Επικαιρότητα

«Σπάει» τα ρεκόρ η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο – Κλειστά σχολεία, επί ποδός για πυρκαγιές

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση τόσο για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, όσο και για την προστασία εργαζομένων και μαθητών, κλείνοντας σχολεία, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα στο Δημόσιο και δίνοντας οδηγίες προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Σύμφωνα τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, ενδέχεται να καταγραφεί το πιο θερμό δεύτερο δεκαήμερο Ιουνίου που έχει καταγραφεί από το 2006, όπου υπάρχουν δεδομένα.

Ειδικότερα, η αντίστοιχη περίοδος που έχει καταγραφεί ως η πιο θερμή ήταν το διήμερο 18-20 Ιουνίου του 2016. Τότε ο υδράργυρος είχε φτάσει στους 43,4 και 43,2 βαθμούς Κελσίου σε Σπάρτι και στο Πετροκεφάλι Φαιστού.

Την Τρίτη (11/6), όπου δεν έχει καν κορυφωθεί ακόμη το φαινόμενο, σημειώθηκαν 41,2 βαθμοί Κελσίου τόσο στην Σπάρτη, όσο και στα Ψαχνά Ευβοίας και το Λευκοχώρι Φθιώτιδας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Λαγουβάρδος διερωτάται: «Θα σπάσει το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης (12-13/06/2024) το ρεκόρ θερμοκρασίας δεύτερου δεκαημέρου Ιουνίου;».

Κολυδάς: Επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιών οι ξηρές αέριες μάζες

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, ενδεικτικό του τι ακολουθεί τις επόμενες ημέρες είναι το γεγονός ότι «την ώρα που είχαμε 40 και 41 βαθμούς Κελσίου, η σχετική υγρασία τόσο στην Ελευσίνα, τη Φιλαδέλφεια και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος βρισκόταν μόλις στο 10 %».

«Αυτό πρακτικά σημαίνει αφενός ότι ο δείκτης δυσφορίας δεν ήταν τόσο μεγάλος, αφετέρου όμως, οι ξηρές αέριες μάζες ήταν πολύ επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών».

Μαρουσάκης: Δύσκολη η κατάσταση στα αστικά κέντρα τη νύχτα

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, προειδοποίησε πως αρκετές περιοχές της χώρας θα βρεθούν σε «κλοιό» καύσωνα τις επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να προσεγγίζει και τους 43 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

«Δυσκολότερη η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η θερμοκρασία θα βρίσκεται κοντά στους 30° βαθμούς ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «από την Παρασκευή θα ενισχυθούν οι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι εκτοπίζοντας αυτή την πολύ θερμή αέρια μάζα προς τα ανατολικά και νότια ενώ επικίνδυνες καταιγίδες είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν προς τα κεντρικά και βόρεια».

Τσατραφύλλιας: Μεγαλύτερο το «σοκ» του οργανισμού τώρα – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν»

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας τονίζει πως τα επεισόδια καύσωνα που καταγράφονται νωρίς το καλοκαίρι «σοκάρουν» τον ανθρώπινο οργανισμό περισσότερο από τους καύσωνες του Αυγούστου.

Αυτό, όπως εξηγεί, συμβαίνει γιατί τα επεισόδια αυτά βρίσκουν τον οργανισμό «απροετοίμαστο να δεχτεί την θερμική καταπόνηση και να προσαρμοστεί σε αυτή, όπως έχουν καταδείξει διεθνείς μελέτες».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι υψηλότερες θερμοκρασίες την Τετάρτη (12/6) αναμένονται στις εξής περιοχές:

  • Η Φθιώτιδα στους 43 βαθμούς Κελσίου
  • Η Θεσσαλία στους 42 βαθμούς Κελσίου
  • Η Βοιωτία στους 41 βαθμούς Κελσίου
  • Η Κρήτη στους 41 βαθμούς Κελσίου
  • Η Αττική στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • Η Εύβοια στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • Η Αργολίδα στους 40 βαθμούς Κελσίου

Την Πέμπτη (13/6) οι περιοχές που θα ψηθούν είναι:

  • Τα Δωδεκάνησα στους 41 βαθμούς Κελσίου
  • Η Κρήτη στους 41 βαθμούς Κελσίου
  • Η Βοιωτία στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • Η Αττική στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • Η Αργολίδα στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • Η Εύβοια στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • Η Λακώνια στους 40 βαθμούς Κελσίου

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Αναλυτικά το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, που εκδόθηκε δεν αποκλείεται να δούμε θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς Κελσίου, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να αναμένονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Την Τρίτη (11-6-2024) η θερμοκρασία θα φτάσει:

  1. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  3. Στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
  4. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς, τοπικά στα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

  1. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
  3. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  4. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  5. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

  1. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.
  3. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Κλειστά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδηγούν σε κλείσιμο σχολείων στην Αθήνα με απόφαση του Δημάρχου Χάρη Δούκα, αλλά και σε μια σειρά από πόλεις σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός του Δήμου, για αύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου και μεθαύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου, ενόψει του επικείμενου καύσωνα.

Για την Παρασκευή 14 Ιουνίου η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την Πέμπτη ανάλογα με το δελτίο επικινδυνότητας.

Νωρίτερα η δημοτική Αρχή ανακοίνωσε ότι λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών την Τετάρτη 12/6 και την Πέμπτη 13/6, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Αθηναίων, καθώς και η κεντρική υπηρεσία (Ρόδου 181, Σεπόλια) θα λειτουργήσουν από τις 7 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Το ελαστικό ωράριο λειτουργίας θα εφαρμοστεί σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Μέτρα προστασίας υπαλλήλων για λόγους υγείας – Λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών ενόψει του επικείμενου καύσωνα».

Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται πως: «Η αλλαγή αυτή πραγματοποιείται με γνώμονα την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση όλων των οικογενειών των οποίων τα παιδιά φιλοξενούνται στις δομές, την προστασία της υγείας των υπαλλήλων όλων των υπηρεσιών του φορέα και την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας».

Δείτε εδώ τη λίστα με τα κλειστά σχολεία, που συνεχώς ανανεώνεται:

Τηλεργασία για τους δημόσιους υπαλλήλους ευπαθών ομάδων – Προσοχή στα ραντεβού με το δημόσιο

Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη, περιγράφονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, μετά την ανακοίνωση της ΕΜΥ για επερχόμενο κύμα καύσωνα και κατόπιν συσκέψεως με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Μέτρα για την προστασία των μαθητών από τον καύσωνα

Με εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται σε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να προστατευθούν οι μαθητές από τον επερχόμενο καύσωνα.

Τα μέτρα απευθύνονται τόσο προς τους εκπαιδευτικούς όσο και προς τους γονείς και στόχο έχουν να μην προκύψουν προβλήματα υγείας από την έκθεση των παιδιών σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο στη διάρκεια των διαλειμμάτων ή/και του μαθήματος της γυμναστικής.

Ποιοι και ποιες κινδυνεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες

  • ηλικιωμένοι
  • μωρά και μικρά παιδιά
  • έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
  • άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
  • άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
  • άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κλπ)
  • άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή/και έμετο)
  • άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
  • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
  • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε επτά περιοχές

Παράλληλα, τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες όσο και οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τον επικείμενο καύσωνα, θέτουν σε εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό με την Πολιτική Προστασία να είναι σε επιφυλακή καθώς υπάρχει ορατός κίνδυνος για νέες φωτιές.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) για τις παρακάτω περιοχές της χώρας:

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button