ΕνημέρωσηΠολιτική

Στο υπουργείο Μετανάστευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η ατζέντα της σύσκεψης

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς έχει συνάντηση τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο υπουργός ενημερώνεται πυρετωδώς για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της χώρας, στις δομές και για τις κινήσεις των δικτύων διακινητών.

Είναι ξεκάθαρο και αυτό το Υπουργείο το αναγνωρίζει, πως το πρώτο πεντάμηνο του 2024 οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στα ελληνικά νησιά το 2023 είχαν έρθει 1.592 άτομα, ενώ το 2024 έφτασαν 4.115 μετανάστες με πλωτά μέσα. Τον Ιούνιο, πάνω 1.477 μετανάστες είχαν προσπαθήσει να φτάσουν στις ελληνικές ακτές και περισυνελέγησαν από άνδρες της ελληνικής ακτοφυλακής.

Το πρώτο τετράμηνο του 2024 σημειώθηκαν οι υψηλότερες μεταναστευτικές ροές από το 2019 και ήδη έχουν φτάσει πάνω από 11.500 άνθρωποι.

«Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση»

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα το Υπουργείο είναι οι εν εξελίξει πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μεταξύ άλλων.
Παράγοντες του Υπουργείου τονίζουν πως αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ προδιαγράφει αυξητική τάση των µεταναστευτικών ροών και για αυτό το λόγο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει σε διαρκή επαγρύπνηση τους µηχανισµούς του και είναι έτοιµο να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους κρίση.

Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται από την Κυβέρνηση πως η χώρα εφαρµόζει µία αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική στα σύνορά και πως ο στόχος είναι οι παράνοµες µεταναστευτικές ροές να συνεχίσουν να βαίνουν µειούµενες, παρά τις διαρκώς µεταβαλλόµενες γεωπολιτικές συνθήκες.

Οι προτεραιότητες

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επιστρέφει στο Κυβερνητικό σχήμα και ήδη θέτει τις πρώτες προτεραιότητες για το Υπουργείο Μετανάστευσης, οι οποίες σήμερα το πρωί θα συζητηθούν με τον Πρωθυπουργό και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Κορυφαία προτεραιότητα διαχρονικά η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της χώρας και η παρακολούθηση της συμπεριφοράς του τουρκικού λιμενικού και των λαθροδιακινητών.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος όμως, όπως και ο προκάτοχός του θα πρεπει να διαχειριστεί και το λεπτό για τη ΝΔ ζήτημα των αλλοδαπών εργατών γης και όχι μόνο. Ο νέος Υπουργός δηλώνει πως αποτελούν προτεραιότητα οι µετακλήσεις εργατικού δυναµικού µε όρους και κανόνες, µε στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης σε ζωτικούς τοµείς της οικονοµίας, όπως ο τουρισµός, η πρωτογενής παραγωγή και οι κατασκευές.

Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν ζητήματα όπως η διαχείριση και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ∆οµές, η προστασία των ευάλωτων οµάδων, η κοινωνική ένταξη μεταναστών, η καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και η καλύτερη οργάνωση της νόµιµης µετανάστευσης προς όφελος της ελληνικής οικονοµίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button