Κόσμος

Οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία δεν θα κλονίσουν τον Ερντογάν – Galaksias.com

Μπορεί κάθε εκλογική διαδικασία να έχει τα άμεσα και τα έμμεσα μηνύματά της, αλλά οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία έχουν περισσότερο την έννοια «κύρος», από την έννοια ουσία για τον Πρόεδρο της χώρας.

Το «κόσμημα» της Κωνσταντινούπολης και ο «εχθρός» Ιμάμογλου είναι ίσως τα σημαντικότερα στοιχεία των αυτοδιοίκητων εκλογών στην Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι δεδομένο πως θέλει η «δική» του πολιτική και όχι μόνο γενέτειρα να επανέλθει στα χέρια του αλλά η αλήθεια είναι πως για τον Τούρκο Πρόεδρο ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό όντως σημαντικό στοίχημα από την διαδικασία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα βρίσκεται με νωπή εντολή και πάλι στην Προεδρία έχοντας κυριολεκτικά υπερκεράσει κάθε εμπόδιο, πολιτικό – κοινωνικό – οικονομικό αλλά και φυσικό που βρέθηκε στον δρόμο του. Ούτε ο καταστροφικός σεισμός στα κεντρικά της χώρας του δεν ήταν δυνατό να παύσει την μακρά παραμονή του στην εξουσία και σήμερα είναι δεδομένο πως βιώνει πολιτικά τις πιο «ήρεμες» μέρες του τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής έχουν για τον ίδιο ίσως την μικρότερη σημασία, εάν υπάρχει τέτοια έννοια για έναν πολιτικό που εκκίνησε από την θέση του Δημάρχου για να φτάσει να καθορίζει τις τύχες της Τουρκίας τα τελευταία 20 χρόνια.

Το δικό του «κάστρο» η δική του πολιτική απαρχή αυτή της Κωνσταντινούπολης είναι και το μόνο από τα στοιχήματα που ο ίδιος έχει επιλέξει δημόσια να θέσει με σειρά ομιλιών, με σειρά δηλώσεων και κυρίως με σειρά επιθέσεων στον άνθρωπο που αν και ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό χώρο μοιάζει να «χτίζει» καριέρα ακολουθώντας τα δικά του πολιτικά βήματα, τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι σε μία ηλικία πολιτικά αλλά και προσωπικά που θα πρέπει να θεωρείται ακραίο, ακόμη και για τον ίδιο, το να βλέπει στο πρόσωπο του Ιμάμογλου άμεσο ανταγωνιστή για την Προεδρία της χώρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως είναι ένας άνθρωπος και κυρίως ένας πολιτικός που δουλεύει πολύ διαχρονικά για την υστεροφημία του. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι καθόλου αδιάφορος προς τον ιστορικό του μέλλοντος και θέλει να καταφέρει όσο έχει την δύναμη και την δυναμική να περιορίσει τον οποιοδήποτε ανταγωνισμό ως προς το ποιος μπορεί να τοποθετείται δίπλα στο όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ…

Στα υπόλοιπα πεδία ο Ερντογάν γνωρίζει καλά πως τα δημοσκοπικά στοιχεία δεν θα κρύβουν εκπλήξεις και πως οι βασικές περιφέρειες στις οποίες προηγούνται οι δικοί του υποψήφιοι θα κατακτηθούν και πως αυτές στις οποίες υπολείπονται θα ηττηθούν. Η Κωνσταντινούπολη όμως δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ μία απλή περιφέρεια. Εκτός του γοήτρου εάν ο Ερντογάν καταφέρει να έχει στην κατοχή του τις δύο σημαντικότερες πόλεις της γείτονος, μαζί με την Πρωτεύουσα Άγκυρα, θα έχει καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει πολιτικά σε εξόχως δύσκολους καιρούς αλλά και να αποκαταστήσει κάτι από την αίγλη και το μεγαλείο της νιότης του. Ο Ιμάμογλου από την πλευρά του με τα δημοσκοπικά στοιχεία να του δίνουν ακόμη μία θητεία στην Πόλη δεν έχει καμία απολύτως διάθεση για συνεργασία με τον άνθρωπο που πριν από μερικά χρόνια θεωρούσε μέντορά του… Η πιθανή επανεκλογή του, θα δώσει στον Ιμάμογλου και μία σημαντική χρονική προοπτική προκειμένου να δει και κυρίως να «διαβάσει» τις πολιτικές κινήσεις κυρίως στο παρασκήνιο και να προσπαθήσει να κάνει το δικό του επόμενο βήμα.

Το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα το ενδιαφέρον από το Λευκό Παλάτι της Άγκυρας θα είναι στραμμένο μόνο προς τη Μητρόπολη του Βοσπόρου. Μία νίκη ακόμη για τον Ιμάμογλου θα είναι σαφές μήνυμα και για τον Ερντογάν πως με τον χρόνο και το μέλλον δεν τα έβαλε και κυρίως δεν κέρδισε ποτέ κανείς. Μία ήττα Ιμάμογλου ίσως να έχει περισσότερο κόστος για τον ηττημένο καθώς θα είναι ξεκάθαρο πως η επιφάνεια του Ερντογάν είναι ίσως μεγαλύτερη από κάθε άλλο σύγχρονου Τούρκου πολιτικού και όχι μόνο στον 20ο αιώνα. Την ιστορία επίσης δεν την κέρδισε ποτέ κανείς.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button