Κόσμος

Στη Βουλγαρία βασίζει την ενεργειακή της επάρκεια η Μολδαβία – Ο ρόλος της Ελλάδας

Από την Βουλγαρία προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου η Μολδαβία μετά την ενδεχόμενη αναστολή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε το βουλγάρικο υπουργείο Ενέργειας.

Ειδικότερα, κατά τις συνομιλίες που είχε την Παρασκευή (28/6) με τον Βούλγαρο ομόλογό του Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας Βίκτορ Παρλίκοφ, συζήτησαν τον βασικό ρόλο του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συμφώνησαν ότι η υλοποίηση των έργων για την αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, και μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα έχει καθοριστική σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Ο Μαλίνοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να στηρίζει τη Μολδαβία και την Ουκρανία στην παροχή οικονομικής και ασφαλούς ενέργειας.

«Η διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου και η μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία συνεχίζουν να είναι κοινή μας προτεραιότητα» πρόσθεσε.

Ενναλακτικές προμήθειες και από Ελλάδα

Η Μολδαβία μπορεί να βασιστεί σε εναλλακτικές προμήθειες από τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα και την Τουρκία, για τους οποίους η Βουλγαρία έχει δεσμευμένη χωρητικότητα.

«Μέσω της διαδρομής του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μέσω του καλά ανεπτυγμένου βουλγαρικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο LNG από ασφαλείς πηγές για τη νοτιοανατολική Ευρώπη» υπογράμμισε ο Μαλίνοφ.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz και η μολδαβική SA Energocom θα πρέπει να συνεργαστούν για την επίτευξη συγκεκριμένων συμφωνιών με στόχο την εξασφάλιση του εφοδιασμού της Μολδαβίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button