιση των αγροτοκτηνοτρόφων…».

Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Καρκαβάτσος καταγγέλλει τον ΕΛΓΑ ότι δεν αποζημιώνει παρά σε ελάχιστο βαθμό τους πληγέντες αγρότες. «Για παράδειγμα στα αμπέλια… Είδατε τι έγινε. Η καταστροφή είναι στο 100%. Την ίδια ώρα, έρχεται η Περιφέρεια και μας λέει να ψεκάσουμε κι εμείς για τον δάκο. Αυτό δημιουργεί κινδύνους εκτός του ότι ανεβάζει το κόστος παραγωγής – υπολειμματικότητας για το παραγόμενο προϊόν…».

«Χρύσωσε το χάπι» – Τα 89 εκατ. έγιναν 91 για τις ζωοτροφές, αλλά και πάλι δε φτάνουν…

Στο μεταξύ, σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, η απάντηση που έλαβε στο πάγιο αίτημα του ΣΕΚ για 150 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο της κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας και μελισσοκομίας ήταν ότι τα 89 εκατομμύρια που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός γίνονται 91 εκατομμύρια…

Όμως, όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στη “ΝΚ” την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ο Παναγιώτης Πεβερέτος, δεν αλλάζει το διεκδικητικό πλαίσιο του φορέα, αφού με τα 150 εκατομμύρια ευρώ ουσιαστικά λαμβάνουν 15 ευρώ ανά κεφάλι ζώου οι αιγοπροβατοτρόφοι εκείνοι οι οποίοι είχαν παραδώσει γάλα το 2021.

Στην αιγοπροβατοτροφία μάλιστα, όπως τονίστηκε, υπάρχουν στο ΟΣΔΕ συνολικά 85.000 εκμεταλλεύσεις. Ο ΣΕΚ πρότεινε να ισχύσει το κριτήριο με το γάλα, αλλά να εξαιρεθούν ορισμένα νησιά όπου δε γίνονται παραδόσεις γάλακτος, αλλά και οι πυρόπληκτες περιοχές όπως είναι η Εύβοια, και να δοθούν οι ενισχύσεις σε όλους χωρίς περιορισμούς, για να στηριχτούν ακριτικά νησιά και περιοχές που αντικειμενικά έχουν υποστεί καταστροφές από θεομηνίες.

Επιπλέον, ζήτησε πληρωμή των απλήρωτων χοιροτρόφων από παλιότερο πακέτο ενίσχυσης και να δοθούν τα 10 εκατ. ευρώ για το 2% στις ζωοτροφές που… αγνοούνται από το πρώτο πακέτο.

Όπως αποκάλυψε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στη “ΝΚ” ο Παναγιώτης Πεβερέτος, «επειδή συνεδριάζει εκτάκτως η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ζήτησα από τον υπουργό μια νέα συνάντηση το αργότερο μέχρι το πρωί της Πέμπτης, αφού η κρίσιμη συνεδρίαση θα γίνει στη διάρκεια της ημέρας εκείνης. Και θα ζητήσω από τον υπουργό να το ξαναδεί αυτό το ζήτημα», σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πεβερέτο.

Μάλιστα, όπως μας είπε, ο κ. Γεωργαντάς επικαλέστηκε ιδιαίτερα την Κρήτη, λέγοντας πως σκοπεύει να αυξήσει κατά ένα ευρώ την κατά κεφαλή ενίσχυση, λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων στο κόστος των ζωοτροφών. Και μπορεί να μην υπάρχει αντίρρηση από τον ΣΕΚ, όμως σαφώς και δε θα προκύψει έτσι κι αλλιώς η ανακούφιση που χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι για να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν για πάντα τη ζωική παραγωγή.


πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger