Επικαιρότητα

Ανησυχία για το πέμπτο κρούσμα ιλαράς στα Χανιά – Δεν συσχετίζεται με τα προηγούμενα που εντοπίστηκαν αρχές Φεβρουαρίου (vid)

ακρόαση άρθρου

Ανησυχία για το πέμπτο κρούσμα ιλαράς στα Χανιά – Δεν συσχετίζεται με τα προηγούμενα που εντοπίστηκαν αρχές Φεβρουαρίου (vid)

Προβληματισμό προκαλεί η εμφάνιση νέου κρούσματος ιλαράς στα Χανιά. Πρόκειται για το πέμπτο κρούσμα στο νομό τον τελευταίο μήνα ενώ ένα ακόμα έχει καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη.

Μια 40χρονη στα Χανιά διαγνώστηκε με ιλαρά αυξάνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στην περιφερειακή ενότητα σε πέντε, όταν πανελλαδικά έχουν καταγραφεί έξι συνολικά. Η γυναίκα νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο με την κατάσταση της υγείας της να μην εμπνέει ανησυχία. Το κρούσμα δεν συσχετίζεται με τα προηγούμενα που είχαν εντοπιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου και αφορούσαν έναν 22χρονο από την Αλβανία, μια 33χρονη η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ρουμανία, μια νοσηλεύτρια και έναν γιατρό.

«Σε οτιδήποτε λοιμώδες, ειδικά στην ιλαρά που είναι υπερμεταδοτική ,ακόμα και στην υποψία, το περιστατικό άμεσα απομονώνεται ,στέλνονται οι απαραίτητες εξετάσεις και μόλις υπάρχει επιβεβαίωση ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ – αν και στην περίπτωση μας η ενημέρωση έγινε από όταν τα κρούσματα ήταν ακόμα ύποπτα, ούτε καν επιβεβαιωμένα», είχε αναφέρει η διευθύντρια Παθολογίας – Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας  Υγείας, στη χώρα μας, όπως σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε κατά τα έτη 2017 και 2018. Την περίοδο εκείνη είχαν δηλωθεί στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3.259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς  ενήλικες (25-44 ετών). Από 1η Ιανουαρίου 2019 έως και σήμερα, έχει καταγραφεί περιορισμένος  αριθμός κρουσμάτων.

«Οι ασθενείς μπαίνουν σε απομόνωση όποτε έχουμε ένα μεταδοτικό ειδικά όταν μεταδίδεται αερογενώς, με σταγονίδια δηλαδή αλλά μπορεί να συμβεί και μέσω επιφανειών, πάντα δίνονται αυτές οι οδηγίες και γραπτώς και προφορικά και στην κλινική όπου υπάρχει η νοσηλεία», τονίζει η κ. Λαγουδάκη.  

Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας προσδιορίζεται στο 88%, ενώ το όριο «ασφαλείας» για τη μη μετάδοση της νόσου έχει καθοριστεί σε ποσοστό άνω του 95% του γενικού πληθυσμού. Η Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν έχει βιώσει τρεις επιδημίες ιλαράς (2005-2006, 2010-2011, 2017-2018) και έχει πάψει, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Μ. Βρετανία, Τσεχία, Αλβανία), να θεωρείται από τον ΠΟΥ ως χώρα «απαλλαγμένη από την ιλαρά».

Για την εμφάνιση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα με πληροφορίες για τον ιό και συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού. Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης. Είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες κυρίως λόγω επιπλοκών.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button