ΕνημέρωσηΠολιτική

Η ταινία «20 ημέρες στη Μαριούπολη», που κέρδισε το Όσκαρ Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ, δείχνει την αλήθεια για τη ρωσική τρομοκρατία – Galaksias Portal News

Το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «20 ημέρες στη Μαριούπολη», που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας αυτής της ουκρανικής πόλης την άνοιξη του 2022 από τον ρωσικό στρατό, «δείχνει την αλήθεια για τη ρωσική τρομοκρατία», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, η Ρωσία επιτέθηκε βάναυσα στη Μαριούπολη. Το “20 Ημέρες στη Μαριούπολη” είναι μια ταινία που δείχνει την αλήθεια για τη ρωσική τρομοκρατία», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πρώτο Όσκαρ στην ιστορία. Και πόσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. «Ο κόσμος είδε την αλήθεια για τα εγκλήματα της Ρωσίας. Η δικαιοσύνη κερδίζει», πρόσθεσε.

Η ταινία που κέρδισε χθες, Κυριακή, το Όσκαρ Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ, δημιουργήθηκε από ουκρανούς δημοσιογράφους -τον Μστισλάβ Τσερνόφ, τον Εβγκένι Μαλολέτκα και την Βασιλίσα Στεπανένκο-, οι οποίοι εργάζονται για το πρακτορείο Associated Press. Τις τελευταίες εβδομάδες η ταινία είχε ήδη τιμηθεί με σειρά διεθνών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων τα βραβεία Πούλιτζερ και Bafta.

Η επιτυχία της στο Λος Άντζελες προκάλεσε ένα κύμα συγκίνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει την αγωνία αυτής της πόλης, η οποία βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία και αποτέλεσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη ημέρα της εισβολής στις 22 Φεβρουαρίου 2022 και καταλήφθηκε από αυτές 86 ημέρες αργότερα, με τίμημα χιλιάδες νεκρούς και μια σχεδόν πλήρη καταστροφή.

Οι δημοσιογράφοι του Associated Press, οι οποίοι πέρασαν τρεις εβδομάδες μέσα στην πολιορκημένη πόλη, κατάφεραν να επιβιώσουν και να βγάλουν στο εξωτερικό τις εικόνες τους.

Η βράβευση αυτή έρχεται τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο ενώ η δυτική βοήθεια καταρρέει. Στις ΗΠΑ, το σημαντικότερο στρατιωτικό σύμμαχο του Κιέβου έναντι της Ρωσίας, μια βοήθεια 60 δισεκ. δολαρίων έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες στο Κογκρέσο με φόντο διαφωνίες ανάμεσα στους ρεμπουμπλικάνους και τους δημοκρατικούς.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button