Κόσμος

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών η Χαν Γιούνις – Μπαράζ πληγμάτων – Galaksias.com

Η Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ έπληξαν περίπου 50 στόχους μέσα σε έξι λεπτά, εξήγησε ο στρατός, σε μια προσπάθεια «να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές επιτυχίες στην περιοχή».

Με τα πλήγματα αυτά «τα στρατεύματα κατέστρεψαν υποδομές των τρομοκρατών και εξόντωσαν τρομοκράτες της Χαμάς που δρούσαν από μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από τη γρήγορη προέλαση των ισραηλινών τανκς, ενώ ξέσπασαν νέες συγκρούσεις με Παλαιστίνιους ενόπλους. Οικογένειες από ένα κτίριο κατοικιών έγραψαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι εγκλωβισμένες στα σπίτια τους λόγω της παρουσίας αρμάτων μάχης στους δρόμους.

Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι επιτέθηκε με ρουκέτες εναντίον δύο αρμάτων μάχης και ανατίναξε κτίριο στο οποίο είχαν εισέλθει Ισραηλινοί στρατιώτες.

Η Χαν Γιούνις βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

Εν τω μεταξύ,, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα νέο απολογισμό 30.410 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Τις τελευταίες 24 ώρες ακόμη 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 71.700, πρόσθεσε το υπουργείο.

Προστασία των αμάχων ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογράμμισε τη σημασία να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού και μετά το αιματηρό περιστατικό κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας την Πέμπτη.

«Οι πλευρές καλούνται να αποφεύγουν να στερούν από τους αμάχους στη Γάζα βασικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε το Συμβούλιο Ασφαλείας σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

Το Συμβούλιο εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι όλος ο πληθυσμός (της Λωρίδας της Γάζας), περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ανησυχητικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι χώρες μέλη του Συμβουλίου επανέλαβαν το αίτημα τους προς τις αντιμαχόμενες πλευρές «να επιτρέψουν, να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, γρήγορη, ασφαλή, συνεχή και απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα προς τον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

Παράλληλα ζήτησαν από το Ισραήλ να διατηρήσει τα μεθοριακά περάσματα ανοικτά ώστε να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα, να διευκολύνει τη λειτουργία επιπλέον περασμάτων ώστε να αντιμετωπιστούν σε μεγάλη κλίμακα οι ανθρωπιστικές ανάγκες και να στηρίξει τη γρήγορη και ασφαλή παράδοση εφοδίων στους ανθρώπους σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του για το περιστατικό που σημειώθηκε την Πέμπτη κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας, όταν έχασαν τη ζωή τους δεκάδες Παλαιστίνιοι.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατηγόρησε Ισραηλινούς στρατιώτες ότι πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 115 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 760 την ώρα που έτρεχαν για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι οι άμαχοι έτρεξαν προς τα φορτηγά που μετέφεραν τη βοήθεια και δεκάδες από αυτούς ποδοπατήθηκαν. Πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας στην ανακοίνωσή του απέφυγε να αποδώσει ευθύνες για το περιστατικό. Ανέφερε απλώς ότι υπήρχε εμπλοκή των ισραηλινών δυνάμεων όταν πλήθος ανθρώπων περικύκλωσε κομβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button