ΕνημέρωσηΟικονομία

Πώς προχωρά η διπλή επένδυση στο Ελληνικό – Galaksias Portal News

Τα 146 εκατ. ευρώ έφτασε η αξία του χαρτοφυλακίου της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της Brevan Howard και του επενδυτή κ. Τρύφωνα Νάτση, σύμφωνα με τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις του 2023 που ανακοινώθηκαν χθες (16.4.2024) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ΑΕΕΑΠ, η οποία πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της συνολικά 17 ακίνητα και έχει στα σκαριά ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης, το οποίο επικεντρώνεται στην επένδυση του Ελληνικού και σε μια σειρά σημαντικών έργων στη Θεσσαλονίκη.

Οι σημαντικότερες επενδύσεις της Orilina που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αυτό το διάστημα και ανέρχονται στα 77,4 εκατ. ευρώ είναι τα δύο πεντάστερα projects στο Ελληνικό, όπου αναμένεται να κατευθυνθούν και τα αντληθέντα κεφάλαια από τη δημόσια εγγραφή ύψους 30,6 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, προ ολίγων μηνών εκδόθηκε η οικοδομική άδεια του πολυτελούς συγκροτήματος των 20 κατοικιών με το όνομα «Marina Residences by Kengo Kuma», που η εταιρεία αναπτύσσει στη μαρίνα Αγ. Κοσμά.

Για το έργο αυτό, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ανάθεσης των κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2024.  Η επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 57 εκατ. ευρώ βρίσκεται πλησίον του Riviera Tower.

Το δεύτερο έργο προβλέπει την ανέγερση Ιδιωτικής Λέσχης Μελών, όπου η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κατά 27% από ίδια κεφάλαια και κατά 73% από δανεισμό. Η κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024 και να ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου το 2026.

Η Ιδιωτική Λέσχη Μελών θα έχει εγγύτητα και θέα προς τη μαρίνα του Ελληνικού και το Riviera Galleria και προβλέπεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εστιατόρια, πισίνες, γήπεδα, 1 outdoor gym και πολλούς εξωτερικούς χώρους αναψυχής για τα μέλη της.

Το οικόπεδο διατρέχεται στη νότια και τη δυτική πλευρά του από τον πεζόδρομο του Ελληνικού και θα παρέχει άμεση πρόσβαση στον χώρο εμπορικών αναπτύξεων και αναψυχής του Riviera Galleria στη μαρίνα του Ελληνικού.

Με στόχο να έχει και στην κατοχή της τα κατάλληλα κεφάλαια για το διπλό αυτό project στο Ελληνικό, η Orilina πρόσφατα προχώρησε στην πώληση κτιρίου γραφείων στην Τσιμισκή 42 στη Θεσσαλονίκη, έναντι 190.000 ευρώ.

Η εταιρεία ωστόσο έχει ισχυρή παρουσία στη συμπρωτεύουσα, καθώς σχεδιάζει μια σειρά σημαντικών έργων σε συνεργασία με τη Lamda Development.

Η μεγαλύτερη επένδυση που θέλει να βάλει σε τροχιά υλοποίησης είναι αυτή στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάζει τη δημιουργία ενός retail park.

Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες απέκτησαν τη LIMAR S.A., εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), η οποία κατέχει οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 72.121 τ.μ., στρατηγικά τοποθετημένα δίπλα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Η Lamda συμμετέχει με ποσοστό 20% στο SPV, με την Orilina να κατέχει το υπόλοιπο 80%. Στα σχέδιά τους είναι να αναπτύξουν από κοινού το κεντρικό οικόπεδο των 61.415 τ.μ., με στόχο τη μεγιστοποίηση των συνεργειών με το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών προοπτικών της περιοχής.

Η εταιρεία ακόμη πλησίον του Mediterranean Cosmos σκοπεύει να προχωρήσει σε μια αμιγώς δική της επένδυση, που αφορά τη δημιουργία συγκροτήματος γραφείων.

Η εταιρεία στα σκαριά έχει ακόμη μία μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, εταιρεία απέκτησε έκταση γης, επιφάνειας 46.854 τ.μ., στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χαλάστρας – Σίνδου, σε περιοχή που σχετίζεται με τον τομέα διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο θα αναπτύξει logistics, το οποίο θα έχει πρόσβαση στις κύριες οδικές αρτηρίες της Ελλάδας.

Ακόμη, η Orilina Properties ανακοίνωσε ότι το 2023 τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 26,7% σε σχέση με το 2022, ενώ παράλληλα διατήρησε αρνητικό επίπεδο καθαρών δανειακών υποχρεώσεων ως προς την αξία ακινήτων.

H εταιρεία ακόμα είχε έσοδα από μισθώματα στα 6,107 εκατ. ευρώ έναντι 5,64 εκατ. ευρώ, αυξημένα δηλαδή κατά 8,3%.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button