ΕνημέρωσηΟικονομία

«Φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου από τις εκτιμήσεις για αυξημένη ζήτηση – «Σκαρφάλωσε» άνω των 85 δολαρίων το brent

Την ανιούσα πήραν οι τιμές του πετρελαίου εχθές (14.3.2024) καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε μια πιο «σφιχτή» αγορά το 2024 και αναβάθμισε την εκτίμησή του για την ζήτηση πετρελαίου φέτος.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εξέφρασε την εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 για τέταρτη φορά από τον Νοέμβριο, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι διαταράσσουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά προειδοποίησε ότι «η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση λειτουργεί ως πρόσθετος κόντρα άνεμος στη κατανάλωση πετρελαίου».

Η ζήτηση ενέργειας προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, αυξημένη κατά 110.000 βαρέλια την ημέρα από τον περασμένο μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από την ανάπτυξη 2,3 εκατομμυρίων βαρέλια την ημέρα πέρυσι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την προσφορά για το 2024 και τώρα αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα στα 102,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των εξαγωγών αργού λόγω των διακοπών στα διυλιστήρια.

Οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε ρωσικές εγκαταστάσεις διύλισης συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα την Τετάρτη, με στόχο τέσσερα μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 1,5% από τον προηγούμενο μήνα τον Φεβρουάριο, λόγω της διακοπής λειτουργίας του διυλιστηρίου που προήλθε από επιθέσεις και πυρκαγιές από την Ουκρανία.

Εντωμεταξύ, στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού και βενζίνης σημείωσαν βουτιά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία την Τετάρτη, με απότομα υψηλότερες τιμές αντλιών να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι μεγάλες διακοπές στα διυλιστήρια έχουν μειώσει τις προμήθειες ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης.

Έτσι, όσον αφορά τους δείκτες, τα futures παράδοσης Mαΐου του brent σημειώνουν άνοδο 1,21 δολάρια ή 1,4% στα 85,26 δολάρια το βαρέλι αφού άγγιξαν ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 85,53 δολάρια, ρεκόρ από τις αρχές Νοεμβρίου.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Απριλίου σημειώνει άνοδο 1,41 δολάρια ή 1,8%, στα 81,13 δολάρια.

Το brent διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 84 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο την Τετάρτη, με αμφότερους τους δείκτες αναφοράς να σημειώνουν κέρδη κοντά στο 3%.

To άρθρο «Φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου από τις εκτιμήσεις για αυξημένη ζήτηση – «Σκαρφάλωσε» άνω των 85 δολαρίων το brent δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button