Κόσμος

Θανατική ποινή σε συγγραφέα που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία – Galaksias.com

Στην εσχάτη των ποινών, δηλαδή, θανατική ποινή με αναστολή, καταδικάστηκε τη Δευτέρα (5/2) ο Κινεζο-αυστραλός συγγραφέας και πανεπιστημιακός Γιανγκ Χενγκτζούν, από τις κινεζικές δικαστικές Αρχές, πέντε χρόνια μετά τη σύλληψή του για κατασκοπεία σε βάρος της Κίνας.

Η είδηση αυτή σόκαρε την Αυστραλία, με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Πένι Γουόνγκ να καταγγέλλει την απόφαση σε ανακοίνωσή της και να επισημαίνει πως η θανατική ποινή μπορεί να μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη αν ο Γιανγκ δεν διαπράξει σοβαρά αδικήματα μέσα στην επόμενη διετία.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση η υπουργός αναφέρει ότι η ποινή συνιστά ωστόσο μια «σοκαριστική είδηση» για τον συγγραφέα, την οικογένειά του και τους υποστηρικτές του.

«Έχουμε ζητήσει επίμονα να τηρηθούν οι βασικές προϋποθέσεις, η δίκαιη διαδικασία και η ανθρώπινη μεταχείριση για τον καθηγητή Γιανγκ, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τις νομικές υποχρεώσεις της Κίνας. Όλοι οι Αυστραλοί θέλουν να δουν τον δρα Γιανγκ να επανενώνεται με την οικογένειά του. Δεν θα υποχωρήσουμε στην προάσπιση του αιτήματός μας», είπε η Γουόνγκ και πρόσθεσε ότι η Καμπέρα κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο 49χρονος Γιανγκ έγινε Αυστραλός πολίτης το 2002. Συνελήφθη από τις κινεζικές Αρχές ως ύποπτος για κατασκοπεία στις αρχές του 2019 αφού ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη, όπου εργαζόταν, στην Γκουανγκζού της νότιας Κίνας με τη σύζυγο και το παιδί του.

Πρώην διπλωμάτης και ακαδημαϊκός, ο Γιανγκ έγινε μπλόγκερ και έγραφε υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατηγορήθηκε από το Πεκίνο ότι ήταν κατάσκοπος για λογαριασμό μιας χώρας την οποία δεν κατονόμασε.

Έγραφε για την κινεζική και την αμερικανική πολιτική αλλά εξέδιδε και μια σειρά από μυθιστορήματα κατασκοπείας.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης εις βάρος του δεν δημοσιοποιήθηκαν, ενώ Αυστραλοί αξιωματούχοι δεν ήταν παρόντες στη δίκη του το 2021, μετέδωσε το δίκτυο ABC. Ο ίδιος δεν έπαψε να υποστηρίζει την αθωότητά του.

Οι δύο γιοι του, που ζουν στην Αυστραλία, έγραψαν στον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι τον Οκτώβριο, την παραμονή της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ζητώντας του να επιδιώξει την απελευθέρωση του πατέρα τους για λόγους υγείας.

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι ο Γιανγκ θα πρέπει να απελευθερωθεί για λόγους υγείας καθώς πέρυσι πληροφορήθηκε ότι στο νεφρό του έχει μια κύστη 10 εκατοστών που πρέπει να αφαιρεθεί.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button