ΕνημέρωσηΟικονομία

Πώς οι πλούσιοι Κινέζοι ανεβάζουν τα ενοίκια στην Ελλάδα – Galaksias Portal News

Ειδική αναφορά κάνει σήμερα (05.03.24), η Handelsblatt στις συνέπειες της «εισβολής» των Κινέζων επενδυτών στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, όταν η πτήση CA863 της Air China από το Πεκίνο προσγειώνεται στην Αθήνα, μαύρα πολυτελή λεωφορεία και διερμηνείς περιμένουν στον τερματικό σταθμό ορισμένους επιβάτες. Το ταξίδι δεν είναι για την Ακρόπολη, αλλά για ένα από τα πολλά μεσιτικά γραφεία και δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονται σε Κινέζους πελάτες, προκειμένου να επενδύσουν στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σημειώνεται.

Οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται για ένα διαμέρισμα στην Αθήνα ή σε ένα από τα νησιά – και για την άδεια παραμονής με ισχύ τουλάχιστον πέντε ετών που μπορούν να αποκτήσουν με την αγορά ακινήτου.

Η πρακτική είναι αμφιλεγόμενη, αλλά επικερδής: Οι χώρες της ΕΕ χορηγούν βίζες σε επενδυτές από τρίτες χώρες που επενδύουν χρήματα σε ακίνητα. Με τον τρόπο αυτό, προσελκύουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Ως αποτέλεσμα, τα διαμερίσματα γίνονται απλησίαστα για τους ντόπιους σε πολλές περιοχές.

Αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι λεγόμενες «χρυσές βίζες» επικρίνονται όλο και περισσότερο. Επιτρέπουν το ελεύθερο ταξίδι σε όλη τη ζώνη Σένγκεν. Οι επικριτές λένε ότι αυτό μετατρέπει το δικαίωμα διαμονής στην ΕΕ σε είδος πολυτελείας για τους πλούσιους που μπορεί να αγοραστεί. Η πρακτική αυτή ευνοεί επίσης το ξέπλυμα χρήματος. Ως εκ τούτου, πολλές χώρες της ΕΕ έχουν σταματήσει να χορηγούν βίζες σε επενδυτές ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση της Αθήνας εμμένει στο πρόγραμμά της – και τώρα αναφέρει ένα νέο ρεκόρ: πέρυσι, εξέδωσε 4231 άδειες παραμονής σε αγοραστές ακινήτων από χώρες εκτός ΕΕ. Αυτός ήταν σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τον προηγούμενο χρόνο. Η Ελλάδα εισήγαγε το πρόγραμμα το 2013, στο αποκορύφωμα της κρίσης δημόσιου χρέους. Σκοπός του ήταν να αναζωογονήσει την αγορά ακινήτων, η οποία είχε πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.

Από την έναρξη του προγράμματος πριν από έντεκα χρόνια, η Ελλάδα έχει εκδώσει 22.298 άδειες διαμονής. Οι επενδυτές έφεραν στη χώρα περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Κινέζοι βρίσκονται στην πρώτη θέση όσον αφορά την έκδοση βίζας με 61%, ακολουθούμενοι από τους Τούρκους με 6%, τους Λιβανέζους, τους Ιρανούς και τους Βρετανούς.

Όμως το επιχειρηματικό μοντέλο δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις. Η Διεθνής Διαφάνεια ζητά τον τερματισμό των προγραμμάτων Golden Visa. Έχουν «μετατρέψει το δικαίωμα διαμονής στην ΕΕ σε αγαθό πολυτελείας που μπορεί να αγοράσει ο καθένας που έχει αρκετά χρήματα», επικρίνει η μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία καταπολεμά τη διαφθορά παγκοσμίως.

Η Κομισιόν βλέπει επίσης «κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά» με τη χρυσή βίζα. Αυτό έχει συνέπειες για την Ένωση στο σύνολό της, «καθώς η άδεια διαμονής παρέχει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός του χώρου Σένγκεν», εξήγησε εκπρόσωπος της Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση της Handelsblatt.

Αλλά οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να προειδοποιούν. Τα χέρια της Επιτροπής είναι δεμένα, καθώς οι κανόνες διαμονής υπόκεινται στην εθνική νομοθεσία.

