Υγεία & Διατροφή

Στην πρώτη επίσκεψή της στο εξωτερικό θα εκφράσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022, 08:49

Η Λιζ Τρας θα χρησιμοποιήσει την πρώτη επίσκεψή της στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός της Βρετανίας για να υποσχεθεί βοήθεια δισεκατομμυρίων λιρών για την υποστήριξη της Ουκρανίας την επόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της, ενώ καταδίκασε τις ενέργειες της Κίνας κατά της Ταϊβάν πριν από την ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Εξάλλου η Τρας ελπίζει ότι το ταξίδι της στη Νέα Υόρκη θα αναζωογονήσει τη λεγόμενη «ειδική σχέση» της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, μετά την επιδείνωση των διμερών σχέσεων την περίοδο μετά το Brexit.

Η Τρας θα δεσμευτεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να παρέχει την ίδια ή μεγαλύτερη από το 2022 στρατιωτική βοήθεια (2,31 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Ουκρανία για το 2023, διπλασιάζοντας την υποστήριξή της προς το Κίεβο μετά από την εισβολή της Ρωσίας.

Παράλληλα, θα υποστηρίξει ότι θα βοηθήσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια.

Σε μία χθεσινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα, η Τρας δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση «της στρατηγικής απειλής από την Κίνα», όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από τις προκλήσεις του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν.

Η Τρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της Βρετανίας τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα στην εμπορική διαμάχη που έχει η χώρα της Βαλτικής με την Κίνα.

Η Τρας αναχώρησε για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μόλις μερικές ώρες μετά από την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ πρόκειται για την πρώτη διεθνή επίσημη εκδήλωση στην οποία θα λάβει μέρος, στο πλαίσιο μιας πολυάσχολης επιστροφής της στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, μετά την περίοδο του εθνικού πένθους στην Βρετανία για τη θανούσα βασίλισσα.

Η συμμετοχή της Τρας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σηματοδοτεί το μέσον μιας πολυάσχολης εβδομάδας για τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, καθώς η κυβέρνησή της αναμένεται ότι θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο ενεργειακής υποστήριξης για τις επιχειρήσεις, ένα σχέδιο βοήθειας για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, όπως επίσης, και τις φορολογικές μειώσεις που έχει υποσχεθεί η ίδια.

Στη Νέα Υόρκη, η Τρας θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ θα εκδηλώσει και πάλι την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, η οποία όπως δήλωσε η ίδια, κατόρθωσε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, με τη στρατιωτική βοήθεια που της παρείχε η Δύση.

«Δεν μπορούμε να δούμε τη Ρωσία να πετυχαίνει, αλλά χρειάζεται επίσης, να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε περισσότερο εξαρτημένοι στην ενέργεια, έχοντας μικρότερη εξάρτηση από αυτές τις αυταρχικές κυβερνήσεις», δήλωσε η Τρας στο BBC σε μία χθεσινή συνέντευξή της.

«Πρόκειται για οικονομική ανάπτυξη, αλλά και οικονομική ασφάλεια», τόνισε.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ η υποστήριξή της την επόμενη χρονιά θα αποφασιστεί επί τη βάσει των ουκρανικών στρατιωτικών αναγκών, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να συμπεριλάβει εξοπλισμό, όπως, πυραυλικά συστήματα πυροβολικού.

Ο Ντέιβιντ Λάμι υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος, δήλωσε ότι η Τρας πρέπει «να επαναφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο πίσω από το ψύχος και να αρχίσει την ανασυγκρότηση της διπλωματικής επιρροής που ασκεί η Βρετανία.»

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger