Κόσμος

Ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς δεν μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία, έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο – Galaksias.com

Ο πρόεδρος της Κροατίας, ντε φάκτο υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού αφού συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές με αυτήν την ιδιότητα, δεν θα μπορεί να αναλάβει επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης, προειδοποίησε την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

«Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν το Σύνταγμα και τον νόμο» είπε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μίροσλαβ Σεπάροβιτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Ο πρόεδρος ενημερώθηκε εγκαίρως ότι μπορούσε να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά θα έπρεπε προηγουμένως να παραιτηθεί (από το αξίωμα). Τώρα, τελείωσε. Δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς, που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός μεταξύ 2011-16, έκανε την έκπληξη στα μέσα Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία με το κόμμα του, το SDP. Οι δικαστές τότε τον προειδοποίησαν ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, με βάση το Σύνταγμα και τον προέτρεψαν, αν ήθελε οπωσδήποτε να συμμετάσχει στις εκλογές αυτές, να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Ο Μιλάνοβιτς δεν το έκανε, αλλά συνέχισε την εκστρατεία του απέναντι στον «αιώνιο» πολιτικό του αντίπαλο, τον απερχόμενο, συντηρητικό πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης, κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία: το HDZ του Πλένκοβιτς κερδίζει 61 από τις 151 έδρες στο Κοινοβούλιο, το SDP του Μιλάνοβιτς 42. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η εθνικιστική δεξιά, το Πατριωτικό Κίνημα (DP) που εκλέγει 14 βουλευτές.

Έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά δεν φαίνεται να καρποφορούν. Ένα ενδεχόμενο που συζητιέται τις τελευταίες ώρες είναι η πιθανότητα σύναψης συμμαχίας γύρω από το SDP, που θα έφτανε τις 76 έδρες στο Κοινοβούλιο με τη στήριξη των κομμάτων της Αριστεράς, των μειονοτήτων και των υπερσυντηρητικών του Most, που παλαιότερα συμμετείχε στην κυβέρνηση του HDZ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button