Επικαιρότητα

Διεθνής ημέρα μνήμης θυμάτων ολοκαυτώματος, ποτέ ξανά φασισμός… – Galaksias.com

Άρθρο από την πρωτοβουλία εκπαιδευτικών ΜΑΖΙ (Μέτωπο Αυτοδιάθεσης Ζωής και Ισότητας)
Πανελλαδική κίνηση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
https://mazi-kinisi.blogspot.com/ mazi.kinisi@gmail.com

Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος.
H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό.
Μπ. Μπρέχτ

Φέτος η 79η επέτειος της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, βρίσκει την ανθρωπότητα να βιώνει μια αβάσταχτη δυστοπία, οι εκφάνσεις της οποίας είναι ορατές σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Από τη μία η υγειονομική κρίση που ήρθε για να αλλάξει «το ήθος της Πολιτείας», να καταργήσει θεσμούς, να φαλκιδεύσει τη Δημοκρατία, να εθίσει τους ανθρώπους σε έναν αυταρχικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, να διαστρεβλώσει για μια ακόμα φορά την έννοια των λέξεων και από την άλλη οι εστίες του «πατρός πάντων» πολέμου που έχουν ανάψει σε όλο και περισσότερα σημεία του πλανήτη, απειλώντας για μια ακόμη φορά την επιβίωση λαών, την ειρήνη και την σταθερότητα.
Κάθε τέτοια μέρα ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε δηλώσεις που τονίζουν από τη μία το αποτρόπαιο των πράξεων και από την άλλη την ανάγκη να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι ανάλογο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το φετινό μήνυμα του ΥΠΑΙΘΑ προς τους εκπαιδευτικούς της χώρας, στο οποίο επισημαίνεται ότι «ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός απειλούν τη Δημοκρατία».

Στην πραγματικότητα η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών είναι που απειλεί τη Δημοκρατία. Ομοίως και οι νομοθετικές παρεκκλίσεις, τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας, η στοχοποίηση, η εκδίωξη και ο αποκλεισμός πολιτών. Το ίδιο και η παρεμπόδιση των φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και η φίμωση της αντίθετης επιστημονικής και ακαδημαϊκής άποψης. Το ίδιο και η προπαγάνδα και διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσα από τα ΜΜΕ και τα θεσμικά εργαλεία λογοκρισίας. Το ίδιο και η προσβολή της Αξίας του Ανθρώπου. Το ίδιο και η καταστρατήγηση όλων των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με πρόφαση κάποια απειλή ή κάποια κατασκευασμένη κρίση. Το ίδιο και οι εκβιασμοί, οι αναστολές εργασίας, οι υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις.

Απόδειξη αποτελούν όσα δήλωσε η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Vera Sharav, ότι το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς και της Τρεμπλίνκα. Του Ολοκαυτώματος προηγήθηκαν 9 χρόνια σταδιακών περιορισμών της προσωπικής ελευθερίας και της αναστολής των νομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Το σκηνικό στήθηκε από την τρομολαγνεία και την προπαγάνδα του μίσους. Μια σειρά από ταπεινωτικά κυβερνητικά διατάγματα, που έκαναν διακρίσεις, δαιμονοποίησαν τους Εβραίους ως διασπορείς ασθενειών.
Ας μην ξεχνάμε ότι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πέρα από τα κρεματόρια και την καταναγκαστική εργασία διεξήχθησαν – στο όνομα της Επιστήμης – τα πιο φριχτά ιατρικά πειράματα, που στο τέλος του πολέμου καταδικάστηκαν από τη Δίκη της Νυρεμβέργης, καταδεικνύοντας τον κίνδυνο που εγκυμονείται όταν η Επιστήμη , εξυπηρετώντας κάθε είδους σκοπιμότητες και ιδεοληψίες, αρνείται τα ατομικά δικαιώματα και το Αυτεξούσιο.

Ο φασισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με ευχές ούτε με σύνταξη «μεγαλόπνοων σχεδίων». Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τις κατάλληλες πολιτικές επιλογές. Οι πολιτικές, όμως, που επιλέχθηκαν την τελευταία τριετία θύμισαν σε όλους μας τον ρατσισμό που υπέστησαν όχι μόνο οι Εβραίοι αλλά και άλλες ομάδες που στοχοποιήθηκαν, όπως αντιφρονούντες, τσιγγάνοι, άτομα με ψυχικές ασθένειες και σωματικές αναπηρίες … Ως εχθρός υποδείχθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας στην πανδημία οι «αντιεμβολιαστές – ψεκασμένοι – μη εμβολιασμένοι», στον πόλεμο της Ουκρανίας οι «Ρωσόφιλοι», στον πόλεμο στην Γάζα οι «αντισημίτες».
Και επειδή το «ποτέ ξανά» είναι «τώρα», εμείς διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας για Αντίσταση απέναντι
σε ό,τι απειλεί τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς,
σε ό,τι αλλοιώνει την έννοια των λέξεων,
σε ό,τι οδηγεί σε αποκλεισμούς,
σε ό,τι διχάζει,
σε ό,τι απειλεί την ουσία του Ανθρώπου…

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button