ΕνημέρωσηΟικονομία

Επενδύσεις σε λατομεία και άνοιγμα σε νέες αγορές – Galaksias Portal News

Στην ενίσχυση του τζίρου και στην επιστροφή σε κερδοφορία στοχεύει για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της εταιρείας, Ικτίνος Ελλάς, με επενδύσεις σε λατομεία και άνοιγμα σε νέες αγορές.

Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος Ιουλία Χαϊδά, δήλωσε εχθές (10.4.2024), στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, ότι με τη λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων αλλά και με σημαντικά έργα που υλοποιεί η εταιρεία, βάσει του business plan, το 2024 αναμένεται κύκλος εργασιών 32 εκατ. ευρώ από περίπου 23 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι έκλεισε το 2023. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, που πάντα είναι το πιο αδύναμο, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση στον κύκλο εργασιών 10% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Την ίδια ώρα, καθώς τα αποτελέσματα για το 2023 ήταν αρνητικά, η διοίκηση έχει προβεί σε αναδιάρθρωση του δανεισμού μεταφέροντας δόσεις που αφορούν στην καταβολή κεφαλαίων ύψους 3.000.000 ευρώ για τα έτη 2024-2025 στη λήξη των δανείων της εταιρείας, έτσι ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα.

Παράλληλα η εταιρεία, για την ενίσχυση της παραγωγής, ήδη από τις αρχές του 2024 λειτουργεί τέσσερα νέα λατομεία. Πρόκειται για επένδυση που άγγιξε τα 2 εκατ. ευρώ και αφορά λατομείο στην περιοχή της Δράμας με λευκό δολομίτικο μάρμαρο, από το οποίο προγραμματίζεται εξόρυξη 9.000 τόνων.

Επίσης, δεύτερο λατομείο στην περιοχή της Δράμας, με λευκό δολομιτικό μάρμαρο από το οποίο αναμένεται η εξόρυξη 5.000 τόνων. Στην περιοχή της Λειβαδιάς, δύο λατομεία ένα με γκρι μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζεται εξόρυξη 4.000 τόνων και ένα με μπεζ μάρμαρο για εξόρυξη 4.000 τόνων.

Όπως αναφέρθηκε, η ζήτηση κυρίως για τα λευκά μάρμαρα είναι πολύ υψηλή και τα λευκά δολομιτικά μάρμαρα που εξορύσσονται από τα 2 νέα λατομεία της Ικτίνος, εκτιμάται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση και ευρεία αποδοχή αφού πρόκειται για μάρμαρα εφάμιλλα ή και καλύτερα από το μάρμαρο που εξορύσσεται στο μεγάλο λατομείο του Βώλακα, που σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή κατά 25% και καλύτερη ποιότητα έτσι ώστε να μπορεί η εταιρεία να εξυπηρετήσει την ζήτηση που είναι αυξημένη για το συγκεκριμένο μάρμαρο.

Παράλληλα, προχωρά και η διαδικασία επέκτασης του υφιστάμενου λατομείου που θα επιφέρει μια αύξηση παραγωγής της τάξης του 20%, μια υπόθεση που, σύμφωνα με την διοίκηση, χρονίζει αλλά εκτιμάται ότι θα λυθεί πολύ σύντομα. Να σημειωθεί ότι τα διάφορα χρωματιστά μάρμαρα, όπως τα γκρι και τα μπεζ αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις σε διακοσμητικές επιλογές και τυγχάνουν υψηλής ζήτησης επίσης.

Εστιάζοντας στη διεθνή παρουσία της Ικτίνος Ελλάς, η κ. Χαϊδά σημείωσε ότι την περίοδο προ πανδημίας οι εξαγωγές της εταιρείας προς την Κίνα ανέρχονταν στο 60% του κύκλου εργασιών, αλλά λόγω θεμάτων που παρουσίασε η αγορά της Κίνας μετά την πανδημία στην οικοδομική της δραστηριότητα, οι εξαγωγές μειώθηκαν στο 35% του κύκλου εργασιών.

Η εταιρεία αντιστάθμισε τις απώλειες από την αγορά της Κίνας επιτυγχάνοντας τριπλασιασμό των εξαγωγών σε αγορές όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες νέες αγορές σε χώρες στην Νότια Αμερική, και στη ΝΑ Ασία. Την ίδια στιγμή η εταιρεία, έχει αυξήσει αισθητά τις πωλήσεις έτοιμων προϊόντων μέσω ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεών της, αλλά και με την ανάληψη μεγάλων έργων του εξωτερικού (Αμερική – Η.Α.Ε.-Σ. Αραβία- Βιετνάμ).

Σημειώνεται ότι η Ικτίνος η οποία φέτος συμπληρώνει τα 50 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, έχει ισχυροποιήσει ιδιαίτερα τη θέση της ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες μαρμάρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως, κατέχοντας μερίδιο αγοράς άνω του 15%, μέσω ενός ιδιαίτερα αναπτυγμένου δικτύου πωλήσεων.

Εξάγει σε περισσότερες από 90 χώρες το 95% της παραγωγής της, με κυριότερο προορισμό την Κίνα η οποία καλύπτει πλέον το 35% του κύκλου εργασιών της εταιρείας και ακολουθούν αγορές όπως η Αμερική, οι χώρες του Αραβικού κόλπου και της Άπω Ανατολής. Η αγορά των ΗΠΑ, το Dubai και η Σ. Αραβία αποτελούν κορυφαίους προορισμούς για την εταιρεία επίσης.

Για την διοίκηση της Ικτίνος, βασική μέριμνα αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας και ανθρωπίνων πόρων και επιτυγχάνεται με την εφαρμογή αποδοτικότερων διαδικασιών παραγωγής, τη χρήση πιο αποδοτικών τεχνολογιών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με την εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα η Ικτίνος εφάρμοσε μια νέα τεχνολογία, το INSPIRER, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης λατομείων μαρμάρου.

Παράλληλα, με την αύξηση των τιμών της ενέργειας η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η αιολική ενέργεια αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων. Τα αιολικά πάρκα της Ικτίνος αποτελούν ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, καθώς προσφέρουν μια σταθερή και προβλέψιμη πηγή ενέργειας με μειωμένο κόστος συγκριτικά με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία συμμετέχει στον δείκτη ATHEX ESG, ως μια από τις εταιρείες που υιοθετούν και προβάλλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ικτίνος: Επενδύσεις σε λατομεία και άνοιγμα σε νέες αγορές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button