ΕνημέρωσηΟικονομία

Σάμος: Ολοκληρώθηκαν οι εικαστικές εκδηλώσεις για την ειρήνη

Με το ανοικτό εικαστικό δρώμενο “Μαζί για την Ειρήνη” ολκληρώθηκαν οι παράλληλες εικαστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης “…της γης οι κολασμένοι”, του Έλληνα ζωγράφου Τάκη Βαρελά και του Τουρκου Irfan Ertel, που διοργανώνεται από τις εκδόσεις “ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ” και την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης (μέλος της ΕΕΔΥΕ).

Δεκαπέντε Έλληνες εικαστικοί από τη Σάμο, αλλά και πρόσφυγες από τη δομή προσφύγων, από την Παλαιστίνη και την Συρία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ και της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης να ζωγραφίσουν, αποτυπώνοντας στο έργο τους, τα αίτια και τα αποτελέσματα των πολέμων στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο την αναγκαιότητα για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών.

Το δρώμενο, ξεκίνησε με καλωσόρισμα των εικαστικών και του κοινού από την Αργυρώ Στεφανάκη, Πρόεδρο της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και από τον ζωγράφο και συγγραφέα, Τάκη Βαρελά.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ζωγράφος Ιρφάν Ερτέλ καλωσόρισε τους συναδέλφους του εικαστικούς με τρία τραγούδια σε στίχους και μουσική δική του, αφιερωμένα στους ανθρακωρύχους, όπως επίσης και με ένα, μελοποιημένο από τον ίδιο, ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ. Στο δρώμενο παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Μπουρχάν Αξακάλ.

Στο τέλος του δρώμενου οι εικαστικοί, ως μια έμπρακτη ένδειξη φιλίας, αλληλεγγύης, αλλά και στέλνοντας το μήνυμα της αναγκαιότητας να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών, συνυπέγραψαν όλοι μαζί συμβολικά τα έργα που δημιούργησαν. Τα έργα των εικαστικών εκτέθηκαν έως αργά το βράδυ στη πλατεία Πυθαγόρα.

Η έκθεση εικαστικών του Τάκη Βαρελά και του Ιρφάν Ερτέλ, με τίτλο ” ..της γης οι κολασμένοι “, που πραγματοποιείται στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου συνεχίζεται έως το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου.

Το βράδυ του Σαββάτου επίσης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση στην Πλατεία Πυθαγόρα με ομιλητή τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ.

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger