ΕνημέρωσηΟικονομία

Η Κομισιόν χρηματοδοτεί μελέτη για τη νέα γέφυρα του Δούναβη μεταξύ Ρούσε και Γκιουργκίου – Galaksias Portal News

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας πάνω από τον Δούναβη ανάμεσα στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας και την πόλη Γκιουργκίου της Ρουμανίας με το ποσό των 6,9 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 13,7 εκατομμύρια ευρώ, και το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί από τις δύο χώρες.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον έως το μέσο της χρονιάς το αργότερο για την παροχή της χρηματοδότησης. Μέχρι το 2026, θα πρέπει να διευκρινιστούν οι τεχνικοί, οικονομικοί, νομικοί και περιβαλλοντικοί παράμετροι του έργου για μια νέα υποδομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο προβλέπει την κατασκευή μιας συνδυασμένης οδικής/σιδηροδρομικής γέφυρας, μήκους περίπου 2 χλμ. Το έργο καλύπτει επίσης την κατασκευή της υποδομής σύνδεσης σε μια έκταση 15 χλμ. στην επικράτεια κάθε πλευράς. Η γέφυρα θα έχει επίσης άμεση σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις πόλεις Ρούσε – Βέλικο Τάρνοβο, ο οποίος είναι υπό κατασκευή.

Η Σόφια και το Βουκουρέστι υπέβαλαν τον Σεπτέμβριο του 2023 την κοινή πρόταση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του μηχανισμού “Συνδέοντας την Ευρώπη”. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας, θα ληφθεί απόφαση για τη θέση και τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης υποδομής.

Η πρώτη γέφυρα πάνω από Δούναβη μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας κατασκευάστηκε πριν από 70 χρόνια (1954) και η δεύτερη το 2013. Έκτοτε, η κυκλοφορία μεταξύ των δύο χωρών έχει δεκαπλασιαστεί. Ενόψει της μελλοντικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, η ροή των εμπορευμάτων κατά μήκος της διαδρομής βορρά-νότου αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθιστώντας το έργο στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή, σημείωσε το υπουργείο Μεταφορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button