Επικαιρότητα

Παράταση έως την 1η Μαρτίου για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Τέλος χρόνου για τα Airbnb – Galaksias.com

Περίπου 260.000 ιδιοκτήτες πέτυχαν κούρεμα έως 10% στον ΕΝΦΙΑ – Τα χρονικά περιθώρια για καταχώρηση στο μητρώο των AirBnB

Επιπλέον περιθώριο χρόνου έως την 1η Μαρτίου θα έχουν όσοι ιδιοκτήτες ακίνητων μπορούν να διεκδικήσουν έκπτωση έως 10% ΕΝΦΙΑ λόγω του ότι η κατοικία τους είναι ασφαλισμένη από φυσικές καταστροφές. Αδειάζει όμως η «κλεψύδρα» για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις και πρέπει να στείλουν τα στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

«Θα υπάρξει παράταση μέχρι την 1η Μαρτίου, ώστε όσοι δεν γνώριζαν τη διαδικασία ή δεν είχαν το χρόνο, να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αυτές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης μιλώντας το πρωί (22/2) στην ΕΡΤ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα των αγροτών, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλα μέτρα. «Κανένα περιθώριο, είμαστε σε έτος δημοσιονομικής προσαρμογής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να δώσει παράταση έως την 1η Μαρτίου στην προθεσμία που λήγει σήμερα για τη διεκδίκηση έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ. Ένα μέτρο που δεν φαίνεται να καλύπτει την ακτίνα των ασφαλισμένων κατοικιών. Σημειώνεται πως στην Ελλάδα, μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Συγκεκριμένα από 6.371.901 κατοικίες, ασφαλισμένες είναι 1.074.053. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί μόνο 344.000 αιτήσεις από ασφαλισμένους στην πλατφόρμα myPROPERTY. Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 19.098 αιτήσεις ενώ περίπου 261.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί καθώς ταυτοποιήθηκε ο αριθμός ταυτότητας του ακινήτου (ΑΤΑΚ) με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων θα δουν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το φόρο να είναι μειωμένος έως 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι υπόλοιπες αιτήσεις χρειάζονται μικρές διορθώσεις οι οποίες θα γίνουν από τη φορολογική διοίκηση και εν συνεχεία εφόσον δεν συντρέχει κάποιος λόγος απόρριψης θα λάβουν το πράσινο φως για να υπολογιστεί η έκπτωση.

Πάντως, μέσα στα νέα χρονικά περιθώρια οι δικαιούχοι θα μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να ελέγξουν ή να τροποποιήσουν στα στοιχεία των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών. Το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού. Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000€/ τμ των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών. Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900€/τμ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση.

Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει στη συνέχεια να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται.

Έξαλλου, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακίνητων τύπου AirBnB έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το 2023 στο Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Μέχρι την ίδια ημερομηνία, οι υπόχρεοι, έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει για τους λοιπούς δικαιούχους, τα ποσοστά εισοδήματος και άλλα απαραίτητα στοιχεία. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που παραλείψουν να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το 2023 στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ αλλά και με αποβολή από τις πλατφόρμες.

Επιπλέον στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της 10ης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023. Εντός Απριλίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που θα προβλέπουν ότι ο φετινός λογαριασμός θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025. Από το 2025, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button