Κόσμος

«Γνωρίζουμε πώς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» – Galaksias.com

«Επί χρόνια το Ιράν ενεργεί εναντίον μας, τόσο ευθέως όσο και μέσω εντολοδόχων. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ ενεργεί εναντίον του Ιράν και των εντολοδόχων του, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη συνεδρίασης του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Γνωρίζουμε πώς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την απλή αρχή ότι όποιος μας βλάψει ή σχεδιάζει να μας βλάψει, θα τον πληγώσουμε», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Απαράδεκτο το χτύπημα κατά μελών ανθρωπιστικής βοήθειας – Τι του ζήτησε

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησαν τηλεφωνικά σήμερα Πέμπτη (4/4) για πρώτη φορά μετά το φονικό χτύπημα του Ισραήλ κατά ξένων μελών ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Το τηλεφώνημα διήρκησε λιγότερο από μισή ώρα, και οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρεις ημέρες μετά το ισραηλινό πλήγμα που στοίχισε τη ζωή σε επτά εργαζόμενους της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK)στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει την ευθύνη για το χτύπημα, αλλά ισχυρίζεται ότι η αυτοκινητοπομπή δεν ήταν στόχος και οι θάνατοι των εργαζομένων δεν ήταν σκόπιμοι και συνεχίζει να ερευνά τις συνθήκες γύρω από τις δολοφονίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στον Νετανιάχου πως είναι «απαράδεκτη» τόσο η επίθεση εναντίον εθελοντών ανθρωπιστικής οργάνωσης όσο και γενικότερα η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει με στόχο την προστασία αμάχων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές στον Νετανιάχου ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά τη Γάζα θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των άμεσων μέτρων που θα λάβει το Ισραήλ, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η επίτευξη άμεσης προσωρινής εκεχειρίας είναι απαραίτητη για την σταθεροποίηση και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και για την προστασία των αμάχων. Προέτρεψε μάλιστα τον ισραηλινό πρωθυπουργό να ζητήσει από τους διαπραγματευτές του να συνάψουν συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις απειλές του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, με τον Μπάιντεν να διαβεβαιώνει τον Νετανιάχου για την σθεναρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στις απειλές της Τεχεράνης.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button