ΕνημέρωσηΟικονομία

Πώς κινείται η αγορά κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Galaksias Portal News

Οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν να ανεβαίνουν και το 2023, με τα διαμερίσματα άνω των 5 ετών να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Η Αθήνα με διαφορά διατηρεί την πρώτη θέση με τις υψηλότερες τιμές μεταξύ των άλλων πόλεων, με τη Θεσσαλονίκη να την ακολουθεί σε μικρή απόσταση.

Στην Αθήνα τα πρωτεία της ακρίβειας, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της ΔΑΝΟΣ, τα κατέχουν τα Νότια Προάστια, όπου κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2023, η ζητούμενη τιμή για πωλήσεις κατοικιών ήταν στα 3.636 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε ό,τι αφορά την ηλικία του ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών ήταν 11,6% για τα νέα διαμερίσματα και 12,2% για τα παλιά διαμερίσματα.

Αναλυτικά ανά περιοχή, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων ήταν 12% στην Αθήνα, 15,4% στη Θεσσαλονίκη, 12,8% σε άλλες πόλεις και 9,5% σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 11,9% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2023 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν 11,6% για τα νέα διαμερίσματα (έως 5 ετών) και 12,2% για τα παλιά διαμερίσματα (άνω των 5 ετών).

Μετά την Αθήνα, σημαντικές αυξήσεις σημείωσε και η αγορά κατοικιών της Θεσσαλονίκης, καθώς ο αυξημένος αριθμός ξένων επενδυτών μέσω της Χρυσής Βίζας, το περιορισμένο οικιστικό απόθεμα και οι επενδύσεις σε υποδομές άλλαξε ριζικά τις συνθήκες της αγοράς.

Σύμφωνα με την έρευνα της Danos, oι τιμές των κατοικιών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης παρέμειναν σε ανοδική τροχιά για το 2ο εξάμηνο του 2023.

Η ζήτηση εστίασε για άλλη μια φορά κυρίως σε διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην ανατολική πλευρά του δήμου.

Τα ακίνητα στο κέντρο της πόλης έχουν αποκτηθεί κυρίως για επενδυτικούς σκοπούς, ενώ στην ανατολική πλευρά το ενδιαφέρον είναι κυρίως για ιδιοκατοίκηση.

Καθοριστικό ρόλο για την πορεία των τιμών στη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2024 θα έχει η λειτουργία του Μετρό, καθώς η πλέον ορατή έναρξη λειτουργίας του τον Νοέμβριο του 2024, έχει ήδη αναζωογονήσει περιοχές, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ανακατασκευές, βελτιώσεις υποδομών όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο στον Δήμο Παύλου Μελά και το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής της οδού Γιαννιτσών θα ενισχύσουν τη ζήτηση στις νεότερες περιοχές.

Οι τιμές ακόμη θα κρατηθούν στα ύψη καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και διαθεσιμότητα κατοικιών εξαιρετικά μικρή. Παρόλο που η οικοδομική δραστηριότητα είναι εντυπωσιακή, υπάρχει ακόμα ένα κενό στην αγορά και έλλειψη προσφοράς, ειδικά για σύγχρονα και βιώσιμα ακίνητα, δηλαδή ακίνητα με ενεργειακή απόδοση και σεβασμό στο περιβάλλον.

Την αγορά επηρεάζουν και οι επικείμενες αλλαγές στο Πρόγραμμα Golden Visa. Το κατώτατο όριο για τη χορήγηση Visa αποφασίστηκε το 2023 να αυξηθεί στις 500.000€ από 250.000€ για ακίνητο στον κεντρικό δήμο της πόλης.

Αυτή η αλλαγή του προγράμματος μετέφερε το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών και το διοχέτευσε σε άλλες περιοχές και δήμους της πόλης, όπως στην Τερμή και την Καλαμαριά, όπου το όριο για αίτημα Golden Visa παρέμεινε στις 250.000€. Τα νέα όρια ωστόσο που θα τεθούν από την κυβέρνηση θα φέρουν νέα δεδομένα.

Σχετικά με το πως θα κινηθεί η αγορά το 1ο εξάμηνο του 2024 στη Θεσσαλονίκη, όλα δείχνουν ότι ανακάμπτει μετά το 2018 και ως εκ τούτου, οι τιμές πώλησης έχουν καταγράψει σωρευτική αύξηση 57,7% την τελευταία εξαετία.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, η αγορά πρόκειται να απορροφήσει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και να εισέλθει σε μια φάση σταθεροποίησης με μικρές ανοδικές τάσεις.

To άρθρο Πώς κινείται η αγορά κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button