ΕνημέρωσηΠολιτική

Αυξητική τάση εμφανίζουν οι ψηφιακές απάτες μετά την πανδημία – Galaksias Portal News

Ο διαδικτυακός σεξουαλικός εξαναγκασμός και εκβιασμός παιδιών και ενηλίκων, ο εθισμός στο διαδίκτυο, το sexting είναι κάποιοι από τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι όλοι οι χρήστες του διαδικτύου, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο τους. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Ασφάλεια και Διαδίκτυο».

Ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Αποστολίδης σημείωσε πως υπάρχουν τρόποι να προστατευθούμε από τις διαδικτυακές απάτες. «Ενα τρικ που μπορούμε να προσέξουμε είναι να κοιτάμε πάντα στην ιστοσελίδα που μπαίνουμε αν θα έχει την κλειδαριά στο αριστερό σημείο, θα πρέπει να προσέχουμε τα email που μας έρχονται καθώς μπορεί να υπάρχει μια παραπάνω τέλεια, μπορεί να έχουν γράψει μια λέξη παραπάνω που να προσομοιάζει σε κάποιο μέιλ που ανήκει σε κάποιον προμηθευτή μας και αυτό να είναι ψευδές. Θα πρέπει να παρατηρούμε το κείμενο όπου αν είναι με μια πάρα πολύ απλή μετάφραση, ίσως είναι ένα κείμενο που το έχει στείλει κάποιος κακόβουλος» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς αν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Αποστολίδης εξήγησε πως, «το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλά κρούσματα. Συνήθως ζητάνε να τους επιβεβαιώσουν έναν αριθμό που στέλνουν, ο οποίος δεν πρέπει να επιβεβαιωθεί ή ζητάνε να μπουν σε ένα λινγκ που τους στέλνουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αν δηλαδή δώσουμε τα στοιχεία μας, θα πρέπει να ακυρώσουμε την κάρτα μας σε συνεννόηση με την τράπεζα μας και μετά να απευθυνθούμε στις διωκτικες αρχές εφόσον θέλουμε να υποβάλουμε κάποια μήνυση. Αν δεν έχουμε βάλει τον κωδικό, δεν μας έχουν στείλει δηλαδή για επιβεβαίωση κωδικού μπορεί να αμφισβητηθεί με αίτημα στην τράπεζα και σε κάποιες περίπτωσεις οι τράπεζες μπορεί να γυρίσουν τα χρήματα πίσω. Είναι βέβαια θέμα της τράπεζας αλλά και παίζουν ρόλο και οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο πολίτης»..

«Τα άτομα που γνωρίζετε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας. Μη δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας. Προστατεύστε την ιδιωτικότητά σας. Μην αποκαλύπτετε σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε. Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μη δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες», υπογράμμισε ο δικηγόρος, καθηγητής Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Ιγγλεζάκης,

Στην παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων και στο οικονομικό κυβερνοέγκλημα, αναφέρθηκε ο δικηγόρος, καθηγητής Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Νουσκάκης, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα με έφηβο που κατάφερε να εντοπίσει τα κενά που είχε η ιστοσελίδα του γραφείου του πρωθυπουργού, «Τελικά αθωώθηκε ο 16χρονος, διότι αν και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραβίαση μυστικών της πολιτείας, αποδείχθηκε πως με τις ενέργειες του δεν ήθελε να παραβιάσει τα κενά της ιστοσελίδας του πρωθυπουργού και βοήθησε έτσι ώστε ο επόμενος πρωθυπουργός το 2009 να προστατευθεί. Ουσιαστικά μας γλίτωσε από τη μεγάλη διαρροή μυστικών της πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα διαδικτυακά οικονομικά εγκλήματα, τις νέες τάσεις και τα μέτρα πρόληψης, μίλησε ο αστυνόμος Α’, τμηματάρχης ειδικών υποθέσεων & δίωξης διαδικτυακών οικονομικών εγκλημάτων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος Χρήστος Τσουμαίλης, τονίζοντας πως, «υπάρχει αυξητική τάση στις άπατες ιδιαίτερα κατα τη διάρκεια της πανδημίας και μετά. Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς και ευγενικοί. Συνήθως τα θύματα είναι απασχολημένα με κάτι άλλο και αυτό το εκμεταλλεύονται οι δράστες. Υπάρχουν πολλά είδη απάτης όπως οι απάτες σε αγορές Διαδικτύου, οι απάτες με το εταιρικό email, ανάρτηση αγγελικές με ανάκτηση κωδικών e-banking, η μέθοδος phishing που υφαρπάζουν τους κωδικούς όπως είναι η τελευταία απάτη με δέματα από ΕΛΤΑ αλλά και η τελευταία τάση όπως η επικαιροποίηση των στοιχείων μας μέσω υποτίθεται gov».

Η υποδιευθύντρια, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Αξιωματικός Ειδικών Καθηκόντων (ΥΓ) ΕΛ.ΑΣ, Παρασκευή Γιώτα, αναφερόμενη στις ψυχολογικές διαστάσεις της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, τόνισε τις επιπτώσεις που έχει η μη ασφαλής χρήση διαδικτύου στους εφήβους, τις ψυχολογικές, συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις οι οποίες φαίνονται καθημερινά στη σχολική τους επίδοση, στις κοινωνικές του σχέσεις, στο πως νιώθουν τη θέση τους στον πραγματικό κόσμο σε σύγκριση με τον εικονικό κόσμο».

«Οι νέοι ηλικίας 10 έως 25 ετων είναι η πολυπληθέστερη γενιά στο διαδίκτυο. Είναι η γενιά digital native δηλαδή οι ψηφιακοί αυτόχθονες, οι τύποι οι οποίοι έχουν γεννηθεί, έχουν μεγαλώσει στην ψηφιακή πραγματικότητα. Κάνουν σχέσεις, ψυχαγωγούνται, συζητούν, εκμυστηρεύονται τις ανησυχίες τους μέσα σε δωμάτια και χώρους συνομιλίας στο διαδίκτυο», διευκρίνησε η ίδια και σημείωσε πως, «είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουν οι προηγούμενες γενιές, οι digital immigrants, οι ψηφιακοί μετανάστες που είναι οι άνθρωποι άνω των 30 ετών, το χάσμα αυτό και να μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ηθικούς κανόνες και συμπεριφορές έτσι ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός στις σχέσεις που διαμορφώνουν και αναπτύσσουν στην ψηφιακή πραγματικότητα. Χρειάζεται συνεχιζόμενη συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση περικλείεται σε μία σειρά δράσεων πρόληψης, για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που σχετίζονται με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button