Κόσμος

Εκτελέστηκε θανατοποινίτης σε παγκόσμια πρώτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης στην Αλαμπάμα, η Κέι Άιβι, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι οι αρχές προχώρησαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στην εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που επικρίνει ο ΟΗΕ, καθώς εκτιμά πως πιθανόν αποτελεί «βασανιστήριο».

Ο θάνατος του 58χρονου Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, που είχε καταδικαστεί οριστικά το 1996 στην εσχάτη των ποινών μετά τη δίκη του για τη δολοφονία της  Ελίζαμπεθ Σένετ,  κατά παραγγελία του ιεροκήρυκα συζύγου της, διαπιστώθηκε στη φυλακή της Άτμορ στις 20:25 (τοπική ώρα· στις 04:25 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση Τύπου της κυβερνήτριας Άιβι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σμίθ έχασε δύο τελικές προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο και μία σε ομοσπονδιακό εφετείο, υποστηρίζοντας ότι η εκτέλεση ήταν μια σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία.

Είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Σμιθ είναι ο πρώτος άνθρωπος που θανατώθηκε χρησιμοποιώντας καθαρό αέριο άζωτο στις ΗΠΑ και σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές, οπουδήποτε στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναπνοή του αερίου χωρίς οξυγόνο προκαλεί διάσπαση των κυττάρων και οδηγεί σε θάνατο.

Η μέθοδος καταδικάστηκε από ορισμένους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά από καταστροφικές ατυχίες, που κυμαίνονται από βίαιους σπασμούς έως επιβίωση σε φυτική κατάσταση για τον θανατοποινίτη.

Η Αλαμπάμα και δύο άλλες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει τη χρήση της υποξίας του αζώτου ως εναλλακτική μέθοδο εκτέλεσης, επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε θανατηφόρες ενέσεις έχουν γίνει πιο δύσκολο να βρεθούν, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης της θανατικής ποινής σε εθνικό επίπεδο.

Την Πέμπτη, το Τμήμα Διορθώσεων της Αλαμπάμα μοιράστηκε λεπτομέρειες από τις τελευταίες 48 ώρες του κρατούμενου.

Τον Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ επισκέφθηκαν μέλη της οικογένειάς του, δύο φίλοι, ο πνευματικός του σύμβουλος και ο δικηγόρος του.

Έλαβε ένα πρωινό με δύο μπισκότα, αυγά, ζελέ σταφυλιού, σάλτσα μήλου και χυμό πορτοκαλιού.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button