Επικαιρότητα

Πώς θα μπλοκάρονται οι συναλλαγές όσων χρωστούν σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ – Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο

Μετά τον Σεπτέμβριο για να λάβει κανείς το ενιαίο πιστοποιητικό και να μπορεί να διεκπεραιώσει τις συναλλαγές του όπως για παράδειγμα τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, θα πρέπει να μη χρωστάει ούτε σε Εφορία ούτε σε ΕΦΚΑ

«Ραντεβού τον Σεπτέμβριο» με το  ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας, το οποίο θα εκδίδεται από μία υπηρεσία και θα καλύπτει τόσο τα χρέη προς την Εφορία όσο και εκείνα σε Ασφαλιστικά ταμεία: Αν και επρόκειτο να υιοθετηθεί από τις αρχές του χρόνου, λόγω της ασυμβατότητας που προέκυψε στα συστήματα AΑΔΕ και ΕΦΚΑ πήρε παράταση 9 μηνών. Έτσι, όσοι χρωστούν ταυτόχρονα σε Εφορία και Ταμεία έχουν λίγους μήνες ακόμα στη διάθεσή τους να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα «μπλοκάρουν» οι συναλλαγές τους.

Συγκεκριμένα, μετά τον Σεπτέμβριο για να λάβει κανείς το ενιαίο πιστοποιητικό και να μπορεί να διεκπεραιώσει τις συναλλαγές του όπως για παράδειγμα τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, θα πρέπει να μη χρωστάει ούτε σε Εφορία ούτε σε ΕΦΚΑ. Αν χρωστάει σε έναν εκ των δύο φορέων, δεν θα μπορεί να διεκπεραιώσει τη συναλλαγή, εάν προηγουμένως δεν ρυθμίσει τις οφειλές του, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Ποιες συναλλαγές θα «μπλοκάρει» το Ενιαίο Πιστοποιητικό

Η εφαρμογή του Ενιαίου Πιστοποιητικού υπολογιζόταν να γίνει από την 31η Δεκεμβρίου 2023, αλλά οι αλλαγές στο καθεστώς έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας, κατέστησαν ασύμβατα τα συστήματα ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Έτσι, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή μετατίθεται για τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της πλατφόρμας έκδοσης του «Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας».

Το κοινό πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, πρόκειται να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές, που λαμβάνουν οι πολίτες, χωριστά, από την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Σε εννέα μήνες από τώρα λοιπόν θα τεθεί σε εφαρμογή το ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας, το οποίο θα εκδίδεται από μία υπηρεσία και θα καλύπτει και τους δύο φορείς, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Η έκδοση του κοινού πιστοποιητικού  προβλέπεται από τον νόμο 4934/2022, σύμφωνα με τον οποίο, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης διαμέσου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας.

Ποια στοιχεία περιλαμβάνει το Ενιαίο Πιστοποιητικό

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού του σημερινού φορολογικής ενημερότητας, όπως περιγράφεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Το ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας, που θα εκδίδεται με τη νέα διαδικασία, θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πλέον, για να λάβει κανείς το ενιαίο πιστοποιητικό και να μπορεί να διεκπεραιώσει συναλλαγές του όπως π.χ. η μεταβίβαση ενός ακινήτου, θα πρέπει να μη χρωστάει ούτε σε Εφορία ούτε σε ΕΦΚΑ.

Αν χρωστάει σε έναν εκ των δύο φορέων, δεν θα μπορεί να διεκπεραιώσει τη συναλλαγή, εάν προηγουμένως δεν τακτοποιήσει τα χρέη του.

Να σημειωθεί πως με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, πάνω από 2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστάνε στην Εφορία ποσό ύψους 106 δισ. ευρώ ενώ άλλα τόσα χρωστάνε στον ΕΦΚΑ, ποσό ύψους 47 δισ. ευρώ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button