Κόσμος

Ανήμερα των εκλογών-παρωδία ο Λουκασένκο δήλωσε υποψήφιος και για το 2025 – Galaksias.com

Το καθεστώς Λουκασένκο εφάρμοσε άγρια καταστολή για να καταπνίξει το πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε μετά την επανεκλογή του το 2020 για να καταγγείλει εκτεταμένη νοθεία. Εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ρίχτηκαν στην φυλακή ή εξαναγκάστηκαν σε εξορία.

«Πείτε το σε όλους ότι θα είμαι υποψήφιος το 2025»

«Πείτε το σε όλους ότι θα είμαι υποψήφιος» το 2025, δήλωσε ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, αφού ψήφισε.

Η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές. Οι εξόριστοι ηγέτες της κάλεσαν τον πληθυσμό να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Viasna, ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 ιδρυτής της οποίας, ο Αλες Μπιαλιάτσκι, εκτίει δεκαετή ποινή κάθειρξης, έχει καταγράψει 1.419 πολιτικούς κρατούμενους στην Λευκορωσία.

Η επικεφαλής της εξόριστης αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ο σύζυγος της οποίας βρίσκεται στην φυλακή, χαρακτήρισε «παρωδία» τις σημερινές εκλογές. «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η απόπειρα του καθεστώτος να χρησιμοποιήσει ψεύτικες εκλογές για την νομιμοποίησή του είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα.

«Βουλευτικές εκλογές παρωδία» κατήγγειλαν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν «βουλευτικές εκλογές παρωδία». «Είναι αδύνατη η οργάνωση ελεύθερης και ισότιμης ψηφοφορίας σε κλίμα φόβου και με περισσότερους από 1.400 πολιτικούς κρατούμενους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ στην πλατφόρμα Χ.

Η Λευκορωσία έχει γίνει στόχος δυτικών κυρώσεων, είναι απομονωμένη στην διεθνή σκηνή, αλλά είναι ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας, την οποία διευκόλυνε για να εξαπολύσει από το έδαφός της την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2024.

«Θα είμαστε πάντα με την Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο, που εξαρτάται από την πολιτική και οικονομική στήριξη του Κρεμλίνου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button