Κόσμος

Σοβιετική Ένωση: Ήταν 26 Δεκεμβρίου 1991 όταν η κόκκινη σημαία κατέβηκε από το Κρεμλίνο

Σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια  (26 Δεκεμβρίου 1991) διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Με απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ επιβεβαιώθηκε η ανεξαρτησία των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και ιδρύθηκε η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Την προηγούμενη ημέρα, ο τότε πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο όγδοος και τελευταίος ηγέτης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), είχε παραιτηθεί και είχε παραχωρήσει τις εξουσίες του, μαζί με τους κωδικούς του σοβιετικού πυρηνικού οπλοστασίου, στον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν. Στις 7:32 μμ, το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, η κόκκινη σημαία υπεστάλη από το Κρεμλίνο και αντικαταστάθηκε με την προεπαναστατική ρωσική σημαία.

Μέχρι και τον Ιανουάριο του 1991, η Σοβιετική Ένωση ήταν η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, καλύπτοντας 22.400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν το ένα έκτο της επιφάνειας της Γης. Ο πληθυσμός της ήταν 290 εκατομμύρια και 100 ξεχωριστές εθνικότητες ζούσαν στα σύνορά της.

Διέθετε επίσης ένα οπλοστάσιο δεκάδων χιλιάδων πυρηνικών όπλων και η σφαίρα επιρροής της που ασκούσε μέσω μηχανισμών όπως το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη. Μέσα σε ένα χρόνο, η Σοβιετική Ένωση έπαψε να υπάρχει.

Source link

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close