ΕνημέρωσηΟικονομία

Αισιοδοξία για συμφωνία μείωσης των χρεώσεων τον Απρίλιο – Galaksias Portal News

Αισιοδοξία ότι μέσα στον Απρίλιο θα υπάρξουν κινήσεις για τη μείωση των χρεώσεων για τους εμπόρους μετά την υποχρεωτική χρήση των POS, διατυπώνουν τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαμόρφωση των προμηθειών.

Οι διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τα σχήματα Visa και Mastercard, τις τράπεζες και τους εκκαθαριστές συναλλαγών Euronet, Global Payments, Nexi, Wordline και Viva Wallet προχωρούν με καλή θέληση όλων να αντιμετωπιστούν οι χρεώσεις που επιφέρει η χρήση πληρωμών POS στις μικροσυναλλαγές. Ως τέτοιες συζητείται να οριστούν συναλλαγές αξίας μέχρι 10 ευρώ.

Ωστόσο δεν είναι απλό να θεσπιστεί μία οριζόντια μείωση χρεώσεων για συναλλαγές μέχρι αυτού του ύψους, καθώς όπως επισημαίνουν στο Υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι των εξειδικευμένων εταιρειών στον χώρο των πληρωμών, κάλλιστα θα μπορούσε να στρεβλωθεί η λειτουργία της αγοράς από το «σπάσιμο» μεγαλύτερων συναλλαγών σε μικρότερες έως 10 ευρώ, προκειμένου να παρακαμφθούν οι χρεώσεις.

Επιπλέον, οι εταιρείες πληρωμών επισημαίνουν στο Υπουργείο ότι δεν είναι ίδιες όλες οι μικρές συναλλαγές. Ως παράδειγμα αναφέρουν την πληρωμή για διέλευση αυτοκινήτου από την Αττική Οδό που κοστίζει 2,80 ευρώ. Βασισμένη στο μικρό ύψος της συναλλαγής την πληρωμή της οποίας δέχεται με κάρτα, η Αττική Οδός θα μπορούσε να ζητήσει και αυτή μείωση των χρεώσεων, έστω και αν δεν πρόκειται για μικρή επιχείρηση.

Την ίδια στιγμή τα περίπτερα που είναι κλασσικό παράδειγμα μικρών επιχειρήσεων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα το ίδιο, αφού π.χ. το περίπτερο του Συντάγματος δεν κάνει τους ίδιους τζίρους με το περίπτερο που βρίσκεται σε λιγότερο πολυσύχναστο σημείο. Εκτός αυτού, και οι ίδιες οι μικροσυναλλαγές με κάρτα διαφοροποιούνται αναλόγως του προϊόντος, της φορολόγησης με την οποία επιβαρύνονται και το περιθώριο κέρδους που αφήνουν στον έμπορο.

Οι εταιρείες πληρωμών, στο πλαίσιο του διαλόγου με το Υπουργείο Οικονομικών έχουν παραθέσει το παράδειγμα της Ιταλίας για το πώς χειρίστηκε την υποχρεωτικότητα των POS από τους εμπόρους. Η Ιταλία επιδότησε τις μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 400.000 ευρώ, για το 30% των προμηθειών που πληρώνουν μέσω καρτών.

Σημειώνεται ότι οι τελικές χρεώσεις στη χρήση POS διαμορφώνονται από τρεις πλευρές: τις προμήθειες των σχημάτων Visa – Mastercard που κινούνται από 0,20% έως 3,5% αναλόγως της υπηρεσίας, τις προμήθειες των τραπεζών (εκδότες των καρτών πληρωμών) που φτάνουν έως 0,20% και τις προμήθειες των εκκαθαριστών των συναλλαγών (acquirers) που κινούνται στο 0,10% – 0,20%.

Δεδομένου ότι ο τομέας των καρτών στην Ελλάδα ήταν μέχρι πρότινος κομμάτι της δραστηριότητας των τραπεζών, οι χρεώσεις στη χρήση καρτών/POS έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, διότι οι τράπεζες παρείχαν την υπηρεσία συνδυαστικά με άλλα προϊόντα τους, προσφέροντας ελκυστικότερο κόστος στον πελάτη.

To άρθρο POS: Αισιοδοξία για συμφωνία μείωσης των χρεώσεων τον Απρίλιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button