ΕνημέρωσηΟικονομία

Νέοι «κόφτες» των τραπεζών στη χορήγηση δανείων – Galaksias Portal News

Αυστηροποίησαν οι τράπεζες στη Γερμανία τις κατευθυντήριες γραμμές τους για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις, ιδιωτικά στεγαστικά δάνεια και καταναλωτικά και λοιπά δάνεια στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων (BLS).

Σε όλα τα πιστωτικά τμήματα, ωστόσο, η αυστηροποίηση έμεινε ελαφρώς πίσω από τα σχέδια του προηγούμενου τριμήνου. Οι τράπεζες της Γερμανίας που συμμετείχαν στην έρευνα δεν προχώρησαν σχεδόν σε καμία αλλαγή των όρων χορήγησης δανείων στις επιχειρήσεις – πελάτες και στα δάνεια ιδιωτικής κατοικίας. Προσάρμοσαν περιοριστικά τους όρους για τα καταναλωτικά και τα λοιπά δάνεια.

Η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκε εκ νέου. Ωστόσο, η συνολική μείωση ήταν χαμηλότερη από ό,τι τα προηγούμενα τρίμηνα. Η ζήτηση από τα ιδιωτικά νοικοκυριά για χρηματοδότηση κατασκευών και καταναλωτικά και άλλα δάνεια αυξήθηκε και πάλι για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο χρόνια.

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τα βασικά επιτόκια, τόσο αυτές που έχουν ήδη ληφθεί όσο και αυτές που αναμένονται στο μέλλον, συνέβαλαν στη βελτίωση της κατάστασης των κερδών των τραπεζών το χειμερινό εξάμηνο 2023/24, καθώς είχαν θετική επίδραση στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Για το θερινό εξάμηνο 2024, ωστόσο, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι αποφάσεις για τα βασικά επιτόκια θα έχουν αρνητική επίδραση στα καθαρά έσοδα από τόκους και στην κατάσταση των κερδών τους.

Το καθαρό ποσοστό των τραπεζών που αύξησαν τις απαιτήσεις τους ήταν +6% για τα επιχειρηματικά δάνεια (μετά από +6% το προηγούμενο τρίμηνο), 7% για τα στεγαστικά δάνεια (μετά από 0% το προηγούμενο τρίμηνο) και +14% για τα καταναλωτικά και λοιπά δάνεια (μετά από +4% το προηγούμενο τρίμηνο), με τις προσαρμογές σε όλα τα πιστωτικά τμήματα να υπολείπονται ελαφρώς των σχεδίων για το πρώτο τρίμηνο που αναφέρθηκαν στον προηγούμενο γύρο της έρευνας.

Οι τράπεζες αιτιολόγησαν την αυστηροποίηση των πιστωτικών τους κατευθυντήριων γραμμών κυρίως με αυτό που θεωρούν αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο και την εφαρμογή των απαιτήσεων της 7ης τροποποίησης του MaRisk.

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τράπεζες σχεδιάζουν να αυστηροποιήσουν εκ νέου τις κατευθυντήριες γραμμές τους σε γενικές γραμμές και στα τρία πιστωτικά τμήματα. Επικαλέστηκαν τους ίδιους λόγους γι’ αυτό όπως και για τα τρέχοντα μέτρα αυστηροποίησης

To άρθρο Γερμανία: Νέοι «κόφτες» των τραπεζών στη χορήγηση δανείων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button