ΕνημέρωσηΠολιτική

Ως τα τέλη Μαρτίου οι αλλαγές στην Κ.Α.Π. – Διυπουργική σύσκεψη σήμερα για τη Θεσσαλία

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να «κλειδώσουν» οι βελτιώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Μαρτίου, να αποφασίζουν πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της αναθεωρημένης Κ.Α.Π.

Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διάχυτη η ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Ε.Λ.Κ. (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) –  που είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο – υιοθέτησε τις 19 προτάσεις που κατέθεσε η Ελληνική κυβέρνηση για να γίνει πιο λειτουργική και δίκαιη η Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς εκτιμούν πως οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, μαζί με τα εθνικά μέτρα στήριξης που έχει δρομολογήσει, θα έχουν απήχηση στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος στην πλειοψηφία του στήριξε τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές.

Οι… οδηγίες του Πρωθυπουργού

Με το βλέμμα στραμμένο στις Ευρωεκλογές, ο Πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση χθες του Υπουργικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους υπουργούς να επικοινωνήσουν τις πρωτοβουλίες τις ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα αυτές για τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.).

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε, στον αντίποδα, να αναδείξουν ότι οι ομάδες των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη, που έχουν την πλειοψηφία στις κυβερνήσεις των «27», είναι υπεύθυνες για το σημερινό, αυστηρό πλαίσιο της Κ.Α.Π. και ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε μια πιο ομαλή πράσινη μετάβαση.

Δεδομένου, ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, τα «βέλη» στέφονται ευθέως στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος, ως και την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, υπήρξε Ευρωβουλευτής.

Το «δίλημμα» των Ευρωεκλογών για τους αγρότες

«Καθώς μπαίνουμε πια και στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικό τα ζητήματα της αναδιάρθρωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να αναδεικνύονται από το κόμμα μας και να σκεφτούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας ποιοι είναι αυτοί που την επόμενη μέρα θα μπορούν στις Βρυξέλλες να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματά τους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δίνοντας τον τόνο.

Τα «καρφιά» στο ΠΑΣΟΚ

Η νέα στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τυχαία καθώς είναι το κόμμα που το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ως τον βασικό του αντίπαλο στις Ευρωεκλογές, κι ενώ επιδίωξη του είναι η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής της Ν.Δ. στο κέντρο.

Η Κυβέρνηση στην Ευρώπη είχε απέναντι της δυνάμεις που ήθελαν στο όνομα της γρήγορης πράσινης μετάβασης να περιοριστούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να χαθούν ενισχύσεις προς τους αγρότες, φέρεται να δήλωσε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς του, φωτογραφίζοντας τους Ευρωσοσιαλιστές, κι έτσι και το ΠΑΣΟΚ.

«Όταν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ε.Λ.Κ.) ψηφίζαμε αντίθετα σε αυτές τις προβλέψεις μας έλεγαν πως συμπράττουμε με την άκρα δεξιά στην Ευρώπη» πρόσθεσε με νόημα ο Κ. Μητσοτάκης.

Τα ερωτήματα προς τον Ν. Ανδρουλάκη

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέτουν το ερώτημα αν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης  συμφωνεί με όσα υπερασπίστηκε στις Βρυξέλλες η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και οδηγούσαν στη συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την πράσινη μετάβαση.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρώπη εκπροσωπεί τους Έλληνες αγρότες, όχι τη Ν.Δ.» τόνιζαν με έμφαση κυβερνητικά στελέχη, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του κ. Ανδρουλάκη.

Παράλληλα στην Πειραιώς θέτουν με νόημα το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ με τους ευρωβουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ των αλλαγών της αναθεωρημένης Κ.Α.Π..

Διυπουργική σύσκεψη το μεσημέρι για τη Θεσσαλία

Σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκαλείται σύσκεψη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, στις 11 Μαρτίου.

Στη σύσκεψη, που στόχο έχει να υπάρξει μία συνολική ενημέρωση αλλά και καταγραφή τυχόν νέων προβλημάτων, εκτός του Λευτέρη Αυγενάκη θα συμμετέχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Συμμετέχουν επίσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από τις Παρακάρλιες περιοχές και δήμων που έχουν πληγεί και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, κτηνοτροφικών, γεωργικών, μελισσοκομικών οργανώσεων και γενικά παραγωγικών και θεσμικών φορέων της περιοχής, όπως επίσης και οι Θεσσαλοί – μέλη του Συντονιστικού της Πανελλαδικής των Μπλόκων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίσκεψη του στη Θεσσαλία θα έχει στα χέρια του και την μελέτη των Ολλανδών για την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ντάνιελ», μέσα από την οποία θα στηριχθούν και οι αγρότες και η πρωτογενής παραγωγή.

To άρθρο Ως τα τέλη Μαρτίου οι αλλαγές στην Κ.Α.Π. – Διυπουργική σύσκεψη σήμερα για τη Θεσσαλία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button