Επικαιρότητα

Αυτή η γλυκιά υπερτροφή μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Οι σταφίδες είναι ουσιαστικά αποξηραμένα σταφύλια, τα οποία είναι γεμάτα με διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και αρκετές άλλες διαιτητικές ίνες

Ποιος λέει ότι το υγιεινό πρέπει να είναι βαρετό; Υπάρχει μια πολύ νόστιμη, υγιεινή και θρεπτική υπερτροφή που προσφέρει η μητέρα φύση, την οποία μπορούμε να απολαύσουμε ανά πάσα στιγμή και μάλιστα χωρίς ενοχές.

Μια τέτοια υπερτροφή είναι οι σταφίδες. Οι σταφίδες είναι ουσιαστικά αποξηραμένα σταφύλια, τα οποία είναι γεμάτα με διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και αρκετές άλλες διαιτητικές ίνες.

Ακολουθούν έξι εκπληκτικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σταφίδας σε καθημερινή βάση:

  1. Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού
  2. Προλαμβάνει τον καρκίνο
  3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  5. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας
  6. Αντιμετωπίζει την αϋπνία
Φωτογραφία unsplash

1. Βοηθάνε στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Οι σταφίδες είναι γεμάτες με αδιάλυτες διαιτητικές ίνες, γεγονός που τις καθιστά ένα φυσικό καθαρτικό που βελτιώνει την κίνηση του εντέρου και εξασφαλίζει την ομαλή αποβολή των κοπράνων από το σύστημά μας.

Οι σταφίδες παρέχουν ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, καθώς και από άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ο κοιλιακός πόνος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα αέρια, το φούσκωμα και ο μετεωρισμός.

2. Προλαμβάνουν τον καρκίνο

Οι σταφίδες προσφέρουν αντικαρκινικά οφέλη, λόγω της παρουσίας κατεχινών. Οι κατεχίνες έχουν πολυφαινολικές ενώσεις που διαθέτουν αντιοξειδωτικά και προλαμβάνουν διάφορους τύπους καρκίνου.

3. Μειώνουν την πίεση

Το στρες και οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις της αρτηριακής μας πίεσης. Και αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Αλλά οι σταφίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και το κάλιο είναι ένα φυσικό αγγειοδιασταλτικό που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία σας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι παρέχει ανακούφιση από την υπέρταση.

4. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι σταφίδες διαθέτουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και άλλες ενώσεις, όπως αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες.

Όλα αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σύστημά μας, στη σταθεροποίησή τους και στην αποτροπή τους από το να προκαλέσουν οξειδωτικές βλάβες στα κύτταρά μας, συμπεριλαμβανομένων των λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οι σταφίδες έχουν επίσης αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων λοιμώξεων.

5. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Οι σταφίδες ανακουφίζουν από τον πόνο που προκαλούν φλεγμονώδη προβλήματα όπως η αρθρίτιδα. Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και οι πολυφαινόλες, που υπάρχουν στις σταφίδες είναι αντιφλεγμονώδη, γεγονός που μαλακώνουν τον πόνο και μειώνουν τη φλεγμονή που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

6. Αντιμετωπίζει την αϋπνία

Οι σταφίδες είναι αρκετά ευεργετικές για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, λόγω της παρουσίας ενός βασικού θρεπτικού συστατικού όπως ο σίδηρος. Ο σίδηρος είναι ένα ζωτικής σημασίας μέταλλο που όχι μόνο αυξάνει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, αλλά βελτιώνει το μεταβολισμό, μεταφέρει οξυγόνο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και εξασφαλίζει καλύτερο ύπνο.

Πηγή: oloygeia.gr

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button