ΕνημέρωσηΟικονομία

Σε πτώση 1% η τιμή του brent αν και οι κίνδυνοι παραμένουν – Galaksias Portal News

Σε υποχώρηση βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (15.4.2024), με την επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ να έχει ήδη τιμολογηθεί από την αγορά την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι κίνδυνοι για εφοδιαστικές διαταραχές στη Μέση Ανατολή παραμένουν υψηλοί.

Το χτύπημα του Ιράν το Σαββατοκύριακο (13-14/4), ήταν η πρώτη άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ από την Τεχεράνη, προκαλώντας φόβους πως μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου μέσω της Μέσης Ανατολής ωθώντας υψηλότερα τις τιμές.

Παρ’ όλα αυτά, το brent την Δευτέρα σημειώνει πτώση 1% στα 89,51 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,2% στα 84,62 δολάρια το βαρέλι.

«Από φυσική άποψη, τίποτα δεν έχει αλλάξει για την τιμή του πετρελαίου και το πετρέλαιο εξακολουθεί να αντλείται στη Μέση Ανατολή και είναι σε θέση να φύγει από την περιοχή ανεμπόδιστα», ανέφερε στο Marketwatch η διευθύντρια ερευνών της XTB, Kathleen Brooks.

«Αν σε αυτό προστεθεί ότι, ακόμα και αν η τιμή του πετρελαίου εκτοξευθεί, για παράδειγμα εφόσον δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, τότε ο OPEC+ έχει άφθονη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να αυξήσει την παραγωγή σε μια προσπάθεια να μειώσει την τιμή του πετρελαίου», πρόσθεσε.

Όλα τα μάτια είναι τώρα στραμμένα στην απάντηση του Ισραήλ. Το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε την Κυριακή, αλλά δεν είπε πώς θα απαντήσει η χώρα. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ να είναι προσεκτικό σε οποιαδήποτε απάντηση για να αποφύγει τη διεύρυνση της σύγκρουσης και έδωσαν σήμα ότι δεν θα συμμετάσχουν σε τυχόν αντίποινα κατά του Ιράν.

«Ο δείκτης μεταβλητότητας παραμένει κοντά σε υψηλά πέντε μηνών, αντανακλώντας την αυξημένη νευρικότητα της αγοράς», αναφέρουν οι αναλυτές της IG σε σημείωμά τους. «Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να προσθέσει πληθωριστικές πιέσεις, περιπλέκοντας τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να ελέγξουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού διαπραγματεύονται πρόσφατα σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στα τέλη Οκτωβρίου, λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη και των ενδείξεων για μια πιο σφιχτή αγορά.

Παρόλα αυτά, τα κέρδη περιορίστηκαν από μια θερμότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που μετράει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Fed, καθώς και από την πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

Εν τω μεταξύ, ο χρυσός μειώθηκε κατά 0,4% στα 2.362,70 δολάρια ανά μετρικό τόνο τη Δευτέρα, αφού έφτασε τα 2.448,80 δολάρια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι αγορές ανέμεναν την εκδικητική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button