ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Πέντε χρόνια καταναγκαστική εργασία σε 38χρονο για τις απαντήσεις που έδωσε σε ρεπορτάζ για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Galaksias Portal News

Ένας Ρώσος καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε πέντε χρόνια καταναγκαστικής εργασίας με την κατηγορία της «διάδοσης ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, επειδή κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ που έκανε στον δρόμο το αμερικανικό ραδιόφωνο Radio Free Europe/Radio Liberty(RFE/RL) μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η καταδικαστική απόφαση κατά του 38χρονου Γιούρι Κόχοβετς, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την υπηρεσία δικαστηρίων της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσιογράφοι του ραδιοφωνικού σταθμού RFE/RL τον πλησίασαν στον δρόμο, τον Ιούλιο του 2022 και τον ρώτησαν σε μια συνέντευξη καταγραφής «κοινής γνώμης», εάν νομίζει ότι χρειάζεται μια αποκλιμάκωση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ.

«Φυσικά χρειαζόμαστε (μια αποκλιμάκωση) αλλά όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση μας. Είναι η κυβέρνηση μας που τα άρχισε όλα…Είναι η Ρωσία που δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα» είχε δηλώσει ο Κόχοβετς στον RFE/RL. «Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με το ΝΑΤΟ, δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε κανέναν».

Είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει αμάχους στο προάστιο του Κιέβου, Μπούτσα, «χωρίς κανέναν λόγο». Η Μόσχα αρνείται τους ισχυρισμούς ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κόχοβετς, αρχικά συνελήφθη από τις Αρχές για «χουλιγκανισμό» τον Μάρτιο του περασμένου έτους και αργότερα κατηγορήθηκε βάσει των νόμων περί στρατιωτικής λογοκρισίας σε περίοδο πολέμου τους οποίους η Ρωσία ψήφισε μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Κόχοβετς εν μέρει παραδέχθηκε την ενοχή του, αλλά δεν δέχθηκε ότι οι απόψεις του υποκινούνταν από «πολιτικό μίσος», ανέφερε η OVD-Info.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός RFE/RL, είναι μέσο ενημέρωσης που ιδρύθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση και καλύπτει την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και την Μέση Ανατολή.

Οι ρωσικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει τον RFE/RL «ξένο πράκτορα» το 2017 και εφέτος των Φεβρουάριο χαρακτηρίσθηκε «ανεπιθύμητη» οργάνωση, μια κίνηση που ουσιαστικά απαγορεύει την δράση της εντός της Ρωσίας και εκθέτει όσους διαβάζουν ή μοιράζονται το έργο της στο διαδίκτυο σε πιθανό κίνδυνο να υποστούν ποινική δίωξη.

Έκτοτε τουλάχιστον 19.855 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία για τις αντιπολεμικές τους απόψεις, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός RFE/RL δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει την υπόθεση Κόχοβετς.

Η Ρωσία έχει επίσης συλλάβει την δημοσιογράφο του RFE/RL Αλσού Κουρμάσεβα, η οποία έχει διπλη υπηκοότητα αμερικανική και ρωσική και είναι προφυλακισμένη από τον Οκτώβριο του 2023.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button