Κόσμος

Ρεκόρ 11ετίας για τα γερμανικά ομόλογα μετά το κύμα αυξήσεων στα επιτόκια λόγω πληθωρισμού

Σε υψηλό 11ετίας η απόδοση για τα διετή γερμανικά ομόλογα στην Ευρωζώνη μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Λουίς ντε Γκίντος προανήγγειλε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού που κινείται σε επίπεδα – ρεκόρ.

Η απόδοση στα διετή γερμανικά ομόλογα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης την Παρασκευή (16.09.2022) στο 1,594%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Η απόδοση των 10ετών τίτλων αυξήθηκε 8 μ.β. στο 1,817%, το υψηλότερο από τον Ιούνιο, ενώ των 30ετών ομολόγων αυξήθηκε 5 μ.β. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ήταν μικρότερη κατά 2 μ.β. από αυτή των 30ετών.

«(Η αγορά) προεξοφλεί ότι η ΕΚΤ θα προκαλέσει πόνο για να μειώσει ξανά τις πληθωριστικές προσδοκίες», ανέφερε αναλυτής της Rabobank.

Η απόδοση στα διετή γερμανικά ομόλογα αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο 11ετίας, καθώς ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος προανήγγειλε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού που κινείται σε επίπεδα – ρεκόρ.

Ευρωζώνη: Θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια

Παράλληλα ενισχύθηκε η ανησυχία, επειδή η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα δεν έχει περάσει πλήρως στα επιτόκια της αγοράς χρήματος.

Ο ντε Γκίντος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, επειδή η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης – ή μία ενδεχόμενη ύφεση – δεν θα είναι αρκετή για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την πρωτοφανή αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης (3/4 της ποσοστιαίας μονάδας) την περασμένη εβδομάδα και την προαναγγελία και άλλων αυξήσεων.

Η κίνηση αυτή οδήγησε τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους σχετικά με την ταχύτητα και την έκταση που θα αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια, διατηρώντας την ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων και προκαλώντας αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων με τη μεγαλύτερη ωρίμανση.

Στο επίκεντρο της προσοχής ήταν την Παρασκευή (16.09.2022) και οι αγορές χρήματος, καθώς ενώ η αύξηση των 75 μ.β. στο επιτόκιο της ΕΚΤ έχει περάσει πλήρως στο επιτόκιο μίας ημέρας (ESTR), τα επιτόκια για τα γερμανικά repos (συμφωνίες χρηματοδότησης έναντι ομολόγων) αυξήθηκαν μόνο κατά περίπου 55 μ.β., σύμφωνα με στοιχεία της Commerzbank.

To γεγονός ότι τα επιτόκια των repos αυξήθηκαν λιγότερο από 75 μ.β. σημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν περνά πλήρως σε όλα τα επιτόκια της αγοράς, αποδυναμώνοντας πιθανόν την προσπάθεια σύσφιξης της πολιτικής της, ανέφεραν αναλυτές.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ρεκόρ 11ετίας για τα γερμανικά ομόλογα μετά το κύμα αυξήσεων στα επιτόκια λόγω πληθωρισμού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger