Κόσμος

Τι αλλάζει στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ – Galaksias.com

Σε 12 δόσεις, από τις 11 που ισχύει για την τρέχουσα χρονιά, θα καταβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ από το 2025, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε χθες το βράδυ (12/2) στη Βουλή.

Έτσι λοιπόν εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, με το καθεστώς των 10 δόσεων τον μήνα κατέβαλλε μέχρι πέρυσι 50 ευρώ. Εφέτος θα πληρώσει, λόγω των 11 δόσεων, 45,45 ευρώ και από το 2025 η δόση υποχωρεί στα 41,66 ευρώ κάθε μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ίδια τροπολογία, αλλάζουν και οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 για τα ακίνητα. Από το επόμενο έτος θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για φέτος η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.

Επίσης, επεκτείνεται και για το 2024 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

Εφόσον όμως διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται  εφάπαξ, εντόκως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 50% χάνει την έκπτωση

Εν τω μεταξύ στις 500.000 υπολογίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) τους ιδιοκτήτες που χάνουν φέτος την έκπτωση του 10%, καθώς τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν συνάψει δεν καλύπτουν και τους τρείς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα) για φυσικές καταστροφές ή την ελάχιστη αξία (900 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο όπως ορίζει ο νόμος.

Παρά το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τους φορολογούμενους με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, όπου η ασφάλιση είναι υποχρεωτική, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν υπάρχει ακόμα κάποια διορθωτική κίνηση, μολονότι το κόστος του μέτρου είναι περιορισμένο (περίπου 24 εκατ. ευρώ).

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ η απώλεια αυτής της έκπτωσης «δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο», αποδυναμώνοντας επί της ουσίας ένα κίνητρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικά για φέτος η Ομοσπονδία έχει ζητήσει να εκδοθεί απόφαση που θα προβλέπει τα εξής:

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσοι έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και:

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου του 2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Αναλυτικά ειδοποιητήρια

Η ενημέρωση πάντως από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την έκπτωση και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ενεργά ασφαλιστήρια συμβόλαια, είναι επαρκής. Μέσω ειδοποιητηρίων ενημερώνει για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν έως τις 22 Φεβρουαρίου για να «κλειδώσουν» τη μείωση στο φετινό ΕΝΦΙΑ.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Για να σας χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ έτους 2024 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ψηφιακά, έως τις 22/02/2024, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY στην ψηφιακή πύλη myAADE www.myaade.gov.gr  ακολουθώντας τη διαδρομή:

Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών , αφού συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.

Σε περίπτωση που στην ασφαλισμένη κατοικία έχει δικαίωμα (και) άλλο φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται να καταχωρήσετε στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ και να υποβάλει και ο ίδιος αίτηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet».

Προσοχή στις απάτες

Για την ασφάλεια των ψηφιακών συναλλαγών στο ίδιο ενημερωτικό μήνυμα η ΑΑΔΕ σημειώνει:

1. Δεν θα σας ζητήσει, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία, όπως όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password).

Διαγράψτε αμέσως οποιοδήποτε μήνυμα αναφέρει ότι προέρχεται από την ΑΑΔΕ ή από την «Εφορία» και σας ζητά να αποκαλύψετε οτιδήποτε από τα παραπάνω, καθώς είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

2. Δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με προσωπικά φορολογικά σας δεδομένα (π.χ. ποσά οφειλών ή επιστροφών).

Τα δεδομένα αυτά αναρτώνται μόνο στη θυρίδα «Tα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης, ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE > Μητρώο και Επικοινωνία > Τα Μηνύματά μου.

Επίσης στο μήνυμα αναφέρεται ότι για τη καλύτερη δυνατή προστασία σας:

1. Μην κάνετε ποτέ κλικ σε σύνδεσμο (link) που βρίσκεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν δεν είστε απολύτως βέβαιος για τον αποστολέα του μηνύματος.

2. Μην κάνετε ποτέ κλικ σε συνδέσμους (links) που σας καλούν να καταχωρίσετε τους κωδικούς σας ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία.

3. Να ελέγχετε με προσοχή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα των μηνυμάτων. Μηνύματα εξαπάτησης συχνά αποστέλλονται από άγνωστες ή παραφρασμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζουν με πραγματικές διευθύνσεις υπηρεσιών (ιδίως με αλλαγή ή προσθήκη χαρακτήρων). Επίσης συχνά το όνομα αποστολέα κρύβει άλλη διεύθυνση, άσχετη με την υπηρεσία από την οποία φαίνεται να αποστέλλεται το μήνυμα.

4. Να συνδέεστε στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνσηwww.myaade.gov.gr ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button