ΕνημέρωσηΟικονομία

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα 42 εκατ. ευρώ για τις παρακάρλιες περιοχές – Galaksias Portal News

Την έγκριση του προγράμματος για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους 42 εκατ. ευρώ, από την ΕΕ ανακοίνωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ ανέφερε ότι τα ποσά που θα καταβληθούν στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι το Πάσχα ξεπερνάνε τα 700 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, το πρόγραμμα, που «χτίσθηκε» εκ του μηδενός, αφορά την κάλυψη μιας περιοχής περί των 100.000 στρεμμάτων που παραμένει ακόμα κάτω από το νερό με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Το πρόγραμμα θα καλύψει τους αγρότες για τουλάχιστον δύο χρόνια και αν χρειαστεί και περισσότερο, είπε ο υπουργός. Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ ο ΥπΑΑΤ είπε ότι οι πληρωμές μέχρι το Πάσχα προς τους δικαιούχους θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνει τις συνδεδεμένες και τα οικολογικά σχήματα, καθώς και χρήματα του 2023 που δεν ενεργοποίησε η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού.

Όπως εξήγησε, καταβάλλεται μια τιτάνια προσπάθεια να ολοκληρωθούν έλεγχοι και να ενεργοποιηθούν παγωμένοι από το 2014, λογαριασμοί δικαιούχων, ενώ γίνεται ενδελεχής έλεγχος στα 16.500 ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα, ώστε όσα είναι εντάξει να πληρωθούν και σε όσα υπάρχουν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Καθοριστικό στοιχείο για την ταχύτερη πληρωμή των αγροτών είναι το γεγονός ότι εφέτος το ΟΣΔΕ άνοιξε αρχή Απριλίου ενώ πέρυσι είχε ανοίξει στα τέλη Αυγούστου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι ήδη ο εισαγγελέας έχει καλέσει τον προηγούμενο διοικητή και διευθυντικά στελέχη της προηγούμενης διοίκησης.

Τέλος, αναφερόμενος στην ΚΑΠ, ο υπουργός κάλεσε και πάλι τα κόμματα της Βουλής, να συμβάλλουν κι αυτά πιέζοντας τις ευρωομάδες στις οποίες ανήκουν ώστε να υιοθετηθούν αλλαγές στην ΚΑΠ, στις οποίες συμφωνούν, προς όφελος των αγροτών.

To άρθρο Αγρότες: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα 42 εκατ. ευρώ για τις παρακάρλιες περιοχές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button