Τα προγράμματα είναι επίσης αμφιλεγόμενα λόγω των επιδράσεων που προκαλούν στην αγορά ακινήτων και κατοικιών. Πέρυσι, το πρόγραμμα Golden Visa αντιστοιχούσε ήδη στο επτά τοις εκατό του συνόλου των συναλλαγών ακινήτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, οι τιμές των διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα Αττική έχουν αυξηθεί κατά 71% από το 2017. Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως και 56% τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη, αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη 212.000 διαμερισμάτων στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα χορήγησης βίζας επιδεινώνει την κατάσταση, επειδή πολλοί ξένοι επενδυτές προωθούν τα νεοαποκτηθέντα ακίνητά τους σε τουρίστες.

Στην Ελλάδα, περίπου 170.000 διαμερίσματα ενοικιάζονται σήμερα σε πύλες όπως η Airbnb σε βραχυχρόνια βάση. Υπάρχει έλλειψή τους στην κανονική αγορά κατοικίας. Επομένως, οι μέσοι μισθωτοί δυσκολεύονται να βρουν οικονομικά προσιτή κατοικία.

Η Πορτογαλία αποσύρεται

Ως εκ τούτου, πολλές χώρες της ΕΕ περιόρισαν σημαντικά ή ακύρωσαν εντελώς την πώληση χρυσών θεωρήσεων. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Πορτογαλία ακύρωσε τη δυνατότητα απόκτησης βίζας με την αγορά ακινήτου. Οι άδειες διαμονής είναι πλέον διαθέσιμες μόνο για επενδύσεις σε πορτογαλικά κεφάλαια ή για δωρεές σε πολιτιστικά έργα.

Προηγουμένως, οι πολίτες τρίτων χωρών που επένδυσαν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ σε πορτογαλικά ακίνητα μπορούσαν να λάβουν άδεια παραμονής. Οι δικαιούχοι προέρχονταν κυρίως από την Κίνα, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ. 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ εισέρρευσαν στη χώρα με αυτόν τον τρόπο.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ακινήτων σε μεγάλες πόλεις όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο αυξήθηκαν τόσο απότομα τα τελευταία χρόνια που οι Πορτογάλοι με χαμηλούς μισθούς δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να νοικιάσουν, πόσο μάλλον να αποκτήσουν ακίνητο.

Πολλοί από αυτούς ζουν έξω από τα κέντρα των πόλεων και πρέπει να δεχτούν μεγάλες διαδρομές με τα ανεπαρκώς ανεπτυγμένα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάνε στη δουλειά τους στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, τα οικιστικά ακίνητα στη Λισαβόνα είναι πλέον ακριβότερα από ό,τι στο Μιλάνο, τη Μαδρίτη ή το Βερολίνο.

Μετά την κατάργηση του δικαιώματος επιλογής ακινήτων στην Πορτογαλία, οι ειδικοί αναμένουν τώρα μια κούρσα στη γειτονική Ισπανία. Και αυτό διότι η κυβέρνηση εκεί έχει επιμείνει μέχρι στιγμής στη χρυσή βίζα. Το ελάχιστο ποσό επένδυσης είναι μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα συνεχίσει να υπάρχει το πρόγραμμα. Η αριστερή ένωση του κόμματος Sumar, η οποία σχηματίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Ισπανίας με τους Σοσιαλιστές, θέλει να καταργήσει τη χρυσή βίζα. Ο λόγος είναι η επίδρασή τους στις τιμές των ακινήτων, οι οποίες ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες πολλών ντόπιων και στην Ισπανία.

Η ελληνική κυβέρνηση αυξάνει τα εισιτήρια εισόδου

Τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ζητούν επίσης το τέλος του επιχειρηματικού μοντέλου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Αλλά υπάρχει μεγάλη αντίσταση στην κατάργησή του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γύρω από τη Χρυσή Βίζα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μια ολόκληρη βιομηχανία υπηρεσιών από εξειδικευμένους μεσίτες, δικηγόρους, πρακτορεία και κατασκευαστές ακινήτων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει το πρόγραμμα ως «σημαντική επενδυτική ώθηση για την οικονομία», αλλά θέλει να λάβει «μέτρα για την προστασία της τοπικής αγοράς». Το ελάχιστο ποσό για επενδύσεις με τη Χρυσή Βίζα στην Αθήνα και σε άλλες ιδιαίτερα περιζήτητες περιοχές πρόκειται να αυξηθεί από 500.000 σε 800.000 ευρώ. Η πρόθεση πίσω από αυτό είναι να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στα ακίνητα της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας τιμών. Ωστόσο, παρατηρητές της αγοράς αναμένουν τώρα ένα νέο κύμα ξένων αιτούντων Golden Visa πριν τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις.

To άρθρο Ηandelsblatt: Πώς οι πλούσιοι Κινέζοι ανεβάζουν τα ενοίκια στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button