Κόσμος

Το Ισραήλ υποσχέθηκε να «λάβει υπόψη» τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα – Galaksias.com

Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέσω ασφαλούς ψηφιακής σύνδεσης με Αμερικανούς ομολόγους τους χθες Δευτέρα και «συμφώνησαν να λάβουν υπόψη» τις αμερικανικές ανησυχίες για το ζήτημα της σχεδιαζόμενης χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η κατάσταση στην πόλη στην οποία και γύρω από την οποία έχουν καταφύγει περίπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του θύλακα εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών, επρόκειτο να αποτελέσει το αντικείμενο συνάντησης διά ζώσης στην Ουάσινγκτον, όμως η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της δίωρης, «εποικοδομητικής» συζήτησης, Αμερικανοί αξιωματούχοι «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για διάφορα επιχειρησιακά σχέδια», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες αυτές και να συνεχίσει τις συνομιλίες μεταξύ ειδικών» των δύο χωρών, πάντα κατά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Πιθανόν θα γίνει συνάντηση «διά ζώσης» από την «επόμενη εβδομάδα», διευκρινίζεται στο κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συζήτηση συμμετείχαν από πλευράς ΗΠΑ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, καθώς και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. Το Ισραήλ εκπροσώπησαν ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η αναγγελία της κυβέρνησης του Ισραήλ πως θα εξαπολύσει ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, καθώς η Λωρίδα της Γάζας υφίσταται ήδη ανθρωπιστική καταστροφή και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της απειλείται να λιμοκτονήσει.

Σκοπός της χθεσινής συζήτησης ήταν «να καταλάβουμε ποια είναι τα σχέδιά τους όσον αφορά την όποια επιχείρηση μέσα στη Ράφα, να κατανοήσουμε πώς θα κινηθούν και πώς θα διεξαγάγουν επιχειρήσεις εν μέσω της πολύ πυκνής συγκέντρωσης πληθυσμού εκεί, ενός εκατομμυρίου και πλέον ανθρώπων», δήλωσε νωρίτερα χθες σε δημοσιογράφους off camera η Σαμπρίνα Σιγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μη στείλει όπως προβλεπόταν αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να συζητηθεί το θέμα της επιχείρησης στη Ράφα διότι η αμερικανική πλευρά απείχε στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την 25η Μαρτίου, επιτρέποντας έτσι να εγκριθεί απόφαση που απαιτούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από σχεδόν έξι μήνες πολέμου.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, έχουν εναντιωθεί δημόσια σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button