Κόσμος

Στους δρόμους Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες – Ετοιμάζουν αποκλεισμούς λιμανιών και άλλων σημείων

Οι Γάλλοι αγρότες άρχισαν σήμερα τη δεύτερη ημέρα αποκλεισμού οδικών αξόνων γύρω από το Παρίσι και αλλού κλιμακώνοντας την πίεση επί της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Στο γειτονικό Βέλγιο αγρότες εξοργισμένοι από τα αυξανόμενα κόστη και αντιδρώντας στις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις εισαγωγές φτηνών τροφίμων σχεδιάζουν να μπλοκάρουν από σήμερα την πρόσβαση στο βελγικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ζεεμπρίγκε, ανέφερε η οικονομική εφημερίδα De Tijd.

Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να εμποδίσουν την πρόσβαση σ’ αυτό το λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, από τις 15:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τους οργανωτές της κινητοποίησης και την αστυνομία και προσθέτει ότι ο αποκλεισμός μπορεί να διαρκέσει μέχρι αύριο, Τετάρτη (31/1), το βράδυ.

Βέλγοι αγρότες διέκοψαν επίσης την κυκλοφορία σήμερα το πρωί κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία στον αυτοκινητόδρομο E19, ενώ κομβόι από τρακτέρ κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αμβέρσας, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με αγροτικές ενώσεις.

Ποιοι οδικοί άξονες έχουν αποκλειστεί από τους Γάλλους αγρότες

Στη Γαλλία, οι αγρότες έχουν αποκλείσει από χθες, Δευτέρα, οκτώ οδικούς άξονες γύρω από την πρωτεύουσα, παρακολουθούμενοι από τις δυνάμεις της τάξης που έχουν κινητοποιηθεί μαζικά. Ζητούν, όπως και αλλού στην Ευρώπη, βελτίωση του εισοδήματός τους και μερικοί απ’ αυτούς, λιγότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.

Ωστόσο, η προαναγγελθείσα «πολιορκία» του Παρισιού δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, καθώς τα αεροδρόμια δεν έχουν αποκλεισθεί ούτε και η χονδρική αγορά φρέσκων προϊόντων του Rungis, η μεγαλύτερη του κόσμου, που τροφοδοτεί την περιφέρεια του Παρισιού.

Ένα κομβόι από περίπου 200 τρακτέρ, το οποίο αναχώρησε από τη νότια Γαλλία, πήρε ωστόσο το δρόμο προς αυτή την αγορά, στην οποία αναμένεται να φθάσει το απόγευμα της Τρίτης (30/1).

Συνολικά πάνω από το ένα τέταρτο των νομών της Γαλλίας (30) επηρεάζονται απ’ αυτή την κινητοποίηση οργής του αγροτικού κόσμου, που απειλεί να εξελιχθεί σε νέα κοινωνική κρίση έπειτα από τη μεγάλη κινητοποίηση κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button